• W tym dziale znajdziesz pomoc przy sporach i reklamacjach dotyczących usług telekomunikacyjnych lub sprzętu.
W tym dziale znajdziesz pomoc przy sporach i reklamacjach dotyczących usług telekomunikacyjnych lub sprzętu.
 #1186822  autor: Remington
 28 sty 2025, 21:24
Dziś Europejski Dzień Ochrony Danych Osobowych, więc pora na update z mojej strony.

Plus - pisałem powyżej

Play - zażądali haseł abonenckich lub adresu zameldowania😉 do każdego z numerów z osobna, co oznacza, że dane utrzymują nadal dla numeru - samo to uważam za naruszenie przepisów RODO, ponieważ prawa dotyczą osoby, a ona jest jedna unikalna, a nie powielona tyle razy ile ma numerów, w dodatku nie każdy numer ma nadane hasło abonenckie co powoduje osobie dodatkową trudność w skorzystaniu ze swoich ustawowych praw

T-Mobile - przysłali odpowiedź z szablonu, w której odmówili usunięcia danych powołując się na przepisy podatkowe (choć nie wystawiali mi żadnych faktur od co najmniej 8 lat) oraz nieaktualną od 2018 r. treść art. 118 kc, przy czym pominęli fakt, że dane dokumentu i adres zamieszkania wcale nie są niezbędne (a jest to warunek konieczny do przetwarzania danych) do dochodzenia roszczeń.

Odpowiedzi Play i TM jak najbardziej kwalifikują się do skargi do PUODO. Nie wiem jednak czy znajdę czas i ochotę, aby ją składać i rozpoczynać postępowanie administracyjne, które w najgorszym razie może skończyć się w sądzie. Jedni i drudzy mają nieaktualne moje dane, więc skoro tak bardzo chcą je trzymać, to tym bardziej motywacji do skargi mi brak.
 #1186864  autor: PiotrG-dz
 29 sty 2025, 16:15
Mnie wkurza ,że po wyczyszczeniu cache w przeglądarce po zalogowaniu się do P24 by zobaczyć kolejne NRy podpięte tam żąda on wpisania swojego PESELU.Inaczej się nie da ,toć to istne kuriozum.Zawalili sprawę z Forum Play to teraz takie ''cyrki'' wyprawiają :x
 #1187804  autor: koszalineo941268
 14 lut 2025, 14:09
Remington pisze:
18 sty 2025, 15:09
Nawiasem mówiąc, przed zgłoszeniem do UODO warto wysłać pytanie do IOD operatora o to, jakie dane on przetwarza i na jakiej podstawie prawnej, bo UODO lubi interweniować w konkretnej sprawie - mając taką odpowiedź na piśmie będzie go łatwiej przekonać.
Po niemal miesiącu odpowiedziało Orange, które ograniczyło się do podania linka
https://www.orange.pl/mojedane?footerlink=true
 #1187988  autor: koszalineo941268
 17 lut 2025, 12:54
koszalineo941268 pisze:
20 sty 2025, 09:40
Remington pisze:
18 sty 2025, 15:09
]
Nawiasem mówiąc, przed zgłoszeniem do UODO warto wysłać pytanie do IOD operatora o to, jakie dane on przetwarza i na jakiej podstawie prawnej,
Odpowiedź Plusa. Tylko imienni abonenci mogą zadawać ogólne pytania?
Obrazek
Podałem dane, a w odpowiedzi:
Obrazek

Czyli mam na piśmie jednoczesne przetwarzanie PESEL i dowodu!
 #1187990  autor: Remington
 17 lut 2025, 13:25
Jeśli Orange odmówiło Ci dostępu do danych to jak najbardziej zasadna jest skarga do PUODO. W przypadku Plusa, nie widzę żadnej racjonalnej ani prawnej przesłanki przetwarzania numeru dokumentu, więc też można z tym iść do PUODO. Zastanów się tylko czy warto - to normalne postępowanie administracyjne, a nie taki „lajcik” jak interwencja UKE.
 #1188033  autor: Argelo
 17 lut 2025, 23:07
Plus na wniosek usunął wszystkie moje dane, pozostawiając jedynie PESEL oraz imię i nazwisko. Co ciekawe, takiego wniosku nie da się złożyć e-mailowo. Trzeba zadzwonić na infolinię, żeby złożyli ten sam wniosek i wysłali odpowiedź na maila (kuriozum). Niestety nie mam żadnego numeru postpaid, żeby przetestować ten przypadek.

Obrazek
 #1188036  autor: Remington
 17 lut 2025, 23:42
Parodia - właśnie o tym pisałem przy mojej odpowiedzi - powołują się na ustawę antyterrorystyczną, która tylko dodawała przepisy do Prawa telekomunikacyjnego, a nie sama była źródłem prawa. Tymczasem Pt straciło moc w listopadzie 2024. Czyli powołują się na przepisy… których już nie ma. Pomijają zupełnie za to obowiązujące postanowienia PKE. Brak profesjonalizmu i nic więcej, bo błędna postawa prawna, ale działanie prawidłowe.
 #1189148  autor: Remington
 13 mar 2025, 13:00
Czyli potwierdzili to co mówiliśmy. Operatorzy za to zgodnie twierdzą, że podałeś screeny z formularzy nie dla prepaida, lecz dla abonamentu. No to albo się tak bardzo pomyliłeś, albo wyślij do UKE linki do tych formularzy jeśli one faktycznie dotyczą prepaidów.
 #1189161  autor: Remington
 13 mar 2025, 18:55
Po ponownej lekturze mam jeszcze jeden wniosek. Jeżeli są to ekrany dla formularza o abonament, to o ile dotyczy on tylko usługi bez jakichś bajerów w stylu oferta łączona lub raty, to jednoczesne żądanie PESEL-u i numeru dokumentu jest tak samo nieprawidłowe i sprzeczne z tym co napisał UKE. Oczywistym jest, że w przypadku abo operator może żądać więcej danych, aby móc wystawiać faktury, ale numer dokumentu na fakturze nie jest zamieszczany - nadal więc obowiązuje zasada numer dokumentu albo PESEL.

Jak rozumiem, tylko Orange się w tej sprawie wypowiedział (że to ekran zakupu pakietu usług Love). A zatem jeśli chcesz, możesz odpowiedzieć UKE, że prosisz o weryfikację dlaczego Plus i Play wymagają obu tych danych łącznie od osób wnioskujących o abonament.
 #1189219  autor: koszalineo941268
 15 mar 2025, 17:44
Odpisał też IOD Orange:

W odpowiedzi uprzejmie informuję, że do rejestracji karty SIM wymagane jest podanie numeru Pesel bez podawania numeru i serii dokumentu tożsamości.

W przypadku usług abonamentowych lub umów zakupu urządzenia na raty pozyskujemy zarówno numer PESEL jak i numer i serię dokumentu tożsamości. Jest to podyktowane wynikającym z prawa obowiązkiem operatora do poprawnej weryfikacji Abonenta.

Dane dotyczące dokumentu tożsamości, pozyskiwane oprócz numeru PESEL, pozwalają, dzięki podwójnej weryfikacji, pozyskać potwierdzenie, że dokumenty, które dotyczą zamawianej usługi lub towaru zostały podpisane przez właściwą osobę. Działanie takie zabezpiecza zarówno interesy operatora, dając pewność, że umowa nie zostanie zakwestionowana, a operator nie poniesie z tego tytułu straty, ale również i interesy Klienta, zabezpieczając przed ryzykiem możliwych nadużyć, polegających na wykorzystaniu danych Klienta przez osoby trzecie.

Orange Polska S.A., jako dostawca usług telekomunikacyjnych ze szczególną starannością chroni dane osobowe Klientów, w tym dane dotyczące dowodów osobistych oraz numerów PESEL i nie wykorzystuje ich w niedozwolonych celach, niemniej jednak ich przetwarzanie jest niezbędne z uwagi na powyżej wskazane ryzyka występujące po stronie spółki ale i po stronie samych Klientów. Zgodnie z motywem 47 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego I Rady (UE) 2016/679 w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (RODO), przetwarzanie danych osobowych bezwzględnie niezbędnych do zapobiegania oszustwom może być prawnie uzasadnionym interesem administratora,

W związku z powyższym Spółka pozyskuje i przetwarza dane osobowe Klientów lub przedstawicieli Klientów m.in. w zakresie numeru dowodu osobistego i numeru PESEL do następujących celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów Spółki (art. 6 ust. 1 lit. f RODO):
a. weryfikacja i aktualizacja danych osobowych osoby podpisującej umowę/aneks;
b. wykrywanie nadużyć (oszustw) i zapobieganie im;
c. ustalanie, obrona i dochodzenie roszczeń;
d. tworzenie zestawień, analiz, statystyk na potrzeby wewnętrzne Spółki, co obejmuje w szczególności tworzenie modeli statystycznych dotyczących ochrony przychodów Spółki
 #1189228  autor: Remington
 15 mar 2025, 21:06
koszalineo941268 pisze:
15 mar 2025, 17:44
W przypadku usług abonamentowych lub umów zakupu urządzenia na raty pozyskujemy zarówno numer PESEL jak i numer i serię dokumentu tożsamości. Jest to podyktowane wynikającym z prawa obowiązkiem operatora do poprawnej weryfikacji Abonenta.

Dane dotyczące dokumentu tożsamości, pozyskiwane oprócz numeru PESEL, pozwalają…

He he „przepisy prawa”, ale o jakie konkretnie chodzi to się nawet nie zająknęli - czyli Ty im konkretem, a oni ogólnikiem (identycznie jak w moim przypadku reklamacji sprzed 2 lat). Tyle lat minęło od rebrandingu, a „telekomuna” ma się w najlepsze.

Ja tu widzę zwykłą ściemę. Zatem moją sugestię z poprzedniego posta jednak rozszerzam o Orange. Art. 296 PKE jest jednakowy dla prepaid i abo, więc zapisywanie dla abo PESEL-u razem z numerem dokumentu tożsamości jest nadinterpretacją. Nie ma przecież różnicy między wymogiem weryfikacji abonenta prepaid i abonenta postpaid, a jedyne co jest dodatkowo konieczne dla abo wynika z przepisów podatkowych (i nie jest to ani weryfikacja tożsamości, ani zapisanie nru dokumentu). Piszę o gołym abo, a nie o ratach - żeby nie było wątpliwości.

Ponadto, operatorzy telekomunikacyjni nie mają dostępu ani do bazy PESEL, ani do rejestru dowodów osobistych - nie można więc twierdzić, że te numery służą do weryfikacji skoro oni nie mają gdzie ich zweryfikować. Te numery zapisują do celów dowodowych na przyszłość, aby móc wykazać jakie dane znajdowały się w dokumencie okazanym podczas rejestracji/zawarcia umowy. Jednakże „albo” w treści art. 296 PKE jednoznacznie przesądza, że wymagana jest tylko jedna z tych danych - co UKE jednoznacznie potwierdziło w swojej odpowiedzi.