• W tym dziale znajdziesz pomoc przy sporach i reklamacjach dotyczących usług telekomunikacyjnych lub sprzętu.
W tym dziale znajdziesz pomoc przy sporach i reklamacjach dotyczących usług telekomunikacyjnych lub sprzętu.
 #1186211  autor: mirekK
 17 sty 2025, 20:27
Widząc Waszą aprobatę dla spostrzeżeń moich i nie tylko:
viewtopic.php?p=1185624#p1185624
Uruchamiam cykl porządków u operatorów :)

Pierwsze zgłoszenie dotyczy "bezprawnego" gromadzenia danych z dowodu osobistego innych niż PESEL.
Operator ma prawo zachować TYLKO: imię, nazwisko, adres i pesel.

UWAGA pomijając opcję kłopotliwego i absurdalnego zgłoszenia listownego wniosek musi być złożony przez PUE lub kuriozalne i niedorobione e-doręczenia. Być może konieczność tak nie wygodnej ścieżki jest widzimisię władz urzędów i ma na celu ograniczenie prawdopodobnie olbrzymiej ilość wniosków, z którymi sobie nie mogą poradzić.

Działajmy, w grupie siła ! Dla ułatwienia, materiał dowodowy:
https://imgur.com/a/Y0Qm9Lg
Jak nic nie zrobią pomyślimy nad dalszymi krokami.

Podobne kroki przydałyby się wobec banków i utrwalania kopii dowodów, ale kolesiostwo i układy polityczno/urzędowe mogą być zbyt silne.
 #1186215  autor: Remington
 17 sty 2025, 20:33
Bez obaw - e-Doręczenia w UKE działają.

Dodam tylko, że trzeba wprost poprosić o interwencję, a pismo należy potwierdzić podpisem zaufanym (lub kwalifikowanym jeśli ktoś ma). Nie zapominajcie o obowiązku podania adresu zamieszkania, nawet jeśli wysyła się pismo elektronicznie.

P.S. O bankach zapomnij - one mogą utrwalać, musiałby jakiś przepis im tego zabraniać.
 #1186217  autor: koszalineo941268
 17 sty 2025, 20:49
Obrazki powinny być w *.PNG

Instrukcja musi być bardziej JakKrowieNaRowie-owna.

1. Wchodzę na https://pue.uke.gov.pl/#/ConsumerForm
2. Wybieram wniosek o interwencję prezesa
3. Rynek telekomunikacyjny
4. Podaję swoje dane
5. W polu interwencja wobec wpisuję "Orange Polska S.A., P4 sp. z o.o,, Polkomtel sp. z o.o. "
6. Powód interwencji to "bezprawne gromadzenie danych z dowodu osobistego innych niż PESEL. Operator ma prawo zachować TYLKO: imię, nazwisko, adres i pesel"
7. I tu problem, trzeba zaznaczyć ptaszek przy "Oświadczeniu, że wyczerpałem drogę postępowania reklamacyjnego". I co teraz, mam poświadczyć nieprawdę?
 #1186241  autor: koszalineo941268
 18 sty 2025, 14:59
Koniec końców wysłałem zwykły formularz, bez podpisu zaufanego
https://pue.uke.gov.pl/#/ConsumerForm

Poniżej treść zgłoszenia:
Orange Polska S.A., P4 sp. z o.o,, Polkomtel sp. z o.o. jako przedsiębiorcy telekomunikacyjni przetwarzają nadmiarowe dane osobowe przekraczając dyspozycję wyrażoną wprost w art. 296 PKE poprzez alternatywę w postaci spójnika "albo" wyrażającego możliwą wymienność albo wzajemne wyłączanie się zdań lub części zdań w ten sposób, iż świadczenie usług uzależniają od obligatoryjnego i łącznego podania przez abonenta numeru PESEL oraz (a nie "albo" jak mówi ustawa) numer, seria i data wydania oraz ważności dowodu osobistego
.

Po instrukcji od @mirekK spodziewałem się więcej. Pewnie nikt poza nami nie wyśle zgłoszenia, jak zwykle.
 #1186242  autor: Remington
 18 sty 2025, 15:09
Bez podpisu, Twój wniosek o interwencję (o ile o to poprosiłeś) - nie jest wnioskiem. Dostaniesz pismo z wezwaniem do uzupełnienia braków:
Aby w opisanej sprawie organ podjął działania, należy przesłać do Urzędu podpisany wniosek o interwencję, w terminie 7 dni od dnia otrzymania niniejszego wezwania.

Filmiki instruktażowe dotyczące korzystania z e-Doręczeń (w tym także podpisywanie pism przesyłanych poprzez skrzynkę do e-Doręczeń) dostępne są na stronie internetowej gov.pl (gov.pl/web/e-doreczenia/materialy).

Informuję również, że nieuzupełnienie braków w wyżej określonym terminie, nie zamyka możliwości złożenia wniosku w terminie późniejszym.

Nawiasem mówiąc, przed zgłoszeniem do UODO warto wysłać pytanie do IOD operatora o to, jakie dane on przetwarza i na jakiej podstawie prawnej, bo UODO lubi interweniować w konkretnej sprawie - mając taką odpowiedź na piśmie będzie go łatwiej przekonać.
 #1186273  autor: Remington
 19 sty 2025, 13:31
Jest jeszcze art. 337 PKE, który wymienia zakres danych, jakie operator może udostępnić na potrzeby działania numeru alarmowego - są to:
- adres zamieszkania i adres korespondencyjny,
- nazwa, seria i numer dokumentu potwierdzającego tożsamość.

Ale:
1. wyłącznie "– o ile abonent udostępnił te dane." - czyli nie są one obowiązkowe,
2. nie ma powiązania między art. 337 i art. 296, czyli wyłącznie dane wymienione w art. 296 są konieczne dla rozpoczęcia świadczenia usług,
3. nawet wśród danych wymienionych w art. 337 nie ma daty wydania, daty ważności ani organu wydającego dokument.
 #1186302  autor: koszalineo941268
 20 sty 2025, 09:40
Remington pisze:
18 sty 2025, 15:09
]
Nawiasem mówiąc, przed zgłoszeniem do UODO warto wysłać pytanie do IOD operatora o to, jakie dane on przetwarza i na jakiej podstawie prawnej,
Odpowiedź Plusa. Tylko imienni abonenci mogą zadawać ogólne pytania?
Obrazek
 #1186304  autor: Remington
 20 sty 2025, 09:50
Wypadałoby odpowiedzieć, bo co im szkodzi - że dla postpaid przetwarzają takie dane, a dla prepaid takie, z wyszczególnieniem obowiązkowych* i opcjonalnych.

Ale odmawiając nie łamią przepisów - prawa wynikające z RODO dotyczą bowiem własnych danych, a aby była o nich mowa trzeba być konkretnyn zidentyfikowanym ludziem.

*) trzeba pamiętać, że dla umów postpaid operatorzy mogą legalnie przetwarzać więcej danych niż tylko wymienione w art. 296 - na pewno dane wymagane na fakturze, choć i na umowie często się niektóre zamieszcza
 #1186309  autor: Remington
 20 sty 2025, 10:20
Świetne - proszą o adres zameldowania, którego nie mają prawa przetwarzać. Poprawiam się: mają prawo przetwarzać adres zamieszkania i adres korespondencyjny (art. 337 PKE) jeśli im je podamy, ale nie musimy podać. Ale o adresie zameldowania PKE nie wspomina🤣.

Można operatorów podejść jeszcze z innej strony - zażądać usunięcia innych danych niż wymienione w art. 296, czyli innych niż niezbędne do świadczenia usługi. Ale to zadziała tylko jeśli nie mamy tam umowy abonamentowej - chciałem tak zrobić w Orange, ale mam tam numer abo w nju, więc z usunięcia mojego adresu nici (a czy mają dane dokumentu, to tego nie widać w MO).
 #1186354  autor: koszalineo941268
 20 sty 2025, 14:57
Remington pisze:
20 sty 2025, 10:20
Świetne - proszą o adres zameldowania, którego nie mają prawa przetwarzać. Poprawiam się: mają prawo przetwarzać adres zamieszkania i adres korespondencyjny (art. 337 PKE) jeśli im je podamy, ale nie musimy podać. Ale o adresie zameldowania PKE nie wspomina🤣.
Więc zapytałem:
"Na jakiej podstawie prawnej domagacie się adresu zameldowania? Chodzi o >zameldowanie<, a nie zamieszkanie lub adres korespondencyjny. Proszę o wskazanie konkretnego zapisu w PKE o adresie >zameldowania<."

Odpowiedź:
Obrazek
Obrazek
 #1186357  autor: KC-KARLOS
 20 sty 2025, 15:21
Play przegina. O adres mógł zapytać jedynie, jeśli zglaszamy problemy techniczne z dzialaniem sieci / usług. W innym wypadku PESEL + nasza godność im wystarczy do weryfikacji.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1186526  autor: Argelo
 23 sty 2025, 00:07
To ja mam pytanie, czy w takim razie operator nie może żądać podania dowodu osobistego przy zawieraniu umowy na abonament? Bo z tego co widzę na zdjęciu formularza z Play, to dotyczy on przeniesienia numeru do abonamentu. Jeśli na tym etapie stwierdzamy, że nie można żądać podania dowodu, to kiedy operator ma go pobrać? Z tego co wiem w P4 nie można złożyć wniosku o przeniesienie numeru na prepaid, a na formularzu w salonie nikt nie pytał mnie o dowód osobisty.
 #1186527  autor: Remington
 23 sty 2025, 00:18
Argelo pisze:
23 sty 2025, 00:07
to kiedy operator ma go pobrać?

Nigdy, ponieważ żaden przepis nie przewiduje takiego obowiązku (o ile jest nr PESEL). Tyle jeśli chodzi o dokument, ale choć wśród wymaganych danych nie ma adresu zamieszkania (nie zameldowania, o czym pisaliśmy wyżej), to w przypadku abonamentu operator może go wymagać na potrzeby wystawiania faktur - czyli na mocy przepisów o VAT.

W dawnych czasach Prawo telekomunikacyjne wymieniało jednoznacznie listę danych jakie operatorzy mogą przetwarzać - stwierdzenie przetwarzania każdej innej danej skutkowało decyzją GIODO nakazującą usunięcie. Ostatnie Pt jak i obecne PKE tego nie robią i trzeba szukać poszczególnych przepisów - znaleźliśmy art. 296 i 337 PKE. Ale może być też tak, że każdy administrator legalnie przetwarza każdą daną jaką mu podaliśmy dobrowolnie - wówczas adres zameldowania choć niewymieniony w PKE to podany przez nas dobrowolnie mógłby być legalnie w bazie danych operatora - ale to już kwestia interpretacji i ją musiałby rozstrzygnąć UODO.
 #1186592  autor: Remington
 24 sty 2025, 12:44
koszalineo941268 pisze:
Remington pisze:
24 sty 2025, 11:59
Ale Fonia nie jest jedyna - Polkomtel niedawno powołał mi się na uchylone już przepisy Pt😉.
Kusisz diable. Jak napiszesz w dedykowanym wątku lub założysz nowy, to zgłoszę.

Tym razem, nie ma czego zgłaszać - prawa nie złamali, wszystko przebiegło poprawnie, tylko podali starą podstawę prawną zamiast nowej w odpowiedzi. Nic więcej jak przeprosiny i sprostowanie by się nie należało.

Doceniam Twoje pieniactwo obywatelskie podejście. Ja z niego wyrosłem po tym jak przeszło dwie dekady temu doprowadziłem do tego, że jeden z W3 musiał usunąć ze swoich baz dane o zatrudnieniu wszystkich abonentów postpaid oraz musiał zniszczyć przechowywane papierowe zaświadczenia - jako pokrzywdzonego kosztowało mnie to wiele zawracania głowy i straconego czasu.