• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #731217  autor: lukiaszek999
 08 lip 2014, 21:35
Zasadniczo jest to mój pierwszy temat na tym forum i nie wiedziałem w jakim dziale go umieścić. Tak jak w temacie mam pytanie co to znaczy jak w opisie telefonu lub tabletu na ebayu jest napisane że ma "bad esn", chciałbym dowiedzieć się czy opłaca się kupić taki tel i czy on jest gorszy czy o co w tym wszystkim chodzi! Słyszałem ze to oznacza że nie takie urządzenie nie może pracować juz jako telefon czy to prawda, a jak jest z tabletami czy w takim tablecie nie będę mógł włożyć karty internetu mobilnego?

z góry dzięki za odp

[ Dodano: 2014-07-08, 21:41 ]
I jeszcze jedno pytanie: z których sieci kupować telefony z USA bo słyszałem iż np Sprint Verizon i US Cellular nie działają w Polsce, czy to prawda

#731265  autor: user_delete34
 09 lip 2014, 00:21
lukiaszek999 pisze:bo słyszałem iż np Sprint Verizon i US Cellular nie działają w Polsce, czy to prawda
Tak. W Polsce CDMA mamy tylko jako CDMA 2000 Sferii w Wa-wie. Poza tym, na telefonach CDMA masz kartę jako chip w środku urządzenia, nie ma tam normalnego gniazda karty SIM. Kupujesz telefon przywiązany do jednego operatora, nawet nie przejdziesz tym samym urządzeniem między Sprintem czy Verizonem. Tam brand ma większy wymiar ze względu na używane technologie.

ESN to właśnie odpowiednik tej karty SIM dla telefonu CDMA.
Q: Why would I want to buy a "bad ESN" cell phone if it can't be used to make phone calls?
A: There are several reasons why one would buy a cell phone with a bad ESN. You may want a device that you can use to play games, music, and connect to wifi hotspots. If you are a software developer, you may want a device to test your mobile OS apps on. If you dropped your cell phone and damaged it without insurance, it may be cheaper to buy a cell phone with a bad ESN and use it for parts than to buy a new one. Please note that you won't be able to use the logic board from a cell phone with a bad ESN, because that is where the ESN is stored.
Dalsze wyjaśnienia są raczej zbędne.

[ Dodano: 2014-07-09, 00:23 ]
lukiaszek999 pisze:z których sieci kupować telefony z USA
Żadnej. Duże prawdopodobieństwo simlocka, jeśli nówka, to może być dodatkowo blokada regionalna (Samsung), różnią się zakresy.
iPhone drogi, ale najlepiej kupić go u nas, jeśli chcesz z niego w pełni skorzystać. Chyba, że możesz gdzieś indziej w Europie dorwać go taniej, to o ile pamiętam - gwarancja będzie respektowana na terenie całego UE i wszystko powinno być OK.
Zakładam, że o iPhone'a chodziło.
Ostatnio zmieniony 09 lip 2014, 12:54 przez user_delete34, łącznie zmieniany 1 raz.

#731377  autor: lukiaszek999
 09 lip 2014, 12:36
A jak to się ma do np tabletu note 8.0 z 3g gdzie w opisie aukcji jest napisane bad esn? Tak chodziło mi o iphonea ale czy np note3 tez ma blokadę regionalną bo ja jestem jego szczęśliwym posiadaczem a zakupiłem z dystrybucji angielskiej ( blokada regionalna tylko w Stanach ? )
a co z telefonami z Chin ( nie podrobkami ) na co wtedy patrzeć?

[ Dodano: 2014-07-09, 12:40 ]
czy taki tablet będzie mógł być normalnie używany ( oprócz połączenia 3g )
np przez wifi

[ Dodano: 2014-07-09, 12:40 ]
I co to znaczy ze esn jest złe?

#731382  autor: user_delete34
 09 lip 2014, 12:49
lukiaszek999 pisze:tabletu note 8.0 z 3g
O tym mówisz?
Powinien normalnie działać u nas. Standardowa blokada IMEI dla kradzieży lub zgubienia (albo związana z brakiem opłat abonamentu), jak i u nas. Nie będzie działać u operatora macierzystego, ale u innych i w innym kraju będzie bez problemu.
Osobna sprawa, że jeśli np w Polsce (gdziekolwiek, byle w tym kraju, skąd sprzęt) znajdziesz jakiś zgłoszony jako zgubiony telefon i zaczniesz go używać nie mając dowodu zakupu - nie zdziw się, jeżeli po czasie zostanie zablokowany, a Ty oskarżony o kradzież. To raczej skrajny przypadek, ale wiedz, czego można się spodziewać.

Mówiąc o blokadzie regionalnej, mam na myśli nowy twór Samsunga, gdzie Galaxy S5, Note 3 i zapewne kolejne modele mają i będą miały pewne ograniczenie: dopóki nie wykonasz 5 minut rozmów w kraju, w którym telefon został zakupiony (a więc nie sprzedasz już go jako nowy sprzęt), nie możesz używać go w roamingu. Tak więc kupując nowego GS5 z USA bez wykonania 5 minut rozmów z karty np AT&T na terenie USA, telefon nie działałby (sieć) w PL. Ty kupiłeś go wewnątrz kontynentu, więc działa.
lukiaszek999 pisze:a co z telefonami z Chin ( nie podrobkami ) na co wtedy patrzeć?
Żeby to był oryginalny Xiaomi, Huawei, ZTE lub Oppo, nic innego z Chin się nie kupuje. Składany w Chinach a w pełni robiony w Chinach to co innego.

[ Dodano: 2014-07-09, 12:53 ]
lukiaszek999 pisze:czy taki tablet będzie mógł być normalnie używany ( oprócz połączenia 3g )
np przez wifi
Tak. Generalnie, gdybyś przeczytał mój poprzedni post znałbyś odpowiedź.
lukiaszek999 pisze:I co to znaczy ze esn jest złe?
Jak wyżej. Tutaj jednak nie tłumaczy się tego dosłownie na "złe" a "zablokowane", "niedozwolone". Urządzenie nie do użytku w sieci [CDMA], z której pochodzi.
Ostatnio zmieniony 09 lip 2014, 13:00 przez user_delete34, łącznie zmieniany 1 raz.

#731385  autor: lukiaszek999
 09 lip 2014, 13:00
dziękuję za odpowiedź, już wszystko rozumiem 😊 ale ciężko mi pojąć że w tablecie też jest ten moduł esn ( czyli ze internet do tego tabletu mogę kupić tylko u jednego operatora? )

#731388  autor: user_delete34
 09 lip 2014, 13:04
IMEI, nie ESN. Napisali to podwójnie i może wprowadzać w błąd. Skoro ten tablet działał w AT&T to ma slot na SIMki, a więc nie ma numeru ESN a IMEI. IMEI jest zablokowane przez AT&T, więc w tej sieci w USA tablet pracować nie będzie. W PL, z polską kartą powinien pracować bez problemu (oczywiście sprzedawcą nie jestem, więc ja gwarancji nie daję) w każdej sieci.

Jeżeli ten tablet działałby w Verizonie czy Sprincie i była to wersja "więcej niż WiFi" (bo nie jestem pewny, czy tam wersję CDMA też zwą 3G), to miałby on ESN.

[ Dodano: 2014-07-09, 13:07 ]
UWAGA: w PL będzie działać tylko na UMTS 2100 i GSM.