• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #650273  autor: karo44
 26 lip 2013, 18:26
Czesc, planuje zakup telefonu na allegro. Martwi mnie jedynie sprawa gwarancji. Czy dostaje ja u producenta czyli reklamowac moge w punktach samsunga, czy jedynie sprzedawcy? Bo niezbyt ufam takim 'prywatnym' umowom. Na co zwrocic uwage przy zakupie zeby sie nie wkopac w razie problemow z telefonem?
Dzieki

#650551  autor: Edmund
 27 lip 2013, 18:27
karo44 pisze:Czy dostaje ja u producenta czyli reklamowac moge w punktach samsunga, czy jedynie sprzedawcy?
To już zależeć będzie od sprzedawcy - powinno pisać w opisie aukcji, najwyżej przed zakupem dopytaj się jak wygląda sprawa z gwarancją.
karo44 pisze:Na co zwrocic uwage przy zakupie zeby sie nie wkopac w razie problemow z telefonem?
Najlepiej jest kupować nowy telefon z "dystrybucji polskiej" bo taki na pewno będzie miał 24-miesięczną gwarancję producenta. Albo taki gdzie jest zaznaczone że jest gwarancja producenta.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2
 #650633  autor: manyaky
 27 lip 2013, 23:45
karo44 pisze:Czesc, planuje zakup telefonu na allegro. Martwi mnie jedynie sprawa gwarancji. Czy dostaje ja u producenta czyli reklamowac moge w punktach samsunga, czy jedynie sprzedawcy? Bo niezbyt ufam takim 'prywatnym' umowom. Na co zwrocic uwage przy zakupie zeby sie nie wkopac w razie problemow z telefonem?
Dzieki
Zakładając, że bierzesz na osobę indywidualną, reklamować możesz na podstawie:
1) gwarancji
2) niezgodności towaru z umową.

W pierwszym przypadku musisz się upewnić, że telefon jest z polskiej/europejskiej dystrybucji i posiada kartę gwarancyjną (najlepiej do podbicia wysłać osobno - nie pozwalać na otwieranie pudełka/zrywanie plomb!), którą respektują polskie punkty serwisowe.

W drugim przypadku należy sprawdzić staż firmy w ceidg, żeby nie było tak, że firma dopiero co powstała i zaraz się zwinie. Przydatne w ocenie są również komentarze na allegro.