• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #558710  autor: pawel1993jlbn
 05 cze 2012, 15:28
Witam,mam poważny problem,dzisiaj około godziny 14 wysłano kilka smsów z mojego numeru o charakterze seksualnym,problem w tym że telefon cały czas miałem przy sobie,bluetootha miałem wyłączonego i teraz mam nieprzjemności bo do większości moich znajomych przychodzi sms o treści propozycji seksualnej,czy istnieje taka możliwość że ktoś mi się włamał na mój numer/telefon????? tych wiadomości nie miałem w skrzynce nadawczej,a zawsze jak wysyłam smsa to zostaje w folderze wysłane... co to może być?

#558712  autor: drcox
 05 cze 2012, 15:34
Jaki telefon? Zapewne z Androidem.

#558714  autor: pawel1993jlbn
 05 cze 2012, 15:35
zgadza się,Xperia neo v sieć PLUS

#558718  autor: user_delete34
 05 cze 2012, 15:57
Co ja o tym myślę: usuń wszystko, co na nim masz (skopiuj tylko pewne pliki, np. zdjęcia i wideo), przywróć oryginalne ustawienia i jeśli na androidzie masz taką możliwość zrób twardy reset/przywracanie oprogramowania. Zapewne bawiłeś się sklepem gugla i ściągnąłeś jakiś badziew wysyłający SMSy. Norma u androidowców...

#558721  autor: marcinb
 05 cze 2012, 16:09
Nie wiem czy takie coś jest w plusie - ale może ktoś wszedł na Twoje konto online i stamtąd wysłał smsy?

te smsy były po polsku?

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#558722  autor: pawel1993jlbn
 05 cze 2012, 16:13
ze sklepa gogla sciagalem tylko gierki,smsy były po polsku ale skad ten "ktoś" miał moją liste kontaktów?,nie mam konta online.o co tu chodzi?

#558723  autor: KC-KARLOS
 05 cze 2012, 16:15
pawel1993jlbn, nieznajomość Androida szkodzi!
Instalowane aplikacje żeby działały, wykorzystują m. in. listę kontaktów, SMSy, i inne informacje osobiste, zapisane w telefonie.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#558725  autor: pawel1993jlbn
 05 cze 2012, 16:16
to znaczy że kto mógł to wysłać osoba czy jakiś system?

#558726  autor: KC-KARLOS
 05 cze 2012, 16:17
pawel1993jlbn pisze:to znaczy że kto mógł to wysłać osoba czy jakiś system?
Aplikacja za Ciebie mogła to zrobić. Uważaj, co ściągasz.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#558727  autor: pawel1993jlbn
 05 cze 2012, 16:17
a ostatniąaplikacje instalowałem jakieś 2-3 tygodnie temu a tak to tylko troche gierek mam

[ Dodano: 2012-06-05, 16:19 ]
i czy aplikacja może sobie wysyłać smsy do moich kontaktów "chcesz dziś w nocy zrobić coś szalonego...sex ?" bez żadnych konsekwencji?

#558742  autor: user_delete34
 05 cze 2012, 16:51
Jak jej zezwoliłeś, to czemu nie? Chyba przy wyborze aplikacji w sklepie (nie korzystam z andka, więc nie wiem na 100%) masz napisane na co musisz zezwolić aplikacji? Wybrałeś (jak się domyślam) darmowe gry z reklamami itp, więc i tak się ciesz, że nie były to SMSy premium, bo byś kwoty na rachunku miesięcznym nie ogarnął.

#558752  autor: markoz7874
 05 cze 2012, 17:14
pawel1993jlbn pisze:..tych wiadomości nie miałem w skrzynce nadawczej,a zawsze jak wysyłam smsa to zostaje w folderze wysłane... co to może być?
Czy ten SMS jest w bilingu?

#558770  autor: pawel1993jlbn
 05 cze 2012, 18:49
Markadiusz pisze:Jak jej zezwoliłeś, to czemu nie? Chyba przy wyborze aplikacji w sklepie (nie korzystam z andka, więc nie wiem na 100%) masz napisane na co musisz zezwolić aplikacji? Wybrałeś (jak się domyślam) darmowe gry z reklamami itp, więc i tak się ciesz, że nie były to SMSy premium, bo byś kwoty na rachunku miesięcznym nie ogarnął.

tak zezwolilem aplilacji na kilka opcji ale w kaźdym razie nie bylo tam punktu źe wyraźam zgode na wysyłanie erotycznych smsów do moich znajomych bez mojej ingerencji,więc troszkę mnie to [..],i mam pytanie a mianowicie co ta aplikacja miala na celu wysylajac takie smsy zdenerwowac mnie czy jak? Apropo bilingow to nienam pojecia
Ostatnio zmieniony 14 lip 2012, 01:55 przez pawel1993jlbn, łącznie zmieniany 1 raz.

#558788  autor: user_delete34
 05 cze 2012, 20:30
pawel1993jlbn pisze:ale w kaźdym razie nie bylo tam punktu źe wyraźam zgode na wysyłanie erotycznych smsów do moich znajomych
A kto by o tym napisał w taki sposób? ;> Mogło się to nazywać Komunikacja SMS lub Wiadomości lub podobnie w każdym razie.
Wiem, że to denerwujące i co ja Ci radzę zrobić to to, byś jak najszybciej przełożył kartę do innego telefonu i wysłał do WSZYSTKICH ze swojej książki telefonicznej (z karty SIM i androida włącznie) SMS z przeproszeniem za ewentualne wiadomości, jakie mogły zostać wysłane z racji zawirusowania telefonu. Na przyszłość pobieraj tylko aplikacje, które są na 100% pewne i niezbędne. Nie klij, bo Ci Bozia język upier****.

#558792  autor: pawel1993jlbn
 05 cze 2012, 20:48
sory za przeklinanie ale troche wkurzyło mnie to,jak myslicie czy to może się powtórzyć/powtarzać ? i w jakim celu to "COŚ" wysyła te smsy ?

[ Dodano: 2012-06-05, 20:48 ]
sory za przeklinanie ale troche wkurzyło mnie to,jak myslicie czy to może się powtórzyć/powtarzać ? i w jakim celu to "COŚ" wysyła te smsy ?

#558794  autor: user_delete34
 05 cze 2012, 20:54
No jeżeli nie wyczyścisz sobie telefonu, to kto wie, czy cały czas nie są wysyłane kolejne sztuki?
Nie wiem, w jakim celu. Jak by to były SMSy Premium to oczywiście w celach zarobkowych, ale tu są zwykłe. Widocznie po prostu aplikacja-śmieć. Te SMSy nie zawierały czasem adresu jakiejś strony? Bo jak tak, to byś łatwiej zlokalizował, który to program. Mimo wszystko, poza usunięciem jego samego polecałbym gruntowne czyszczenie softu.

#558795  autor: KC-KARLOS
 05 cze 2012, 20:55
pawel1993jlbn pisze:sory za przeklinanie ale troche wkurzyło mnie to,jak myslicie czy to może się powtórzyć/powtarzać ? i w jakim celu to "COŚ" wysyła te smsy ?
Jeśli nie zaczniesz działać i korzystać z porad poprzednika, SMSy będą dalej wysyłane bez Twojej wiedzy, A Ty będziesz obciążony opłatami za ich wysyłkę. Dodatkowo operatorzy nie ponoszą odpowiedzialności za treść tych SMSów, więc w tej sytuacji Ci nie pomogą - sam sobie jesteś winny. Uważaj, jakie aplikacje pobierasz. Smartfony to mini komputery. Tak na przyszłość: Wyposaż się w program antywirusowy, najlepiej płatny (nie są drogie) . I szukaj w Google Play, a nie jakiś "ruskich" stron.

#578978  autor: ganc2
 31 sie 2012, 11:34
Zabieracie się do weryfikacji od d u p y strony, niepotrzebnie zakładacie że robi to aplikacja. Owszem, można założyć bluejacking i zesparawoanie i przejęcie kontroli nad urządzeniem przez BT, ale skoro był wyłączony to raczej niemożliwe. Albo zrobienie tego online, ale komu by się chciało? Złośliwy kod raczej wysyłałby wiadmości do wszystkich z książki a nie wybierał starannie pojedyncze osoby. Bez przesady, trojan z prawdziwego zdarzenia jeszcze na androidzie nieprędko zagości.

Najpierw sprawdź numer centrum SMS z którego sms przyszedł, ja bym raczej obstawiał bramkę SMS umożliwiającą wpisanie dowolnego numeru (nie pamiętacie afery w polsce z wykręćnumer? sam korzystałem), niż złośliwą aplikację. I sprawdź czy twoje SMSy do tych osób widnieją w bilingu i historii online na stronach operatora.°

#666729  autor: german
 09 paź 2013, 12:02
Kolego, pewno nie czytałeś instrukcje do komórki. Czasami można podrobić numer, ale jeżeli dostępna twoja lista kontaktów, no to tylko aplikacji. Kup sobie prosta komórkę i daj spokój :D
P.S. ile korzystam z prostych telefonów Nokia, nigdy problemów nie było.