• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #425053  autor: jowita
 24 sie 2010, 21:11
Mam pytanie, dosc trudno mi podac najdrobniejsze szczegoly, bo to sie dzieje w sieci komorkowej w UK na komorce mego znajomego. Jednakze byc moze te szczegoly sa tak charakterystyczne, ze ktos z Was odgadnie o co chodzi.

Od jakiegos czasu znajomy nie moze wyslac smsow do innych osob, natomiast ludzie z calego swiata dzwonia do niego odpowiadajac na rzekome smsy, których on sam na pewno nie wysłał. Moze dzwonic. Jest tak, jakby jakis robak zawladnal jego skrzynka sms.
Nie wiem jaki ma telefon obecnie, ale znajac jego konserwatywne przyzwyczajenia, zapewne jest to jakas klasyczna Nokia.
Poniewaz ma w umowie darmowe smsy, jego konto nie jest obciazone, ale problemem jest to, ze nie wie co sie dzieje no i sam nie moze 'tekstowac'. Dodam, ze normalnie wysylal i odbieral zawsze duzo tych smsow, natomiast nie korzystal z internetu przez telefon.

Czy ktos wie, co i jak moglo wejsc w jego telefon?
A moze to nie on wysyla, tylko ktos podszywa sie pod niego, tylko jak to mozliwe? Skopiowal ktos jego IMEI, czy co?
Czy zmiana numeru to jedyne wyjscie?

[ Dodano: 2010-08-26, 11:42 ]
ps. glupio tak samej sobie odpowiadać, ale może komuś to się przyda.
Z moich poszukiwan internetowych, mogą byc 3 przyczyny, a moze 2 razem w tym wypadku.
1. Rodzaj trojana czy innego robala (niestety nie znam się na szczegółach) powoduje że telefon sam wysyla smsy_ - problem można usunąć przez reset i wgranie nowego firmware, ale... niektórzy pisali że bywają trudne przypadki.
2. Wadliwy firmware - to się zdarzało i Nokiom, i Motorolom i pewnie też innym. Solucja j.w., rokowania dobre. Za granicą nawet firmy zwracały użytkownikom koszta niechcianych połączeń. Ale takie rzeczy to nie u nas.
3. Istnieje możliwość wysłania komuś smsa i podszycia się pod inny numer telefonu. Ponieważ nie chę, żeby ktoś to zrobił mnie;), to nie napiszę jak.

#427744  autor: ra-v
 05 wrz 2010, 00:57
Ad 1. Były takie programy co same wysyłały SMSy, o trojanach nie słyszałem.
Ad 2. eee, trochę to SF pachnie ;)
Ad 3. Wiem że można zrobić coś takiego (na Symbiane BT Info chyba się to nazywa), jak się ma słabo zabezpieczony telefon. Po prosty ofiara ma włączonego bluetootha, a inan osoba w tym czasie wysyła SMSy/dzwoni z jego numeru. Jeśli na bilingach nie ma tych numerów, z których dzwoniono, no to raczej ta sytuacja nie miała miejsca.

Użytkownik mógł po prostu paść ofiarą spamerskiego SMSa (gdzieś tu widziałem na forum że użytkownicy Ery dostawali jakiś bezsensowny SMS z 4-cyfrowego numeru). Może po prostu kawał.

Teoretycznie może zgłosić na Policję takie coś, zę istnieje prawdopodobieństwo, że ktoś próbował zrobić coś na jego koszt. Tylko jak to wyszukają (bilingi, logowania do sieci?) to nie mam pojącia.

Mobilnie: iPhone 4 8 GB (Play) / Nokia 6310i (Orange) / LG Cookie (Play)
Internet: ZTE MF821+TL MR3420v2 (T-Mobile) / Huawei E1752C (Aero2)