Mam pytanie, dosc trudno mi podac najdrobniejsze szczegoly, bo to sie dzieje w sieci komorkowej w UK na komorce mego znajomego. Jednakze byc moze te szczegoly sa tak charakterystyczne, ze ktos z Was odgadnie o co chodzi.
Od jakiegos czasu znajomy nie moze wyslac smsow do innych osob, natomiast ludzie z calego swiata dzwonia do niego odpowiadajac na rzekome smsy, których on sam na pewno nie wysłał. Moze dzwonic. Jest tak, jakby jakis robak zawladnal jego skrzynka sms.
Nie wiem jaki ma telefon obecnie, ale znajac jego konserwatywne przyzwyczajenia, zapewne jest to jakas klasyczna Nokia.
Poniewaz ma w umowie darmowe smsy, jego konto nie jest obciazone, ale problemem jest to, ze nie wie co sie dzieje no i sam nie moze 'tekstowac'. Dodam, ze normalnie wysylal i odbieral zawsze duzo tych smsow, natomiast nie korzystal z internetu przez telefon.
Czy ktos wie, co i jak moglo wejsc w jego telefon?
A moze to nie on wysyla, tylko ktos podszywa sie pod niego, tylko jak to mozliwe? Skopiowal ktos jego IMEI, czy co?
Czy zmiana numeru to jedyne wyjscie?
[ Dodano: 2010-08-26, 11:42 ]
ps. glupio tak samej sobie odpowiadać, ale może komuś to się przyda.
Z moich poszukiwan internetowych, mogą byc 3 przyczyny, a moze 2 razem w tym wypadku.
1. Rodzaj trojana czy innego robala (niestety nie znam się na szczegółach) powoduje że telefon sam wysyla smsy_ - problem można usunąć przez reset i wgranie nowego firmware, ale... niektórzy pisali że bywają trudne przypadki.
2. Wadliwy firmware - to się zdarzało i Nokiom, i Motorolom i pewnie też innym. Solucja j.w., rokowania dobre. Za granicą nawet firmy zwracały użytkownikom koszta niechcianych połączeń. Ale takie rzeczy to nie u nas.
3. Istnieje możliwość wysłania komuś smsa i podszycia się pod inny numer telefonu. Ponieważ nie chę, żeby ktoś to zrobił mnie;), to nie napiszę jak.