• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #370994  autor: dzazik
 21 lis 2009, 11:24
Witam,
4 dni temu zapłaciłem rachunek telefoniczny. Dzis przyła mi informacja, ze źle zostały naliczone faktury i rachunek wyślą jeszcze jeden. Co mam teraz zrobić? bo pierwszy raz jestem w takiej sytuacji. Zapłacić ten drugi też? czy zadzwonić na infolinię i sprawę wyjaśnić?

#371004  autor: osachorzow
 21 lis 2009, 12:12
dzazik, jeśli na pierwszej fakturze naliczyli za dużo, to będziesz miał nadpłatę, którą odliczysz sobie przy następnej fakturze. Jeśli masz niedopłatę to musisz zapłacić kwotę z wysłanej korekty w terminie, jaki będzie tam podany :)

#371007  autor: dzazik
 21 lis 2009, 12:21
Dzięki za szybki odzew ale mam jeszcze dylemat:

Założymy, że będe miał nadpłatę, to jak przyjdzie nastepny rachunek dajmy na to na 60zł, miałem nadpłaty (dajmy na to 25 zł). To płace tylko 35zł? i mam skreślić 60zł na blankiecie? i napisać 35 własnoręcznie długopisem? czy jak, bo nie wiem?, czy po prostu z automatu przyjdzie rachunek na 35zł, mimo, ze powinien wynieść 60zł?

#371011  autor: Marens
 21 lis 2009, 13:41
Będziesz miał automatycznie mniej do zapłaty, przyjdzie faktura na mniejszą kwotę.

#371019  autor: dzazik
 21 lis 2009, 14:28
Ok dzięki za info

#371027  autor: osachorzow
 21 lis 2009, 15:41
Marens, nie do końca... różnie to w erze bywa ;)

Sytuacja 1) Dostaje się fakturę korygującą i wtedy mając nadpłatę (za poprzedni miesiąc) faktura za obecny przychodzi na pełną kwotę - ewentualną nadpłatę trzeba samemu odliczyć jeśli korzysta się z przelewów - jeśli idziesz na pocztę z blankietem to musisz wypisać nowy na mniejszą kwotę. Tylko w przypadku polecenia zapłaty zostanie pobrana kwota z faktury pomniejszona o nadpłatę (automatycznie).

Sytuacja 2) Korekta faktury zostanie dokonana na następnej fakturze (bez wysyłania odrębnej faktury korygującej) i kwota do zapłaty na formularzu będzie prawidłowa (czyli mniejsza, bo obejmująca nadpłatę).

#371030  autor: maniek
 21 lis 2009, 16:23
dzazik pisze:Co mam teraz zrobić? bo pierwszy raz jestem w takiej sytuacji. Zapłacić ten drugi też? czy zadzwonić na infolinię i sprawę wyjaśnić?
Zaczekaj az przysla ci rachunek. Nie ma sie co stresowac :wink: Zrób tak jak napisał osachorzow