• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #315102  autor: kutulu
 03 lut 2009, 10:26
Mam pytanie co do nawigacji GPS zarówno w tej w telefonach komórkowych jak i tej "mapowej" - samochodowej

W programie google earth - narzędzia - GPS znajduje się cos takiego jak importowanie danych GPS itd.

Zanzaczam iż nieznam się zbyt dokładnie na ww. nawigacji , ale mam pytanie :

PODOBNO każdy odbiornik GSM ma własny "numer" jak imei telefonu albo indywidualny numer nadajników/odbiorników bluetooth-a

Moje pytanie jest następujące : Jak np. mając zainstalowanego GPS-a w samochodzie firmowym śledzi się jego pozycję - jakich programów się używa (jeżeli chciałbym zrobić to za pomocą ww google earth-a to co musze mieć) ??????

Czy znając identyfikator nadajnika(odbiornika ??) GPS telefonu można namierzyć telefon, tak jak konitoruje się (namierza) samochody ??

Jezeli tak, to czy można to zrobić gsy nadajnik gps jest w danym telefonie jest nieuzywany ??

#315177  autor: thonka
 03 lut 2009, 15:46
w popularnych urzadzeniach do nawigacji nie ma nadajnikow gps, sa tylko odbiorniki. same w sobie nie nadaja do satelit zadnych danych, tylko je odbieraja, wiec lokalizowanie takich urzadzen via satelita jest conajmniej klopotliwe...

sa dedykowane moduly gps, ktore dodatkowo maja sloty na karte sim i po odpowiedniej konfiguracji moga retransmitowac na swoje polozenie dalej poprzez siec GSM(GPRS/EDGE)/UMTS(HSDPA) pozwalajac na podglad na zywo przez internet polozenia tego odbiornika.

przy pomocy google earth mozna napewno odtworzyc trase pojazdu. sluza do tego tzw. gps loggery. umieszcza sie je w pojazdach i zapisuja one w pamieci urzadzenia cala trase jaka przebyl pojazd. po zgraniu tych danych na komputer nanosza je na mapy z np. google earth.

z pewnoscia sa urzadzenia, ktore lacza dwa w/w przezemnie, kwestia poszukania.

watpie czy mozna sobie samemu sledzic konkretne odbiorniki z pominieciem przekazywania danych do internetu, badz tez namierzania po numerze serysnym odbiornika gps.

nie widze tez mozliwosci sledzenia odbiornika, gdy ten jest nieuzywany, bo znow wiaze sie to z ewentualna retransmisja danych przez internet, a nie zmusisz nikogo do posiadania srodkow na koncie tudziez posiadania wlaczonego 24h internetu.

w orange jest bardzo ciekawa usluga nawigator pozwalajaca na podglad na zywo pojazdow przez internet. nie wiem jednak jak to wyglada cenowo i jakie sa warunki wspolpracy. na ich stronach jest demonstracja w jaki sposob dziala ten system.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet