MADMAX pisze:Artur051 napisał/a:
Czyżby koreański producent telefonu nie umiał sobie do końca poradzic z Europejskimi realiami?
Zauważyłem też, że wszystkie osoby posiadające Nokie w Erze chwalą sobie tę siec, natomiast samsungowcy przeklinaja i skarżą się na braki zasięgu (wśród znajomych).
Coś jest na rzeczy.
Osobiście miałem krótki czas Samsunga E900, który niestety także miał jakieś problemy z trzymaniem zasięgu.
U mnie Era ma problemy z trzymaniem zasięgu na Nokiach (1600 i ówczesna 6070), na Samsungu chyba nigdy nie próbowałem. SE to samo, problemy, taki K770i nie chce się zalogować do 3G ;/ wcale nadajniki nie są daleko...
Jednakże coś musi być w tym, ale nie do końca. Mając jeszcze 6300 i Samsunga, zasięg był mniej więcej taki sam. Teraz mam 6151, x200 i L700, jakoś zasięg w tej 6151 jest najlepszy (nawet 3G czasem jest silniejszy, niż GSM na X200- wg wskaźników). Jeszcze planuję iść w takie miejsce, w którym miałem max 2 kreski 3G na L700, a czasami w ogóle nie było (oddychanie komórkowe) z Nokią 6151 i zbadać, jak tam będzie wyglądał zasięg 3G na 6151, w ten czas napiszę. Jeśli zasięg będzie zdecydowanie lepszy, to jednak Nokia będzie miała dużo lepszą antenę. Ale jak mówię- nie dotyczy to wszystkich Nokii. Tylko z tych nowszych, to w 6151 zaobserwowałem takie coś

Może dlatego, że ten telefon jakiś czas temu był wręcz prestiżowym telefonem, i Nokia jako jeszcze świetna marka postarała się

w 6300 tego już nie było.
Dodam jeszcze, że teraz w 6151 mam ustawiony tryb tylko UMTS, a mam wrażenie, jakbym śmigał nadal po GSMie, patrząc na wskaźnik. W L700 to było to widać- ciągle kursował wskaźnik, jak wręcz bateria podczas ładowania