• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #288879  autor: Fonio
 18 wrz 2008, 11:37
Witam,
Nazywam się Fonio i pragnę przedstawić Wam zasady racjonalnego korzystania z telefonu komórkowego.
We współczesnym świecie komórka to nieodzowny element codziennego życie. Coraz częściej spotykamy z telefonem również dzieci (może wasze młodsze rodzeństwo/dzieci).
Czy one wiedzą jak we właściwy sposób korzystać z niego?

Pragnę przybliżyć Wam 7 zasad racjonalnego korzystania z telefonu.
korzystać z komórki.Liczę, że przyłączycie się do dyskusji i razem będziemy edukować jak we właściwy sposób

zapraszam na moją stronkę: www.mojapierwszakomorka.pl

http://pl.youtube.com/watch?v=2U_4huX3aNg
http://pl.youtube.com/watch?v=KfEhp_XC1Q0
http://pl.youtube.com/watch?v=nYPW3uMWItU
http://pl.youtube.com/watch?v=pDpMJnXO2-M
http://pl.youtube.com/watch?v=O9F2WkCHX5A

Zachęcam do rozesłania wśród znajomych. Jak i również do udziału w dyskusji na forum.

TELEPOLIS.PL przyłączył sie do akcji.
Ostatnio zmieniony 03 gru 2008, 16:26 przez Fonio, łącznie zmieniany 7 razy.

www.mojapierwszakomorka.pl

#289745  autor: Krisu6230i
 24 wrz 2008, 10:57
fajna akcja, popieram!
jeszcze tak żeby była akcja zosta chipsy i fifę, idź pograć z kumplami na obiekcie Orlik..... :?

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/

#289989  autor: Marens
 25 wrz 2008, 20:38
Akcja ma też negatywne skutki:

7 letni syn znajomej dowiedział się w pierwszej klasie o numerze "112".
Wrócił do domu i postanowił "przetestować" dzwoniąc na 112 i dając słuchawkę swojej 2 letniej siostrze która zaczęła gaworzyć.

Nie minęło 15min jak był telefon zwrotny od CPR. Jak opowiedziała mi jak wyglądała rozmowa to nie życzyłbym największemu wrogowi takiej konwersacji.

#289990  autor: elrond
 25 wrz 2008, 20:41
Dobra akcja, na pewno się przyda. Osobiście rozszrzył bym ją tez na rodziców, bo czasem głupsi są jeśli chodzi o korzystanie z telefonu do własnych dzieci...

#290008  autor: kowcio
 25 wrz 2008, 21:26
Marens pisze:Jak opowiedziała mi jak wyglądała rozmowa to nie życzyłbym największemu wrogowi takiej konwersacji.
A dokładniej możesz coś więcej powiedzieć? ;)

Także podoba mi się ta akcja. Może w końcu rodzice zainteresują się swoimi pociechami, a raczej co mają w telefonach, oraz jakie mają telefony. Czasami jak widzę takiego góra 10 latka z jakimś telefonem z górnej półki, to aż mnie trzęsie. Ostatnio widziałem taką akcję w pewnym salonie z telefonami. Dzieciak normalnie w szał wpadł, jak rodzic mu kupił telefon ze średniej półki (całkiem nie taki zły), a nie SE K800i, o który tak prosił. Dzieciak miał na oko góra 10 lat...

#290013  autor: tesla
 25 wrz 2008, 21:43
Taka akcja powinna mieć swoje miejsce w przedszkolach a nie na forach... wybacz ale nie czuję się grupą docelową Fonia.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#290016  autor: vinc
 25 wrz 2008, 21:52
tesla pisze:Taka akcja powinna mieć swoje miejsce w przedszkolach
Jak najbardziej, ale niektórzy forumowicze mają dzieci wobec tego w próżnię to nie trafia. Dodatkowo Telepolis jest portalem telekomunikacyjnym i bardzo dobrze, że bierze w tym udział.

Obrazek

#290072  autor: Marens
 26 wrz 2008, 15:55
kowcio pisze:A dokładniej możesz coś więcej powiedzieć?
Tak, dostała upomnienie z imienia i nazwiska. Dlatego, ze bylo to pierwszy raz skończyło sie na pouczeniu. Następnym razem będzie ukarana za niedopilnowanie dziecka.

#290136  autor: corner
 26 wrz 2008, 23:38
Marens pisze: Tak, dostała upomnienie z imienia i nazwiska. Dlatego, ze bylo to pierwszy raz skończyło sie na pouczeniu. Następnym razem będzie ukarana za niedopilnowanie dziecka.
I tak ma być! Karać głupich żartownisiów, jak tylko się da. A w szkole dzieciom na pewno nikt nie mówi, że na 112 można sobie zadzwonić, jak się nudzi.

#290149  autor: kowcio
 27 wrz 2008, 10:20
corner pisze:I tak ma być! Karać głupich żartownisiów, jak tylko się da.
Tylko popatrz na to, że to było dziecko. Wątpię, żebyś Ty chodził za swoimi dziećmi krok w krok (dosłownie) i patrzył ciągle, co robi w telefonie komórkowym. Bez przesady. Karać- tak, ale nie dzieci, ani rodziców. Lepiej się zabrać za takich "starych koni", którzy sobie świadomie "jaja" robią ze 112.

#290170  autor: Adaśek
 27 wrz 2008, 13:23
kowcio pisze:Lepiej się zabrać za takich "starych koni", którzy sobie świadomie "jaja" robią ze 112.
A dzieciaki to nieświadomie sobie jaja robią ?

#290175  autor: elrond
 27 wrz 2008, 13:42
Adaśek pisze:A dzieciaki to nieświadomie sobie jaja robią ?
Dzieci nie są w stanie określić ryzyka i przewidzieć konsekwencji. To jednen z głównych wyznaczników dlaczego dzieci nie stawia się na równi z dorosłymi.

Jak ja byłem małym brzdącem nikt mi w szkole nie powiedział że na numery alarmowe dzwoni się tylko jak jest taka potrzeba. Nauczyli mnie tego rodzice. Co innego że w czasach moich "pieluch" komórki nie były taka popularne jak dziś, ale widzę że niewiele się zmieniło - dzisiaj w szkole też ciężko o to żeby nauczyciel powiedział małym brządącom że komórki które już wiekszość z nich ma trzeba używać z głową i nie dzownić na 112 dla żartu.

#290176  autor: Adaśek
 27 wrz 2008, 13:48
elrond pisze:Dzieci nie są w stanie określić ryzyka i przewidzieć konsekwencji. To jednen z głównych wyznaczników dlaczego dzieci nie stawia się na równi z dorosłymi.
Dlatego po taki kiepskim żarcie powinne być ukrane, aby wiedzieć na przyszłość że tak nie należy robić.

#290180  autor: elrond
 27 wrz 2008, 13:53
Adaśek pisze:Dlatego po taki kiepskim żarcie powinne być ukrane, aby wiedzieć na przyszłość że tak nie należy robić.
Karać... też. Ale ciężko w przypadku dzieci stosować zasadę "nieznajomość prawa nie zawalnia z jego przestrzegania". Przede wszystkim trzeba je nauczyć pewnych zasad, w tym tych o których tutaj cały czas mówimy, a później od nich wymagać przestrzegania. Ewentualnie później karać.

#290181  autor: Adaśek
 27 wrz 2008, 13:58
elrond pisze:Przede wszystkim trzeba je nauczyć pewnych zasad, w tym tych o których tutaj cały czas mówimy, a później od nich wymagać przestrzegania.
A te zasady dzieciaki powinny wynieść z domu. Czyli tutaj jest niebagatelna rola rodziców. I to jakie są dzieci, w dużej mierze zależy właśnie od rodziców.

#290256  autor: Wojt2004
 28 wrz 2008, 02:46
Tak zależy od rodziców,ale dziecka nie da się upilnować. Szczególnie w świecie globalnej komunikacji, gdzie komórka, internet, odgrywają znaczącą role.
Wychowanie ok, ale co dalej, nie istnieje złota recepta. To jeden z większych problemów (rodziców)30-40 latków obecnych czasów. Na co pozwolić, a czego zakazać ( mając świadomość że to co nie akceptowane przez nas jest pokusą dla naszych pociech ). Odnosząc sie do tematu rozmowy, kontakt (zawsze) z moim dzieckiem, czy narażanie go na pokusy z wolności, którą daje telefon, internet? Każdy z Was sobie odpowie indywidualnie na te pytanie:)

#290392  autor: latan
 29 wrz 2008, 12:46
popieram rowniez! ;)

#290928  autor: anamorph22
 03 paź 2008, 21:01
nie cofniemy postępu i jego negatywnych skutków ubocznych, dzieci (coraz młodsze) będą mieć komórki...ale to może mieć swoje plusy-np uratować komuś życie, wszelka komunikacja to zawsze plus tylko trzeba nauczyc dziecko jak sie mądrze z tym cudem techniki obchodzić ;)

#295589  autor: KOŁO82
 03 lis 2008, 06:30
Umieszczę linki u siebie na forum

Obrazek

http://clonmel.pl

#295657  autor: m4a1
 03 lis 2008, 16:46
Hm no prawda. telefon daje rodzica kontrolę nad dzieckiem,gdzie jest,co robi..ale teraz dziecko z telefonem to norma. ja jako urodzony w XX wieku nie Mialem w wieku 10 lat telefonu. ani rowiesnik xD postęp,wiadomo, ale dzieci chcą sie pochwalić czym mala to dlatego chcą te telefony z najwyższej półki. ja mam k700 i jakos nie czuje sie gorszy z tego wzgledu ;)

szukając drogi ku Wielkiej Polsce