• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #279505  autor: fazi187
 26 lip 2008, 14:45
Na pewnym forum młoda laska chwali się, że kupiła kradziony telefon z anglii i pyta się czy ją znajdą itd.

Jedni odpisują, że jej IP jest namierzane i za 5 minut niech spodziewa się policji :) drudzy, że spoko nic się nie stanie.

Jak to właściwie jest?
Co daje zgłoszenie kradzieży i IMEI? Telefon jest wtedy na czarnej liście w razie kontroli przez policję i tylko tyle, czy jest jakoś zdalnie blokowany i nieużyteczny? Bo, że policja go namierza i szuka to się nie spodziewam.

I czy ta baza działa międzynarodowo czy tylko w obrębie danego kraju?

ps. chodzi mi o realia, nie teorie.

#279508  autor: Cinkonskin
 26 lip 2008, 15:00
Kupujesz telefon np. z kradzionej partii z tira .

Numery IMEI są zgłaszane jako kradzione.

Kupiec kradzionego telefonu , jesli włoży anonimową kartę , typu POP, ERA TAK TAK , nie zostanie ziidentyfikowany , jeśli nie ma gdzies imienia ,nazwiska itd.

Jeśli to abonamentówka, to namierzaja kto z owego telefonu dzwoni , po czym dostajesz zazwyczaj wezwanie na komendę policji , ale niby nie o telefony tylko tak.

Policja szuka, nie wiem czy blokuja , ja miałem takie coś , ze włozylem abonamentówke do kardzonego telefonu , pobawiłem sie , popatrzylem czy dziala itd. po czym oddałem telefon gościowi, a po pol roku własnie wezwanie na komende z niewiadomych przyczyn.

Ale na szczescie miałem "alibi" :lol: i wogole okolo 40 osob tez mialo wezwanie, w tym jacys szefowie z abonamentowkami , takimi lepszymi :D
Nie ze 40 dzieciakow czy cos

PS Samsung X480 pamiętam , jak wychodził to go miał :lol:

A czy z Anglii beda gonic? Predzej po prostu zablokuja

#279513  autor: fazi187
 26 lip 2008, 15:16
No właśnie ale czy w ogóle jest tak, że zgłoszony telefon faktycznie przestaje działać i jest kaput (o ile ktoś nie jest na tyle cwany, żeby potrafił zmienić IMEI) ? Czy to legenda?

I czy telefon zgłoszony za granicą będzie w polskiej bazie przy np. rutynowej kontroli?

#279514  autor: Kaczy
 26 lip 2008, 15:36
Cinkonskin, trzeba rozróżnić 2 sytuacje.

Jeżeli telefon został skradziony w Polsce i tutaj zgłoszony do zablokowania IMEI to telefon nie zadziała.
Jeżeli został skradziony zagranicą i tam zgłoszony to w Polsce zadziała.
I czy telefon zgłoszony za granicą będzie w polskiej bazie przy np. rutynowej kontroli?
Nie będzie go w polskiej bazie.
fazi187 pisze:(o ile ktoś nie jest na tyle cwany, żeby potrafił zmienić IMEI) ? Czy to legenda?
Nr IMEI da się zmienić. W niektórych telefonach jest to kwestia "kilku sekund", a w niektórych trzeba wziąć sie za lutowanie.
Poza tym zmiana IMEI jest w Polsce karana.

...::: Made for loneliness :::...

#279534  autor: hettman
 26 lip 2008, 19:08
Kaczy pisze:Nie będzie go w polskiej bazie.
-bedzie jezeli przez telefon zostanie dokonany czyn niedozwolony na terenie UE.
Kaczy pisze:Poza tym zmiana IMEI jest w Polsce karana
-w UK za zmiane IMEI nawet 5 lat :-D