• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #271691  autor: janix
 15 cze 2008, 22:31
Witam. Jestem tu nowy, a to jest mój pierwszy post na tym forum.
Nie byłem pewny, czy temat założyłem w dobrym dziale, ale przechodzę do sedna sprawy.

Zetknąłem się niedawno z pewną opinią, że w prawie każdym telefonie komórkowym można "odblokować" funkję SCRAMBLER (szyfrowanie rozmów). Niestety ta osoba nie chciała powiedzieć jak to się robi, cytat: "Panie, wie pan co by było, gdyby każdy mógł sobie tego używać..."

No i nie wiem co o tym sądzić. Wie ktoś może coś więcej w tej sprawie?

#271752  autor: thonka
 16 cze 2008, 12:42
generalnie kazda rozmowa przeprowadzana przez komorki jest szyfrowana. prostym algorytmem zlamanym ok. 2000 roku, ale jest.
w nokiach np. jezeli rozmowa nie jest szyfrowana to podczas takiej rozmowy widac na wyswietlaczu otwarta klodke.

bardziej zaawansowane szyfrowanie raczej tylko z dodatkowym oprogramowaniem dla telefonow z systemami operacyjnymi.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet
 #271967  autor: jablo
 17 cze 2008, 10:50
janix pisze: "Panie, wie pan co by było, gdyby każdy mógł sobie tego używać..."
Heh tylko ten Pan zapomnial o zmiennym szyfrowaniu kazdej rozmowy z pozycji operatora i stalym szyfrowaniu z pozycji SIM. Wiec takie bazarowe bajki jak Ci wcisnal lepiej niech zachowa dla siebie :D