• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#314226  autor: thonka
 30 sty 2009, 18:15
sterydziarz132 pisze:nie macie pojęcia czym my serwisanci się zajmujemy to nie podłączenie kabelka który dostajesz z telefonem od ery to jest sprzęt i wiedza ale pewnie i tak za mała głowa żeby to zrozumieć.
na tym forum wieksozsc osob, wie ze to nie podlaczenie kabelka z zestawu. rozumiemy tez ile kasy kosztuje sprzet do odblokowywania. wiedza? w tym momencie internet stoi otworem, ze zacytuje pewien film 'co ty mi mozesz powiedziec, czego ja w internecie nie znajde?'
sterydziarz132 pisze:Nie czuje się złodziejem bo nigdy z klientów nie oszukałem
i chwala Ci za to, jednak wiele z twoich kolegow po fachu najczesciej ma w glebokim powazaniu klienta... liczy sie kasa, a najlepiej taka, ktora przychodzi dwukrotnie...
sterydziarz132 pisze:usterki hw nie znikną nigdy chyba że wszystko pozalewają klejem.
dotyczyc beda tylko tych osob, ktore sciagnely simlocka, rowniez w twoim komisie i to o to wlasnie caly raban. sciagajac simlocki komisy mialy jedna plotke wiecej w sieci, bo ew. gwarancja byla bezpowrotnie tracona, co wiazalo sie w razie usterki z ponownym przyjsciem do komisu...

oczywiscie pomijamy takich co telefon upuszcza, czy zaleja czyms to bo poprostu ich wina, niech wiec placa.
Szczerze mowiac to wy, klienci wiece na tym stracicie..
z checia poslucham nastepnego wywodu jakimi to cudotworcami nie sa wlasciciele komisow.
sterydziarz132 pisze:Wcześniej było wiele rzeczy typu chocby pomoc w ustawieniu czegoś w telefonie bylo za darmo.
kazdy pierwszy lepszy APS czy salon firmowy POWINIEN pomoc w kazdej sprawie dotyczacej ich sieci. po za tym chyba nie chcesz powiedziec, ze jak przyjdzie do Ciebie laik i bedzie chcial by mu ustawic smsy 'bo koperta mu miga i inne nie przychodza' to krzykniesz do niego ze chcesz 10zl...
jakie naprawy chciecie oferowac drozej? wiele napraw w autoryzowanych serwisach jest minimalnie drozszych niz w pospolitym komisie. jest naprawde niewiele usterek (chyba tylko po za zalaniem), ktore nie moga byc zrobione na odpowiednim poziomie w autoryzowanym serwisie. podniesiesz ceny, ale wiele serwisow tego nie zrobi. gdzie pojdzie potencjalny klient? tam gdzie taniej. Ty tracisz...
sterydziarz132 pisze:Kiedyś ustalenie kosztów naprawy było darmowe a teraz klient wie czy telefon będzie naprawiony lub nie i tak musi zapłacić za ekspertyzę. Jeśli każdy serwis oleje klienta który nie zostawia gotówki to i tak zarobi na byle czym. I tak finalnie to klient dostaje w dupę.
tylko co to moa wspolnego z era? klienci nie sa winni tego, ze oferta ery jest dla nich najatrakcyjniejsza. po za tym nawet gdyby mialoby to byc skierowane w klientow ery, to musze Cie zmartwic, ale on pojdzie z telefonem do autoryzowanego serwisu, bo ma gwarancje. straca na tym najwiecej ludzie, ktorzy po prostu telefonu w erze nie maja... wiec bojkotujecie ere czy polowe spoleczenstwa polskiego?
sterydziarz132 pisze:Nie chodzi tu tylko o sprzedaż starterów czy zdrapek, pomyślcie co może być jeżeli przyjedzie przedstawiciel i usłyszy "nie dziękuję" a przy okazji nie dostanie pieczątki, i tak w większości punktów...
z tego co pamietam to przedstawiciele ery juz nie laza z doladowaniami po punktach bo jest to nieoplacalne w dobie wszechobecnych terminali do wszystkich sieci. wciskaja jedynie startery, ktore mozna kupic w zabce, biedronce, orlenie i innych sklepach/kioskach niekoniecznie u was. znow tracicie na marzy i prowizji.
sterydziarz132 pisze:wiele klientow pyta sie nas tez zebysmy doradzili im jaka wybrac siec.. jesli odradzimy ere, to straca jakis tam procent klientow..
no wlasnie jaki procent? polecam przeczytanie statystyk GUS... penetracja w Polsce przekroczyla 115% (z grubsza prawie 44 mln kart sim, przy 38,19 mln ludzi). ktos jak nie ma jeszcze karty sim, to napewno ma kogos kogo w pierwszej kolejnosci zapyta o to, gdzie i jaki starter kupic. nawet jezeli ktos trafi do Ciebie to wcisniesz mu kit, ze era jest do niczego? a jak to jedyna siec, ktora u niego dziala? swiadome wprowadzanie klienta w blad... nie wiem jak bym sie z tym czul, ale utwierdza mnie to w przekonaniu, ze w jakims stopniu oszukujecie ludzi.

i jeszcze co do usuwania gadzetow ery to ponowie pytanie: swiecace bannery heyah, ich startery, a takze startery blueconnect oraz moblikinga i ew. halo polsat tez usuwacie? to przeciez tez posrednio era ;)
Ostatnio zmieniony 30 sty 2009, 22:47 przez thonka, łącznie zmieniany 1 raz.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#314294  autor: sterydziarz132
 30 sty 2009, 22:39
marcino94 pisze:Niby na czym? Na tym, że nie jesli kupimy telefon z ery bez simlocka to nie będziemy musieli odwiedzić komisu i płacić za jego zdjęcie?
MADMAX pisze:Też nie rozumiem na czym, ale jestem otwarty na nową wiedzę :-)
Na tym ze sporo serwisow jesli bedzie mniej zarabiac (glownie przez locki) to zapewne zawyzy ceny napraw hardware. No ale dobrze ktos napisal, zawsze sie znajdzie jakis mistrz ktory zrobi za polowe ceny byle tylko zarobic.. :/
marcino94 pisze:Na szczęście jest telepolis.pl, które obiektywnie doradzi w wyborze opa i taryfy :wink:
No tak, nie zaprzeczam, wiele osob pyta sie na forach takich jak te. Ale wiele osob nie zglada do internetu tylko pyta sie u nas, w serwisach. Jesli chodzi o wybor operatora, o wybor telefonu.. i bardzo czesto kieruja sie naszymi podpowiedziami..
Rogi pisze:O co więc ten hałas i po co ta śmiechowa akcja? :)

Nie pytaj, bo sami nie wiedzą. Po prostu strzelili focha i tyle.
Ja tam nie wymislilem tej aukcji... nie przylaczalem sie nawet jescze do niej... bo szczerze mowiac to i tak nic nie da. Ale inni serwisanci przylaczaja sie po to aby pokazac swoje niezadowolenie...
bledos pisze:co Ty sobie wyobrażasz? Że trafiłeś na stado baranów i żaden nic nie wie o elektronice?
No szczerze powiem ze troszke przesadzilem z niektorymi slowami, rzeczywiscie niektorzy na tym forum troszke sie znaja, ale wiekszosc nie maja za duzo pojecie o GSM...
bledos pisze:Jakie Ty masz pojęcie o gsm? Wiesz jak jest zbudowana sieć, na czym polega komunikacja z btsami, itd?
Jesli chodzi o budowie sieci, BTS-ach to troszke wiem, taka podstawowa wiedza, ale przy naprawie teleofnow zbytnio nei jest mi to potrzebne.
thonka pisze:wiedza? w tym momencie internet stoi otworem
No mniej wiecej moze wiecie o co chodzi.. jak preczytacie w internecie to i tak za duzo sie nie dowiecie.. moze troszke teorii. ale chodzi mi o to ze wiekoszc osob ktorzy pisza o tej akcji wysmiewa seriwsantow, obraza ich... na jednym forum, nie na tym, znalazlem taki wpis: "zlodzieje kupuja chinskie kabelki po 5zl i zadowoleni wolaja po 50zl za simlocka"...
thonka pisze:z tego co pamietam to przedstawiciele ery juz nie laza z doladowaniami po punktach bo jest to nieoplacalne w dobie wszechobecnych terminali do wszystkich sieci.
Łażą.

thonka pisze:moblikinga i ew. halo polsat tez usuwacie? to przeciez tez posrednio era ;)
Mobilking, halo polsat? To operatorzy MVNO, oni korzystaja z uslug ery.. dzialaja na ich BTS-ach... za duzo z era nie maja wspolnego.

Ja tam sie zbytnio nie przejmuje waszymi postami.. bo w wiekszosci pisza je tacy cwaniacy.. Takich dzieciaków co mają neta i przychodzą grzecznie z uwalonymi przez siebie fonami mam kilku tygodniowo.

A tak w ogole to tez do konca niewiadomo jeszcze jak bedzie z tymi lockami..
Kod: Zaznacz cały
http://bestgsm.pl/news980-Czyzby+erze+odmienilo+sie+z+simlockami+%3F.html

#314297  autor: thonka
 30 sty 2009, 23:04
akurat bestgsm jest inicjatorem tej akcji, wiec nie jest dla mnie wiarygodnym zrodlem informacji.

promocja jak to promocja. zawsze jest ograniczona czasowo wiec telefony bez blokad rownie dobrze moga byc w ramach tej promocji.
ja plakac nie bede. na uslugi ery nie narzekam.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#314304  autor: MADMAX
 30 sty 2009, 23:49
sterydziarz132 pisze:inni serwisanci przylaczaja sie po to aby pokazac swoje niezadowolenie...
I jaki Twoim zdaniem przyniesie to skutek?
Bo z komentarzy (których już wstawiać nie można bo zostały zablokowane) najczęściej można było wywnioskować, że jest to dobra informacja dla potencjalnych klientów, które komisy należy omijać szerokim łukiem.

Nie wydaje Ci się, że firmy które wpisały się na listę strzeliły sobie w kolano?

Bo jak na moje to ktoś puścił w eter o "odważnej akcji", owczym pędem jeden za drugim spontanicznie dopisał swą firmę do protest-listy i teraz dopiero niektórzy przejrzeli na oczy, że to chyba nie był najlepszy pomysł...

Jednocześnie komisy przyznają wprost, że będą odradzać klientom Erę.
I gdzie tu logika? Wg mnie mamy tu doczynienia z masowym zaburzeniem instynktu samozachowawczego sporej grupki osób z pewnej branży... :|

Jak to szło?
Kto sieje wiatr zbiera burzę.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2009, 00:06 przez MADMAX, łącznie zmieniany 2 razy.

Pozdrawiam

#314307  autor: Prometo
 31 sty 2009, 00:03
sterydziarz132 pisze:Mobilking, halo polsat? To operatorzy MVNO, oni korzystaja z uslug ery.. dzialaja na ich BTS-ach... za duzo z era nie maja wspolnego.
Jak to :?: Przecież napisałeś, że korzystają z BTS-ów Ery, a Era Waszym zdaniem jest be bo pokazuje pazurki.
sterydziarz132 pisze:Takich dzieciaków co mają neta i przychodzą grzecznie z uwalonymi przez siebie fonami mam kilku tygodniowo.
Na tym forum nie tylko dzieci się udzielają. Zdziwiłbyś się jaką wiedzę potrafią mieć niektóre "dzieciaki" w Twoim mniemaniu. Ty też od początku wszystko wiedziałeś i umiałeś zrobić (naprawić)?

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#314342  autor: Mordrag
 31 sty 2009, 11:50
sterydziarz132 pisze: Na tym ze sporo serwisow jesli bedzie mniej zarabiac (glownie przez locki) to zapewne zawyzy ceny napraw hardware. No ale dobrze ktos napisal, zawsze sie znajdzie jakis mistrz ktory zrobi za polowe ceny byle tylko zarobic.. :/
Jak się kupi telefon w Erze i bez simlocka to gwarancja będzie na 2 lata, a jak zawyży się ceny napraw to ludzie pójdą naprawiać do autoryzowanych serwisów producenta

sterydziarz132 pisze:No tak, nie zaprzeczam, wiele osob pyta sie na forach takich jak te. Ale wiele osob nie zglada do internetu tylko pyta sie u nas, w serwisach. Jesli chodzi o wybor operatora, o wybor telefonu.. i bardzo czesto kieruja sie naszymi podpowiedziami..
Większość ludzi i tak pójdzie do salonu komórkowego tam im też doradzą może nawet i lepiej. Ludzie zaczynają coraz więcej kupować nowe telefony z gwarancją producenta.
sterydziarz132 pisze: Ja tam nie wymislilem tej aukcji... nie przylaczalem sie nawet jescze do niej... bo szczerze mowiac to i tak nic nie da. Ale inni serwisanci przylaczaja sie po to aby pokazac swoje niezadowolenie...
I bardzo słusznie bo zapisanie się na tamtej stronie to jak podpisanie wyroku na siebie. Komisów z tej strony na pewno nie odwiedzę

Teraz powiedzcie mi drodzy serwisanci. Czemu w każdym komisie w Białymstoku nie mogę kupić Oryginalnych słuchawek do Sony Ericssona ? Wyskakujecie mi z jakimiś podróbami co dudnią zamiast czysto grać i jeszcze sprzeczacie się że to prosto od producenta, a niektóre komisy to prawdziwe cwaniaki nie mieli akurat hpm 82 mówili że zamówią ale muszę wpłacić zaliczkę minimum 20 zł, a czy byłyby oryginalne ? W to szczerze wątpię. I śmieszy mnie jedno że za wgranie języka do jakiegoś telefonu z symbianem wołacie 50 zł, a ogranicza się to ściągnięcie aplikacji ze strony producenta przekopiowaniu jej na telefon i zainstalowaniu. Odczytanie kodu zabezpieczającego w telefonach (np w Sony Ericssonach) wyceniacie na 20 zł i wymyślacie że trzeba niby serwisowy kabel od producenta, a wystarczy zwykły z zestawu + program xs++.

Co do simlocków się nie wypowiem bo ściągałem tylko z nokii 3210, 3310, 3330, 3410 przez nokia free calculator.

sterydziarz132 pisze: A tak w ogole to tez do konca niewiadomo jeszcze jak bedzie z tymi lockami..
Jak dla mnie te źródło to jak powietrze. Najpierw założyli stronę protestacyjną przeciwko Erze, a teraz zajmują się newsami o Erze ?

Erę popieram w 100% mam nadzieję że inni operatorzy pójdą w jej ślady. Bo po waszych ściąganiach simlocka coś często telefony się psują, zawsze się zawieszają, albo są martwe tak że już nikt nie naprawi.

#314352  autor: Worczynski
 31 sty 2009, 12:22
A ja chyba sprawdze lojalność tych, którzy zapisali się na stronie i pójdziemy w paru chłopa do komisu, gdzie nie ma ery i będziemy chcieli coś kupić, z tej 'złej' sieci. I będziemy po kolei. Myślę, że pierwszemu nie sprzeda, drugiemu też nie, ale przy trzecim jak pomyśli ile stracił to nagle znajdzie coś z Ery. Paranoja. Zresztą, u nich wiecznie drogo, słuchawki za 5 złotych są za 20, po co mi takie komisy? Niech zostaną profesjonalni, z autoryzacją producentów i niech służą nam. A te zakratowane klity, gdzie telefony leżą w meblościance za szybą odejdą w niepamięć. Strasznie rozbawił mnie argument założyciela strony TuNieMaEry, że tyle lat reklamowali produkty Ery, a teraz oni tak źle im odpłacają dając telefony bez locka. No śmiech na sali, gdyby Era wiedziała kto ich reklamował, to już dawno by nie było simlocków:)

Jazz do łez:)

#314360  autor: Mordrag
 31 sty 2009, 12:56
sterydziarz132 pisze: Na tym ze sporo serwisow jesli bedzie mniej zarabiac (glownie przez locki) to zapewne zawyzy ceny napraw hardware. No ale dobrze ktos napisal, zawsze sie znajdzie jakis mistrz ktory zrobi za polowe ceny byle tylko zarobic.. :/
Troszczycie się o nas czy o swoje portfele ? Bo mi coś się wydaje że o te drugie.

#314364  autor: sterydziarz132
 31 sty 2009, 13:04
promocja jak to promocja. zawsze jest ograniczona czasowo wiec telefony bez blokad rownie dobrze moga byc w ramach tej promocji.
ja plakac nie bede. na uslugi ery nie narzekam.
Akurat tak sie sklada ze takze mam abonament w erze i nie narzekam. W moim poscie nie chodzilo o to by krytykowac ere i popierac ta akcje. Chodzilo tylko o to ze na kilku forach padaja rozne epitety przeciwko serwisantom, typu: "złodzieje". Moze na tym forum az tak duzo tych wyzwyzik nie bylo, ale tez kilka sie zdarzylo.
I jaki Twoim zdaniem przyniesie to skutek?
Jak juz wczensiej pisalem mysle ze zadny. jesli era bedzie chciala to telefon beda bez lockow, jesli nie bedzie chciala to beda z lockami. Taki protest raczej nic nie zmieni.
Prometo pisze:Jak to :?: Przecież napisałeś, że korzystają z BTS-ów Ery, a Era Waszym zdaniem jest be bo pokazuje pazurki.
No tak, korzystaja z BTS-ow... ale poza tym nie maja za duzo wspolnego, przeciezMobilking i Halo polsat nie sa powiazane z PTC, poza umowa na korzystanie z tych BTS-ow... to prezciez nie ich sprawa jakie era ma promocje, oferty itp..
Prometo pisze:Na tym forum nie tylko dzieci się udzielają. Zdziwiłbyś się jaką wiedzę potrafią mieć niektóre "dzieciaki" w Twoim mniemaniu. Ty też od początku wszystko wiedziałeś i umiałeś zrobić (naprawić)?
Ale czy ja napisalem ze na tym forum siedza tylko takie dzieciaki? Ja tylko napisalem ze jest sporo takich dzieciakow ktorzy sie wymadrzaja a jak przychodzi co do czego to przychodza z uwalonhmi telefonami i prosza o naprawe...
Nie watpie ze na tym forum nie ma osob ktore sie znaja.. bo napewno takie sa. Ale sa tez takie ktore steraz sie wymadrzaja, wyzywaja, obrazaja a jak przychodzi co do czego to prosza o pomoc w serwisiach.
Jak się kupi telefon w Erze i bez simlocka to gwarancja będzie na 2 lata, a jak zawyży się ceny napraw to ludzie pójdą naprawiać do autoryzowanych serwisów producenta
W autoryzowanych serwisach ceny a sporo drozsze... zreszta autoryzowanych serwisow jest mniej, nie kazdy sie zna na telefonach. Wiekszosc klientow idzie do pierwszego lepszego serwisu i oddaje telofon do naprawy.
Większość ludzi i tak pójdzie do salonu komórkowego tam im też doradzą może nawet i lepiej.
No ale ja nie zaprzeczam ze wiekszosc ludzi chodzi do salonow. Ale sporo ludzi takze przychodzi do takich zwyklych serwisow GSM.
I bardzo słusznie bo zapisanie się na tamtej stronie to jak podpisanie wyroku na siebie. Komisów z tej strony na pewno nie odwiedzę
Wyroku? Myslisz ze duzo osob wchodzi na ta strone? Tylko nieliczna grupa osob ktora interesuje sie GSM.
Mordrag pisze:Czemu w każdym komisie w Białymstoku nie mogę kupić Oryginalnych słuchawek do Sony Ericssona ?
Moze dlatego ze wiekszosc ludzi sie nie zna i przewaznie bierze to co jest tansze. Nawet jestli doradzamy ze oryginalne jest lepsze. Naprawde Ci powiem, ze oryginalne akcesoria sa duzo drozsze.. jescze do tego zarobek serwisu.. malo kto sie decyduje na takie akcesoria. Chodziaz ja mam kilka oryginalnych sztuk ladowarke, sluchawek, kabli, ale i tak klient przewaznie wybiera to co tansze.
Mordrag pisze:I śmieszy mnie jedno że za wgranie języka do jakiegoś telefonu z symbianem wołacie 50 zł,
Jesli chodzi o 50zl za pl menu to naprawde smieszna cena. Ja robie za 20zl.
Mordrag pisze:Odczytanie kodu zabezpieczającego w telefonach (np w Sony Ericssonach) wyceniacie na 20 zł i wymyślacie że trzeba niby serwisowy kabel od producenta,
Wymyslamy? No my to robimy boxami.. jak juz pisalem wiekszosc klientow nie ma duzego pojecia o gsm.. nawet nie mysla, nie probuja samemu sciagnac simlcoka/wgrac pl menu. Zreszta takimi darmowaki czasem mozna uwalic telefon jesli sie nie ma pojecia... naprawde czesto takie teleofny trafiaja na serwis.
Co do simlocków się nie wypowiem bo ściągałem tylko z nokii 3210, 3310, 3330, 3410 przez nokia free calculator.
Simlocki to juz inna bajka, fakt ze starych nokii dct-3, dct-4 mozna za darmo. Z bb5 jest duzo trudniej. Tzn. teraz juz nie jest tak zle, ale do niedawna tzreba bylo rozbierac tleeofn i robic simlocka po TP.
Ale i tak wiekszosc ludzi przychodzi do serwisow nawet z nokiami 3310 na locka.
Worczynski pisze:ale przy trzecim jak pomyśli ile stracił to nagle znajdzie coś z Ery.
Mysle ze nie sprzeda jesli sie tam wpisal.. myslis zze na tych doladowaniach/starterach zarabiamy kokosy? :) Marne drobniaki
Worczynski pisze:Zresztą, u nich wiecznie drogo, słuchawki za 5 złotych są za 20, po co mi takie komisy?
Szczerze przyznam ze akcja ma tez swoje dobre strony. Z drugiej strony jesli bedzie coraz mniej simlockow, to z rynku znikna tzw. Pieciozlotowkowcy, czyli serwisy ktore robia glownie simlocki, pl menu itp, zanizajac ceny...
Zostana sie tylko serwisy z doswiadczeniem, glownie w naprawach HW.
Mordrag pisze:Troszczycie się o nas czy o swoje portfele ? Bo mi coś się wydaje że o te drugie.
O to i o to. O klientow, aby dobrze wykonac usluge oraz o nasz portfele.. to przeciez chyba normalne.

#314370  autor: Worczynski
 31 sty 2009, 13:17
Jak najbardziej normalne, że chcesz zarobić. W końcu to praca jak każda inna. Nie wpisałeś się chyba na tej dziwnej stronie? Większość tych budek powinno zniknąć i niech zostaną Ci, którzy naprawde wiele lat to robią i naprawiają, wtedy będzie dobrze. Bo znam dwa serwisy, z około 20 u mnie, gdzie wiem, że jak zaniose telefon to oni mi na pewno pomogą i naprawią awarie. Zresztą to już widać od drzwi, czy ktoś się zna. Widziałem jeden komis, w którym małą część zajmowały telefony, a większość narzędzia, lutownice i trzy stanowiska, na których siedzieli kolesie co naprawiali hardware i jedno co software. Zrobił na mnie ogromne wrażenie:) Więc nie potępiam całego tego środowiska, a tylko tych którzy z braku lepszego pomysłu na zarobek robią to, bo muszą, a nie dlatego, że umieją.

#314374  autor: MADMAX
 31 sty 2009, 13:32
Worczynski pisze:Nie wpisałeś się chyba na tej dziwnej stronie?
Na poprzedniej stronie kolega pisał, że nie.

Natomiast co do informacji z
i komentarzy pod newsem, to wcale bym się nie zdziwił gdyby ERA miała problemy z realizacją planu sprzedaży telefonów bez sim-locka.

Pozdrawiam

#314381  autor: Worczynski
 31 sty 2009, 13:48
Wybacz Madmax, niestety nie doczytałem. Niestety Era może wrócić do simlocków. Czyli jeszcze niepotrzebnie chwaliliśmy dzień przed zachodem. No, ale wkurza mnie ta radość specjalistów z TuNieMaEry, że brak simlocków to promocja. Przecież to paranoja.

#314384  autor: Mordrag
 31 sty 2009, 13:56

Wyroku? Myslisz ze duzo osob wchodzi na ta strone? Tylko nieliczna grupa osob ktora interesuje sie GSM.
Świat jest mały. Znajomy do znajomego i tak po kolei każdy będzie wiedział.

Czemu w każdym komisie w Białymstoku nie mogę kupić Oryginalnych słuchawek do Sony Ericssona ?

Moze dlatego ze wiekszosc ludzi sie nie zna i przewaznie bierze to co jest tansze. Nawet jestli doradzamy ze oryginalne jest lepsze. Naprawde Ci powiem, ze oryginalne akcesoria sa duzo drozsze.. jescze do tego zarobek serwisu.. malo kto sie decyduje na takie akcesoria. Chodziaz ja mam kilka oryginalnych sztuk ladowarke, sluchawek, kabli, ale i tak klient przewaznie wybiera to co tansze.
Tylko problem w tym że jak zajdę do obojętnie jakiego komisu w Białymstoku prosząc o Oryginalne słuchawki do sony ericssona wyciągają jakieś podróby made in china chcąc za nie 80 zł i twierdząc że oryginalne mając przy sobie hpm-70 porównałem (słuchawki te same tylko końcówka od jacka nie ma pilota do głośności i zmiany piosenki na następną/poprzednią)kabel nie jest miękki w dotyku, błyszczy się, grają jak pchełki z bazaru za 5 zł . Może Pana komis troszczy się o klientów, wykonuje solidnie swoją pracę oraz ma oryginalne akcesoria w sprzedaży, ale większość niestety nie, pseudo-serwisy robiąc jakąś robotę zawsze coś uwalą i winę zwalają na to że telefon był zalany, a to przez upadek itp.

[ Dodano: 2009-01-31, 14:06 ]
Worczynski, Ja nie widzę przeszkód dla Ery żeby sprzedawała telefony bez simlocka. Chyba taniej jest kupić telefon prosto od producenta od razu do salonu, a nie brać telefon od producenta i płacić dodatkowe koszty za zlecenie założenia blokady simlock.

#314434  autor: user_delete10
 31 sty 2009, 18:32
Jeśli chodzi o budkę z szafką z telefonami to wczoraj oglądałem Viewty na którym była folia,ale po włączeniu wykonywane poł. i 22 wiad. w skrzynce wiad. Zapewniano mnie, że to nówka.Nawet nie wiedzieli czy to ma simlocka.Nie mówiłem, że widzę te smsy w pamięci,ale koleś pewnie mówił, że mam do czynienia z nowością.To już dla mnie jest oszustwo.

#314440  autor: thonka
 31 sty 2009, 18:41
zamieszanie w erze jest dlatego, bo ktos puscil plotke, ze z zakupionych wczesniej telefonow tez sciagaja blokady. masa ludzi zawraca glowe ludziom na infoliniach i w salonach nie sluchajac tlumaczen kogo akcja dotyczy tylko zadaja natychmiastowego zdjecia blokady. przy tlumaczeniu, ze telefony bez blokady obowiazuja od nowej promocji wszyscy sa wielce zbulwersowani dlaczego nowi dostaja telefon bez blokad, a oni po ilustam latach maja telefon z blokada.
niewiele osob rozumie, ze promocja promocji nierowna. z reszta... ci co rozumieja siedza w domu ;)

tak to mniej wiecej aktualnie wyglada.
a wyniki sprzedazowe. co mozna powiedziec po 2 tygodniach od wprowadzenia promocji, ktora zostala wdrozona w najgorszym pod wzgledem sprzedazy okresie? nic ciekawego...
kokosy byly na swieta, teraz posucha wiec czyms dodatkowo trzeba bylo zachecic ludzi... dla mnie poprzednia promocja byla o wiele lepsza mimo sluchawek z blokadami.
ruch zacznie sie dopiero kolo maja przed komuniami i wakacjami.

#314450  autor: damianpabianice
 31 sty 2009, 19:00
4 lata temu zdjąłem sim locka z telefonu.
Zapłaciłem za 30 zł.
Pech po tygodniu się zepsuł, ale nie gdybałem czy wina komisu, gdzie zdejmowali simlocka, czy nie wina, ale żeby nie dorabiać tego komisu, poszedłem do innego.
Simlocka zdejmowałem z ery, a potrzebowałem aby telefon chodził w plusie.
Tam gdzie poszedłem kazali mi zostawić fona, po 2 dniach zadzwonili.
Powiedzieli, że się zepsuł, i naprawa będzie kosztować 150 zł, ale nie będzie to zwykła naprawa, bo dostanę nowy telefon, za ten stary, prosto z ery, gość nie chciał tłumaczyć, o co chodzi, tylko, że gdzieś będzie podmieniony.
Zgodziłem się.
No, ale niestety ma on sima, i znów 30 zł poszło, nie chcieli zdjąć za darmo.
Ale zgodziłem się trudno.
Po tygodniu znów telefon się zepsuł, i schemat ten sam, reklamacja naprawy, po X czasie dostaję nowy telefon, ale znów simlockiem, i znów 30 zł (uważam, że teraz to już złodziejstwo)
Od tej pory kupuję tanie telefony do 200 zł, jak się zepsuje, to kosz (czytaj jak gwarancja wyjdzie, bądź zostanie uszkodzony z mojej winy)
Telefony kupuję na allegro, sprzedaję na allegro.
Nie potrzebuję już komisów.
Reasumując, gdyby wtedy były w erze telefony już bez simlocków, ja miałbym gwarancje, a komis nie miałby kasy.

Panowie z komisów, nie ośmieszajcie się, i przyznajcie, że zależy wam na naprawach telefonów bardziej, niż na simlockach.
Co Wy wyprawialiście jak nie było allegro, jakie marże były na telefonach?
Wolny rynek zgadza się, ale bez przesady.
Interes komisów kurczy się coraz bardziej.
Media markt też ma często dobre ceny, po co mi komis?

Ps:
Zachęcam wszystkich do niezdejmowania simlocka, później jak się zepsuje są problemy.
Lepiej sprzedać telefon, i kupić inny, niż ściągać simlocka.
I nie mówię, że to wina ludzi z komisów, bo telefony ze simlockiem też się psują, ale wtedy mamy gwarancję.

#314908  autor: andiw
 02 lut 2009, 15:02
Daliśmy radę ! Wpiszcie tuniemaery.pl i zrozumiecie, o co chodzi :)

ps. dla leniuchów - jest przkekrowanie na allegro, gdzie domene wystawiono na sprzedaż

#314912  autor: marcino94
 02 lut 2009, 15:21
Czyżby wymiękli? :P

#314913  autor: kowcio
 02 lut 2009, 15:22
Czyżby wymiękli? :P
Dostali rozum do głowy :P

#314914  autor: Spiite
 02 lut 2009, 15:25
No to właścicieli komisów tym ruchem zastrzelili, a tak się starali,wygrażali a tu sprzedają domenę która zyskała trochę rozgłosu..