• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#284980  autor: Vieslav
 26 sie 2008, 10:41
Zastanawiam sie jak sprawa z promieniowaniem wyglada w telefonach z klapka i sliderach. Klapka ma dlugosc kilku cm,a w niektorych modelach jest calkiem spora,np moto v3. Antena znajduje sie w czesci z bateria wiec nie jest ona w bezposrednim sasiedztwie ucha podczas rozmowy a co za tym idzie odleglosc od samego mozgu sie zwieksza. Niech ktos skomentuje moje przemyslenia.

#284990  autor: kowcio
 26 sie 2008, 11:11
Mulder, tak. Też słyszałem, że telefony z klapką są bardziej bezpieczne. Slider tak samo. Antena telefonu jest dalej niż w zwykłych telefonach.

PS. Wiem, że jakieś modele telefonów LG mają antenę na samym dole, potwierdzi ktoś?
Widziałem to w instrukcji obsługi (chyba od Chocolate). Chyba to najlepsze rozwiązanie, nie? Przynajmniej najbezpieczniejsze. Poza tym łatwo jest tą antenę przykryć ręką i w ten czas telefon musi zwiększyć promieniowanie :|

Co o tym sądzicie?

#285005  autor: elrond
 26 sie 2008, 13:01
Mulder, co do sliderów to na zdrowy rozum - max wartość promieniowania musi byc chyba liczona przy zamkniętym telefonie bo i tak też można rozmawiać. Więc uwazam że slidery odpadają jako potencjalne telefony z super niskim SAR.

W temacie o SAR orB podawał ten link. Mozesz sobie tam popatrzeć na ilość promieniowania w poszczególnych telefonach. I z tego co widzę nie zawsze klapki mają najniższy wspolczynnik.

#285012  autor: przemek910
 26 sie 2008, 13:14
K550i też posiada antene na samym dole, tuz po bateria.

[ Dodano: 2008-08-26, 13:16 ]
chcoiaz on znajduje sie w 10 najwiekszych sarow... wiec rozmieszczenie anteny ma sie nijak do promieniowania.

telefon promieniuje i tak, nie wazne gdzie jest antena

#285085  autor: kowcio
 26 sie 2008, 21:10
przemek910, promieniować musi. To telefon komórkowy. Ale mi chodziło raczej o wpływ umieszczenia anteny w telefonie dla człowieka... Jak jest antena na dole, to jest dalej od głowy niż gdyby była na górze...

Co do klapek- np taki J400 ma coś ponad 0,15 w/kg, ale nie więcej niż 0,20 w/kg. Różnica jest. Ale też nie każda klapka ma niski SAR- np moje telefony z klapkami mają coś ponad 0,8 w/kg ;)

#285116  autor: yagi
 26 sie 2008, 23:24
kowcio pisze:Co do klapek- np taki J400 ma coś ponad 0,15 w/kg, ale nie więcej niż 0,20 w/kg. Różnica jest. Ale też nie każda klapka ma niski SAR- np moje telefony z klapkami mają coś ponad 0,8 w/kg ;)
Ale Samsungi slyna z niskiej czulosci i problemow z zasiegiem. Wg mnie tak niski SAR moze wplywac na problemy przy gorszym zasiegu. Co z tego ze malo promieniuje jak w razie potrzeby nie zadzwonisz?

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#285149  autor: babeo
 27 sie 2008, 08:41
Mulder pisze:Zastanawiam sie jak sprawa z promieniowaniem wyglada w telefonach z klapka i sliderach.
Swego czasu badałem na Politechnice właśnie współczynnik SAR. Obecne telefony są tak skonstruowane, że większe promieniowanie idzie od telefonu (tzn. w kierunku przeciwnym do wyświetlacza), tak więc nie m to znaczenia czy to slider, klapka czy klocek.

#285605  autor: Reader
 29 sie 2008, 00:15
większe promieniowanie idzie od telefonu
W których modelach? Wiesz coś więcej na ten temat? Czy to dotyczy także SE K530i / K550i oraz SGH D900 / U600?

Na temat promieniowania TK negatywnie wpływającego na zdrowie mówi się od dawna. W świecie zdominowanym przez komercję prawie nikt nie interesuje współczynnikami SAR. Operatorzy kuszą pakietami darmowych minut, a nawet rozmowami z wybranym numerem po 1 gr. Społeczeństwo po prostu nadużywa telefonii komórkowej. Wokół nas krąży wiele fal - wreszcie nie tylko GSM / UMTS. Odbiór TV i radia z "powietrza" to nie problem. Na pewno lepiej zastąpić przekaz radiowy przekazem kablowym. W telefonii komórkowej niestety fal radiowych nie da się zastąpić.

TK z klapką lub sliderem powinny być bezpieczniejsze, chociaż metalowa konstrukcja może przekazywać fale do głośnika. Nikt jeszcze nie wspomniał o alternatywie - tryb głośnomówiący. Na ulicy to pewnie nie do pomyślenia, ale w domu - dlaczego nie?

#285609  autor: mariusz9a
 29 sie 2008, 00:40
Reader pisze:Cytat:

W których modelach? Wiesz coś więcej na ten temat? Czy to dotyczy także SE K530i / K550i oraz SGH D900 / U600?
Babeo miał na myśli że telefon jest tak skonstruowany że większe promieniowanie jest wydawane w kierunku przeciwnym niż wyświetlacz. Nie wiem jak to bardziej zobrazować aby nikt zaś nie przeinaczył :-P Jak trzymamy telefon przy głowie głośnikiem (tym od rozmów) do ucha to główne promieniowanie jest od naszej głowy a nie w jej stronę.
Reader pisze:Nikt jeszcze nie wspomniał o alternatywie - tryb głośnomówiący. Na ulicy to pewnie nie do pomyślenia, ale w domu - dlaczego nie?
Ja jednak preferuję zestawy bluetooth.

#285612  autor: express100
 29 sie 2008, 01:02
ja bardzo często przebywam w szpitalu. Zawsze zanim wejdę na oddział to widzę przekreślony telefon komórkowy.
Nigdy wyłączanie mi się nie podobało bo zawsze leżę w szpitalu b.długo i często tam trafiam, a karty TP są za drogie
Ja mam 4 telefony i zapytałem kiedyś moich znajomych-zaprzyjaźnionych lekarzy czy muszę wyłączać je jak leżę pod aparaturą lub mój współlokator. Okazało się że oni noszą i PAGERY i komy i nic się nikomu nie stało, bo podobno są jakieś badania które mówią o tym że tylko stare telefony miały złe promieniowanie i to ono szkodziło, i powiedzieli mi (lekarze) że spokojnie mogę nawet 10 telefonów mieć włączonych i nic nikomu się nie stanie. Nawet nie pogorszy się mój stan (mam guza mózgu).
A ogłoszenia podobno muszą wisieć.
Pozdrawiam!

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#285619  autor: babeo
 29 sie 2008, 07:53
Reader pisze:Cytat:
Ja te badania robiłem na chyba IV roku, a wiec w 2005/2006 więc sam widzisz, że wtedy nie było jeszcze telefonów o których piszesz :)

#285623  autor: Graficzek
 29 sie 2008, 08:32
Moim zdaniem komórki są nieszkodliwe co prawda wysyłają fale radiowe ale nie szkodzą zdrowiu. Przecież radio też wysyła i co?

#285629  autor: przemek910
 29 sie 2008, 09:36
Wszystko nam szkodzi, nie ma co siać Paniki. Znam ludzi co używają telefonu od 10 lat, ciągle u jednego Operatora i żyja i mają się dobrze, a z telefonu korzystają bardzo dużo.

#285643  autor: babeo
 29 sie 2008, 11:06
Graficzek pisze:Moim zdaniem komórki są nieszkodliwe co prawda wysyłają fale radiowe ale nie szkodzą zdrowiu
To poważny dział a nie jakis hajtpark. No hello. Tel działa na falach radiowych?

#285675  autor: mariusz9a
 29 sie 2008, 13:49
babeo pisze:No hello.
:smt005
babeo pisze:Tel działa na falach radiowych?
Nie da się ukryć :-D Mikrofale w systemie tradycyjnym, a w systemie dekadowym - ultrawysokie (decymetrowe).

#285682  autor: babeo
 29 sie 2008, 14:03
mariusz9a pisze:Nie da się ukryć
tej i tak i nie :D ile osób tyle nazewnictwa, ale no ale ...

#289985  autor: kozak
 25 wrz 2008, 20:32
w każdym badaniu wychodzi co innego. raz zmówią, że komórki szkodzą, raz że nie. ja uważam, że KOMÓRKI MAJĄ NEGATYWNE ODDZIAŁYWANIE NA LUDZKI ORGANIZM. nie działa to tak, że raz do kogoś zadzwonisz i jesteś chory tylko przez całe życie nasiąkasz tymi falami i w końcu osiągasz punkt krytyczny i BACH!!! nie ma cię...

#290023  autor: babeo
 25 wrz 2008, 22:10
kozak pisze:ja uważam
uważam tak na podstawie ....
kozak pisze:przez całe życie nasiąkasz tymi falami i w końcu osiągasz punkt krytyczny i BACH!!! nie ma cię...
Hmmm, nasiąkasz i co? jakoś fala są między nami od paru latek i jakoś żyjemy. Liczne zgony dopiero się zaczną, tak?

#290026  autor: vinc
 25 wrz 2008, 22:16
babeo pisze:kozak napisał/a:
przez całe życie nasiąkasz tymi falami i w końcu osiągasz punkt krytyczny i BACH!!! nie ma cię...

Hmmm, nasiąkasz i co? jakoś fala są między nami od paru latek i jakoś żyjemy. Liczne zgony dopiero się zaczną, tak?
ludzie będą wybuchać jak bańki mydlane :smt005

Obrazek

#290031  autor: Pytlusek
 25 wrz 2008, 22:33
vinc pisze:
babeo pisze:kozak napisał/a:
przez całe życie nasiąkasz tymi falami i w końcu osiągasz punkt krytyczny i BACH!!! nie ma cię...

ludzie będą wybuchać jak bańki mydlane :smt005
No to zacznie sie Apokalipsa i trzeba bedzie nowy zadów wymyslić "czyściciel" :twisted: