• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #710068  autor: adithemaster
 13 kwie 2014, 22:59
Tytuł to nie żart, pomimo, że nie jestem dziadkiem i z telefonu/lapka/pc umiem korzystać to telefon jakiego używałem przez ostatnie 3 lata to Omnia II. Znaczy to nie mniej, nie więcej a to, że mam średnie pojęcie jak się zabrać za mojego nowego smartfona który jedzie do mnie z Białegostoku i nazywa się Motorola Moto G.
Właściwie zależy mi przede wszystkim na tym, żeby dowiedzieć się co mam zrobić aby ten nowy Android KitKat nie zjadł mi całych pieniędzy z konta zanim mrugnę okiem. Telefon został kupiony za gotówkę i jest bez simlocka więc nie ma mowy o ingerencji w soft jakiegoś operatora.
Ogólnie to domyślam się, że będzie potrzebował jakiegoś ogromnego pakietu internetowego, ale to obczaję ofertę Plusa w tym zakresie i coś się mam nadzieję znajdzie. Telefonu zamierzam używać przede wszystkim do przeglądania Internetu, jakichś tam gierek w wolnym czasie i podejrzewam, że będę chciał w końcu zgłębić legendarny Android Market i bawić się aplikacjami.
Każdą radę/sugestię przyjmuję z otwartymi rękoma i dziękuję z góry. Pozdrawiam!

#710070  autor: hath
 13 kwie 2014, 23:08
Witam,

Wiec tak :

Ustawienia - wiecej sieci - sieci komorkowe i musisz wylaczyc opcje transmis. danych po sieci.

Przynajmniej tak jest na moim androidzie z nakładką samsunga, u Ciebie będzie pewnie bardzo podobnie :)

Jeśli masz taka możliwość to wszelkie aktualizacje wykonuj będąc połączonym przez wifi.

#710077  autor: ra-v
 14 kwie 2014, 00:09
Obawiasz się o koszty - pewnie chodzi głownie o internet i ewentualne SMS premium.

Kiedyś faktycznie musiałeś się obawiać o neta - jeśli skończył się pakiet to żarło złotówki. Dziś zwykle jest tak, że transmisja zwalnia do prędkości od 8 do 64 kbps (w zależności od sieci i taryfy).

SMS premium można blokować ewentualnie w panelu klienta - np. Play tak ma.

Aby zaoszczędzić transfer na przeglądanie internetu (poza HTTPS) to możesz pobrać Operę Mini (to taka pół-przeglądarka, ale działa najszybciej), Operę Mobile, UC Browser lub Chrome i włączyć kompresję - pobierze 50-75% mniej danych.

Możesz wyłączyć automatyczne synchronizacje Google, automatycznie pobieranie e-mail, czy nawet wysyłanie SMSów jako ASCII (bez ogonków, 160 znaków na SMS) zamiast Unicode (z ogonkami, ok 70-80 znaków na SMS).

Proponuję nie instalować mało znanych, podejrzanych aplikacji, a już na pewno nie spoza Google Play (kiedyś Android Market).

Mobilnie: iPhone 4 8 GB (Play) / Nokia 6310i (Orange) / LG Cookie (Play)
Internet: ZTE MF821+TL MR3420v2 (T-Mobile) / Huawei E1752C (Aero2)

#710080  autor: Niezgodna7
 14 kwie 2014, 00:23
Włącz tryb samolotowy, do czasu obczajenia wyłącznika danych, lub pakietu netu
:- )
..czyli wsadź kartę sim później.
(jeśli będzie pasować, bo niestety mamy 2 nowe standardy micro i nano)

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis