• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #686302  autor: user_delete34
 29 gru 2013, 17:03
W wiosce niedaleko mnie stoją obok siebie 3 wysokie maszty kratowe W3. Do niedawna maszt Orange lub T-Mobile (nie pamiętam, który) nie był w ogóle oświetlony, teraz ma już czerwone światła i do góry i u dołu. Za to teraz nie świeci się w ogóle masz Plusa. Nie wiem, czy to awaria, czy celowe działanie - jak to jest z oświetleniem takich obiektów, są jakieś wymogi? Najniższy jest chyba masz T-Mobile.
Druga rzecz - w chyba Wigilię i dziś czasami obserwuję miganie dolnego czerwonego światła na maszcie Orange. Przypadek - awaria, jakiś sygnał (znak, np alarmu), czy co? Mówiąc dolne, mam na myśli światło na ok. połowie masztu (dolne spośród 2 czerwonych). W inne dni nie patrzyłem i nie wiem, jak zachowywała się ta lampa.
Na koniec pytanie, czy skądś mogę się dowiedzieć, z jaką mocą nadają poszczególne stacje? Nie chodzi mi tylko o okoliczne, po prostu - czy gdzieś w sieci jest takie info?

#687935  autor: Stentor
 05 sty 2014, 09:51
Mam wrażenie że chcesz wojować z tymi masztami. No cóż Twoje prawo . Żeby nie bić piany proponuję zapoznać się obecną stacją prawną na stronach UKE Jest tam też sporo szczegółów technicznych. Jezeli masz jakieś pytania mozna do nich pisać . Odpowiedzą . Ale nie licz na to że będzie to napisane językiem zrozumiałym dla laika . Trzeba trochę zagłębić się w temat żeby moc dyskutować z fachowcami [Z własnego doświadczenia].
Zacytowałem samego siebie :) Dlatego że po napisaniu tego tekstu zauważyłem Twój dorobek na forum . Wydaję się okazały. Zdziwiłem się zatem, że nie znalazłeś informacji na interesujcie Cie zagadnienia i nieco zwątpiłem w moje podejrzenia co do Twojej motywacji. Jezeli się pomyliłem to przepraszam i może byś napisał za jakiego powodu interesują Cie te zagadnienia. Na tematy oświetlenie wysokich obiektów mozna poczytać tutaj.
Oznakowanie przeszkód lotniczych

Roman

#687942  autor: user_delete34
 05 sty 2014, 10:56
Mogło tak zabrzmieć... ale nigdy bym się takiej odpowiedzi nie spodziewał! :D
Ja się interesuję telekomunikacją (szczególnie od strony technicznej; gadżety jak smartfon czy cudowne, o 1 grosz tańsze oferty - to przy okazji), NIGDY nie miałbym zamiaru walczyć z czymś, co funkcjonuje dla mojego dobra! Spojrzyj w temat o "walkach z masztami", tam wyraźnie przedstawiłem swoją pozycję (chyba).

Te maszty to nie są przecież obiekty rozległe ale widocznie mieszczą się w przedziale wysokościowym 45-150 m. Dziwi mnie jednak to, że nocami maszt Orange nadal miga dolnym światłem (na pewno nie wg wymogów; szybko pulsuje), a Plus w ogóle przestał być oświetlony, choć wszystkie maszty kończą się (na wysokości) na podobnym poziomie.

Podbijam:
Markadiusz pisze: Na koniec pytanie, czy skądś mogę się dowiedzieć, z jaką mocą nadają poszczególne stacje? Nie chodzi mi tylko o okoliczne, po prostu - czy gdzieś w sieci jest takie info?
Stentor: żeby wiedzieć, jak ma się jedno do drugiego i jakiego pokrycia można oczekiwać; żeby samemu łatwiej wybrać sprzęt do mobilnego internetu i łatwiej móc podpowiedzieć komuś... zapewne znalazłbym jeszcze niejedno zastosowanie takich danych.

#688179  autor: marcin1980
 06 sty 2014, 01:17
Z jaka mocą to takich informacji ci nikt nie poda musisz pobawić się NetMonitorem jesli masz androida więcej poczytaj na necie gdyż mogę coś nawalić podczas wyjaśiania.
Mobilny internet to jeszcze nie wszedzie działa sa mapki operatorów na necie gdzie pokazane jest gdzie maja zasięg a gdzie nie.
Orange i t-mobile deklarują że w 2015 roku jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to pokrycie 3G to pokrycie dla mobilnego internetu będzie praktycznie w całym kraju prócz stref przygranicznych
Nie wierz w reklamy LTE do 150Mb/s bo to tylko w reklamie :D

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#688182  autor: user_delete34
 06 sty 2014, 01:39
Ja to wszystko wiem. ;)
Właśnie o konkret dane spytałem, bo nie mam telefonu z netmonitorem (E72 jeszcze nie odblokowałem, a N79 przeszła na brata; nic z Androidem), a z laptopem nie będę biegać po ulicy. Skoro jednak nie ma takich danych dostępnych dla "byle kogo" to rozumiem i dzięki za takie info.

Pytanie o to, co dzieje się z migającym dolnym oświetleniem masztu Orange - ciągle aktualne!

#688235  autor: marcin1980
 06 sty 2014, 11:12
http://beta.btsearch.pl/ możesz tu wejść i popatrzeć z jakich technologii korzysta dany nadajnik to chyba jedyna metoda bo mozna sporo sie dowiedzieć czy jest UMTS w okolicy czy go nie ma

Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty

#688258  autor: user_delete34
 06 sty 2014, 12:51
marcin1980, zarówno to, jak i mapę radiolinii, same wykazy pozwoleń czy mapki zasięgowe operatorów znam, TNI/MDMA pod modemem (bo jak wspomniałem - nie używam już telefonu z FTD) też się posługuję, ale to nadal nie to, czego szukam - nie wszędzie jestem w stanie być, nie każdy sprzęt też mam.

[ Dodano: 2014-01-10, 17:04 ]
AKTUALIZACJA: dziś przejeżdżałem obok wspomnianych masztów. Maszt Plusa został już oświetlony ponownie. Na maszcie Orange tylko jedno z dolnych 2 świateł (ciut poniżej połowy wysokości) miga i to miga nieregularnie.