• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#493232  autor: Wolf
 30 lip 2011, 19:46
tomektg pisze:A policja... szkoda słów, pójdziesz, oddasz im, a przy okazji wzrośnie ich skuteczność. A co w danej sprawie zrobią?
Z tym bywa różnie, bo czasem odnosząc znalezioną rzecz, można być całkiem niemiło przesłuchanym pod kątem... kradzieży.

GSM:
Orange, Plus, T-Mobile, Heyah, Lycamobile DE, mBankmobile, Play, Sferia, UPC.
GSM (tylko dane pakietowe):
iPlus, Aero2
VoIP:
HaloNet, easyCALL

#493240  autor: Mordrag
 30 lip 2011, 20:33
Nikt nie będzie szukał skradzionego, zgubionego telefonu przez operatorów. Jedyna nieprzyjemność jaka może Cie spotkać to, że podczas spisywania policja sprawdzi IMEI tego znalezionego telefonu.

#496581  autor: Ranger
 14 sie 2011, 18:18
Nie straszcie chłopaka jakimiś bzdurami na temat paserstwa, bo w życiu prokurator nie przybije takiego zarzutu w przypadku znalezionego telefonu. W grę może wchodzić przywłaszczenie rzeczy znalezionej z 284 par. 4 KK - grzywna, ograniczenie wolności, albo pozbawienie na rok, przy czym sąd musi udowodnić zamiar bezpośredni, bo jest to sprawstwo kierunkowe, a więc w grę wchodzi wyłącznie umyślność. W dodatku sąd musi udowodnić, że chłopak miał zamiar zatrzymania tej rzeczy.

Jeszcze wygadujecie bzdury o kryminałach :lol: Za takie sprawy regułą są zawiasy ze wskazaniem na grzywnę lub ograniczenie wolności. Żeby zamknęli kogoś z tego przepisu, to...aż sam nie mam pomysłu, co trzeba byłoby zrobić.

W dużej mierze odpowiedzialność zależy od tego, jak długo telefon był użytkowany i czy właściciel podjął próby znalezienia właściciela. Polecałbym dobrowolnie oddać telefon, a w sytuacji podbramkowej dogadaj się z właścicielem telefonu pod kątem warunkowego umorzenia postępowania (wszystko zgodnie z prawem - info dla nadgorliwych moderatorów: art. 66 KK).

Obrazek

#496585  autor: wtd
 14 sie 2011, 19:02
Ranger pisze: Za takie sprawy regułą są zawiasy ze wskazaniem na grzywnę lub ograniczenie wolności.
Wciąż, jesteś osobą skazaną za przestępstwo popełnione umyślnie (raczej nikt nie znajduje telefonu i go nie używa przez zaniedbanie), co czasami może przeszkadzać w życiu bądź znalezieniu pracy.

#496695  autor: Ranger
 15 sie 2011, 12:39
Zgadza się, kara trafia do ogólnopolskiego rejestru karnego, ale ja miałem na myśli straszenie chłopaka kryminałem pod kątem realnej odsiadki. W podobnych sytuacjach z powodzeniem można starać się o warunkowe umorzenie postępowania (co z punktu prawa karnego jest instytucją nieco dziwną, bo teoretycznie można znaleźć na jej temat wzmiankę w Krajowym Rejestrze Karnym u danej osoby, z drugiej strony jest przyznanie się do winy, a z trzeciej osoba jest traktowana jako niekarana, bo mimo, że zapadł wyrok skazujący, to jednak osoba ta nie jest ukarana jedną z kar/środków karnych wymienionych w kodeksie i jest traktowana jako niekarana w świetle przepisów).

Trzymam kciuki za pozytywne rozstrzygnięcie!

Obrazek

#597438  autor: macc
 26 lis 2012, 08:45
W punkcie sieci Orange nie pomogli abonentce

Kiedy zgubimy telefon, nie zablokujemy numeru w każdym punkcie sieci Orange.

http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/articl ... /121129749

#597450  autor: nemo2009
 26 lis 2012, 10:12
macc pisze:Kiedy zgubimy telefon, nie zablokujemy numeru w każdym punkcie sieci Orange.
W sklepie Play spotkałem się jeszcze z innym podejściem.Sieć Play w ogóle nie blokuje telefonów po numerze IMEI,tak oznajmił jeden z pracowników.Z kolei policjant jednego z komisariatów powiedział,że w Play nie można namierzać telefonów.Toż to zachęta dla złodziei.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#597479  autor: Vieslav
 26 lis 2012, 12:47
Ja myślę, że powinien powstać z tego nowy temat. W salonach Orange nie można załatwić kompletnie nic, odsyłają do telefonicznego BOK. W Play z łaski po namowach coś tam można jeszcze zdziałać. W T natomiast dzwonią do BOA przy abonencie. Z Plusem nie mam doświadczeń.

#602790  autor: jacjac
 22 gru 2012, 13:06
NIE PODNOSIĆ! W BOKu nie podadzą czyj to (abonament panie, ale nie powiem) - nawet nie chcą podać naszego numeru temu co zgubił, w salonie: panie ja nic nie mogę. Znaleziony telefon to jak wrzód na tyłku. W zimie telefony wypadają z kieszeni i leżą w śniegu. Same. NIE PODNOSZĘ LEŻĄCEGO TELEFONU!

#602794  autor: Sig
 22 gru 2012, 13:34
jacjac pisze:NIE PODNOSIĆ! W BOKu nie podadzą czyj to (abonament panie, ale nie powiem) - nawet nie chcą podać naszego numeru temu co zgubił, w salonie: panie ja nic nie mogę. Znaleziony telefon to jak wrzód na tyłku. W zimie telefony wypadają z kieszeni i leżą w śniegu. Same. NIE PODNOSZĘ LEŻĄCEGO TELEFONU!
Ludzie to mają problemy... Podnieść, jak nie jest zablokowany i da się zadzwonić do kogoś na liście, próbować ustalić właściciela. Jak jest zablokowany odnieść na policję i niech się oni już tym martwią. Proste.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#602962  autor: Vieslav
 23 gru 2012, 10:01
Mają, bo podniesiesz taki telefon, który może być już zgłoszony jako kradziony a w międzyczasie zatrzyma cię patrol. Ile masz procent szans, że uwierzą w historie o znalezionym telefonie? 1%? Mniej?

#670293  autor: wawaon
 25 paź 2013, 13:47
Ryzyko jest spore jednak zrobiłabym tak jak mówisz. A na przyszłość przed zakupem telefonu z innego źródła niż od operatora sprawdziłabym go. Przed zakupem możesz udać się na policję. Mają oni obowiązek go sprawdzić w swoim systemie lub też sam możesz to zrobić wchodzą w program internetowy - http://kradzionytelefon.pl/. Aby go sprawdzić wpisujesz w wyszukiwarkę tylko numer IMEI. Jeśli nie wiesz jak go odczytać to wpisz w komórce kod *#06# (działa w każdym telefonie). I tyle w tym temacie. Mam nadzieję, że trochę Ci pomogłam :)

#670332  autor: buster
 25 paź 2013, 16:02
Mają oni obowiązek go sprawdzić w swoim systemie??????????????????
wawaon jaki przepis prawa mówi o tym, że mają obowiazek sprawdzać telefon, który Ty chcesz kupić?

#670881  autor: grzegi
 28 paź 2013, 11:03
Vieslav pisze:Mają, bo podniesiesz taki telefon, który może być już zgłoszony jako kradziony a w międzyczasie zatrzyma cię patrol. Ile masz procent szans, że uwierzą w historie o znalezionym telefonie? 1%? Mniej?
Vieslav, nie przesadzaj. Jeśli przyjdziesz z telefonem na policję i powiesz, że znalazłeś to raczej uwierzą. Będziesz oczywiście przesłuchany, ale nic poza tym. To tak samo jak ze znalezionym portfelem - w polskim prawie jest domniemanie niewinności, a nie winy.

Wiem co mówię, bo mam policjantów w bliskiej rodzinie.

[ Dodano: 2013-10-28, 11:04 ]
wawaon pisze: Przed zakupem możesz udać się na policję. Mają oni obowiązek go sprawdzić w swoim systemie
Oczywiście, że nie mają takiego obowiązku. Nie mówi o tym ani żadna ustawa, ani rozporządzenie, ani inny akt wykonawczy.