• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #579793  autor: Pankiew
 03 wrz 2012, 18:20
Yo, mam małe pytanie.
Kupiłem na allegro nokie E52. Nowa powystawowa. Długo czekałem i się męczyłem ze sprzedawcą by wysłał mi ten telefon albo zwrócił pieniądze, jak nie chce wysłać. W końcu telefon przyszedł do mnie. Tylko, że: Zamiast kuriera to pocztą polska (całe 10zł drożej). DO tego, w kopercie! którą dostałem był owy telefon, ładowarka i bateria. Owinięte folią bombelkowa! Kolesia powaliło, wystarczyło, żeby przycisnęli czymś cięższym i telefon byłby w drzazgach. Szkoda, że odbierała siostra bo ja bym nie przyjął, a byłem w pracy.

Do tego, z paczką nie było żadnego pudełka, paragonu, dowodu zakupu i papierów do telefonu Puki co, napisałem do kolesia, dlaczego nie ma tych papierów i dlaczego wysłał PP a nie kurierem. Sprawdziłem IMEI na skradzione.net tylko, że tam pisze, że niby ok. Zastanawiam się, czy nie skoczyć na Policje z tym telefonem! Co jeszcze można z tym zrobić? Nie chce potem być oskarżany o Paserstwo czy coś takiego jak wyjdą z tego jakieś kwiatki;/

#579798  autor: PalonyLolek
 03 wrz 2012, 18:36
Pankiew, sprawę możesz zgłosić na Allegro no i wiąże się to z tym, że na policje też będziesz musiał pójść... Tylko, że z tego typu sprawami będą bardzo długo się "szarpać" to nie chodzi o jakieś udowodnienie winy bo aukcja na Allegro jest w archiwum i pewnie Ty korespodencją też z tamtego czasu pomiędzy Tobą a sprzedawcą dysponujesz, kwestia tego jak działają nasze sądy.
Może zadzwoń do faceta, postaw sprawę jasno, że jak nie będzie jakiegoś paragonu, dowodu zakupu to sprawę zgłaszasz na policje. Jakby zatrzymali Cię z kradzionym telefonem, spokojnie nie zamkną Cię za to, zwykłe przesłuchanie, nieświadomie kupiłeś rzecz pochodzącą z kradzieży, tymbardziej, że paragon miałeś obiecany.

#579813  autor: Pankiew
 03 wrz 2012, 19:24
to ja wiem, że mnie nie zamknął ;) tego nawet nie brałem pod uwagę, tylko po co potem mieć jakieś nieprzyjemności. Telefonu koleś nie odbiera ale maila mu napisałem, jeszcze do allegro napisze.

Edit: Koleś mi odpisał, że nie musi nic mi wystawiać, bo aukcja jest dowodem legnalność;/ A to nie prawda, naczytałem sie juz o tym. Teraz mu napisałem, że jak niedostane dowodu zakupu, to pójdę na policie w celu wyjaśnienia czyt. sprawdzenia czy jest z legalnego źródła.

#580361  autor: Ranger
 06 wrz 2012, 11:16
Paragon dobrze mieć bez względu na to co pisze sprzedający, no chyba że kupowałeś od osoby fizycznej i nie ma możliwości wystawienia Ci takiego dokumentu, ale wtedy osoba taka powinna dysponować paragonem/fakturą od poprzedniego właściciela.

Rozumiem, że na aukcji było zastrzeżone, że otrzymasz paragon lub fakturę do zakupu? To dość istotna kwestia. Inna sprawa - nie bardzo rozumiem pojęcie: nowa, powystawowa. Nie napisałeś też jakie elementy miały wejść w skład sprzedaży, czy sprzedający wyszczególnił tam (w sensie na aukcji) ładowarkę, pudełko, słuchawki oraz inne elementy? Jeżeli nie, a telefon jest nowy, to w mojej ocenie nie przesądza to faktu, że te wszystkie elementy dostaniesz. Ich brak nie przekreśla faktu, że telefon mógł być nowy, a sprzedający z różnych powodów nie mógł/nie chciał wysłać pudełka.

Rozwiąż też sprawę kuriera, ponieważ przesłanie tego inną drogą jest jak rozumiem niezgodne z warunkami aukcji.

Obrazek