Witam. Przepatrzyłam już wiele stron, ale nie znalazłam nic godnego uwagi. Mianowicie, mojemu bratu ukradziono tel. Karta była w sieci orange w mixie. Złodziej już wyjął kartę. Moje pytanie: czy można jakoś zlokalizować telefon, kartę? żeby namierzyć złodzieja?
- Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
Zgłaszasz na policji,z kwitkiem od ,,niebieskich'' idziesz do operatora i tu prosisz o blokadę imei telefonu...powinieneś dostać duplikat karty a tamta,skradziona będzie zablokowana.Telefon niestety będziesz musiał kupić nowy...no chyba,że podczas jakiejś kontroli ,,smerfy'' znajdą telefon,sprawdzą imei i go odzyskasz.
Nie. Operator może jedynie ustalić z których nadajników telefon korzysta, dokładność czegoś takiego zależy od ilości nadajników w okolicy, ale ciężko osiągnąć lepszą niż kilkaset metrów, a nikt przecież nie będzie przeszukiwał wszystkich mieszkań w kilku blokach.sylwka128 pisze: Moje pytanie: czy można jakoś zlokalizować telefon, kartę? żeby namierzyć złodzieja?
Techniczne możliwości odzyskania telefonu są, ale ani policji, ani operatorom na tym nie zależy. Wystarczy sprawdzić jaki numer telefonu aktualnie korzysta z aparatu o danym IMEI. Jeśli numer jest zarejestrowany to mamy złodzieja. Osobiście znam przypadek odzyskania telefonu tym sposobem. Osoba, która zgubiła telefon zadzwoniła do osoby, która sobie przywłaszczyła zgubę z prośbą o oddanie go do najbliższego salonu operatora. Z tym, że było to załatwione po znajomości, bo osoba, która zgubiła telefon pracowała dla jednego z operatorów.