• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #411513  autor: tomekgr
 20 cze 2010, 11:04
Witam
Dostałem dziś z rana sms'a z numeru 6654 o treści:

Zablokowane wiadomości! Masz nieodebraną wiadomość głosową. Aby dowiedzieć się jak ją odsłuchać wyślij sms GTM.ODBIERAM na numer 7555
tylko 6,1 pln

wygląda na naciągactwo, tym bardziej, że nie znalazłem info na stronie plusa o możliwości blokowania "wiadomości głosowych".

Wrzucam ku przestrodze jako że google nie dostarczył mi informacji.
Jeśli ktoś wie coś więcej w temacie to się chętnie sam też dowiem.

#411623  autor: mrozian
 20 cze 2010, 21:59
Moja mama też dostała dziś takiego sms-a po południu. To jest naciągactwo. Ze 2 miesiące temu mojemu koledze przyszedl sms o nagrodzie gwarantowanej, miał tylko wysłać sms-a za 2,44 a okazało się, że naprawdę zapłacił gdzieś koło 25 złotych

#411633  autor: aizo
 20 cze 2010, 22:42
mrozian pisze:To jest naciągactwo.
Dokładnie już różne, różniaste sms-y wymślają.

Twój numer wygrał

Czy to Twój numer

Wygrałeś

Masz 10s na odpowiedź

Itp itd

Trzeba kasować i tyle nawet nie czytać do końca
mrozian pisze:miał tylko wysłać sms-a za 2,44 a okazało się, że naprawdę zapłacił gdzieś koło 25 złotych
Coś musiał zrobić więcej, bo jak było info ze sms 2.44 a skasowało go więcej to nie zgodne z prawem.

Połączenie nie może być zrealizowane.

#411641  autor: Ruma
 20 cze 2010, 23:06
Teraz robią takie rzeczy, że podają stronę a na tej pisze, że cena poza promocją 20 zł + vat :) To jest już zgodne z prawem, niestety.

#411895  autor: Kiciolda
 21 cze 2010, 20:30
Parę minut temu dostałam podobną wiadomość, jak w pierwszej wypowiedzi z numeru 6654 o treści:
Zablokowane wiadomości! Masz nieodebraną wiadomość głosową. Aby dowiedzieć się jak ją odsłuchać wyślij sms WALL ODBIERZ na numer 92550 (30,5 PLN)
Frajerów szukają... :evil:

Człowieku, świat stoi przed tobą otworem, więc uważaj byś zeń nie wyleciał.

#411916  autor: aizo
 21 cze 2010, 21:25
hehe Ciekaw jestem co w tej wiadomości jest.

I czy to jest zgodne z prawem pisać takie coś nawet jak jest podany koszt.

Połączenie nie może być zrealizowane.

#411962  autor: ezaq
 22 cze 2010, 00:17
Kilka dni temu dostałem SMSa z numeru 7218 o treści:

"Uwaga! Masz aż 4 nowe wiadomości MMS - ZDJĘCIA do odebrania!
By je zobaczyć: wyślij sms POBIERZ na 7218
Chcesz poznać nadawców: ślij NADAWCA na 7218
2,44zl/sms"

Wiadomość dostałem na nr w Orange, tylko nie wiem czy na główny numer czy Ekstra Numer.

#411967  autor: Animatter
 22 cze 2010, 01:06
Do mnie pisali już tak "Tu prezes loterii, stanowczo wzywam abonenta numeru xxxxxxx do wysłania smsa potwierdzającego wydanie wygranej". Albo "20 tysiecy w gotówce już czeka" i takie tam;]
 #412149  autor: NotReal
 22 cze 2010, 20:03
"Witam
Dostałem dziś z rana sms'a z numeru 6654 o treści [...]"

Odp: To bramka internetowa Omnix - na stronie swojego operatora powinieneś znaleźć sposób na zablokowanie SMS z bramek WWW. Inaczej nie poradzisz...

Zawsze jest jakieś wyjście, kwestią pozostaje znalezienie najlepszego.

#412294  autor: kowcio
 23 cze 2010, 12:47
Najwyższa pora aby UKE coś z tym zrobiła. Powinna być taka opcja u każdego operatora żeby zablokować ten SPAM i tyle. Mam prawo do tego. Chcę tylko otrzymywać wiadomości od operatora, a nie jakies konkursy czy takie pierdoły. to nawet jest wprowadzanie w błąd. Ciągle sa z tym problemy. Mimo że nie wyraziłem zgody na przetwarzanie moich danych przez zewnętrzne firmy na jednym numerze mimo wszystko otrzymuję SMSowy SPAM.

#412353  autor: DanielR
 23 cze 2010, 15:40
kowcio pisze:Najwyższa pora aby UKE coś z tym zrobiła. Powinna być taka opcja u każdego operatora żeby zablokować ten SPAM i tyle. Mam prawo do tego. Chcę tylko otrzymywać wiadomości od operatora, a nie jakies konkursy czy takie pierdoły. to nawet jest wprowadzanie w błąd. Ciągle sa z tym problemy. Mimo że nie wyraziłem zgody na przetwarzanie moich danych przez zewnętrzne firmy na jednym numerze mimo wszystko otrzymuję SMSowy SPAM.
Też "mieliłem" jakiś czas temu dokładnie tę samą kwestię z Play.
Wysyłałem im w tej sprawie kilka zgłoszeń przez Play24.
I goście dalej mnie nie zrozumieli.
Zablokowali całkowicie SMS-y Premium - czego nie chciałem.
Chcę natomiast otrzymywać wyłącznie SMS-y informacyjne od operatora, dotyczące bezpośrednio jego i jego oferty.
SMS-y Premium przecież też mogą mi się kiedyś (np. w jakieś nieoczekiwanej sytuacji przydać).
Dopiero po kolejnym moim zgłoszeniu (mam nadzieję, że w końcu załapali o co kaman), bo mam spokój ze spamem SMS-owym, a dodatkowo odblokowali mi możliwość korzystania z numerów Premium. :? :evil:
 #486597  autor: mika1987
 03 lip 2011, 20:53
ja dostalam sms o tresci

"zalosna jestes buhhhaaahhhaaa"

ale nie odpisalam bo numer mi cos nie pasowal ze ktos mi nawrzucal z 4-cyfrowego numeru, wpisalam numer w internet i czytam co piszecie...fajnie mozna się naciąć szczególnie dostając takiego sms jakiego ja dostalam. Moze kiedys juz dostalam o odsluchaniu poczty z tego numeru bo cos kojarze ale ja nie mam poczty.