• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #465256  autor: piorunek
 15 mar 2011, 15:24
Miałem dużo wcześniej napisac, ale dziś mnie zamurowało :shock: jaki nowy sposób znaleźli.
Sms tresci: "wygrałeś 1000000 losów w loterii..." to pikuś

Dzwoni ktoś do mnie spod nr 73333 i leci jakaś muzyczka 2 razy poiwiedziałem halo i się rozłączyłem. Pomyślałem żeby mi jakieś kasy z konta nie wzięło mam kartowca.
Następnie przychodzą 2 smy o treści spod nr 73333:

"Drogi Abonencie! Jesli ODEBRALES POLACZENIE a w sluchawce slychac bylo melodie to GRATULUJEMY CI SZCZESCIA ! Szczegoly za chwile..."

"Teraz Odpisz TAK na 73333 i poczekaj 30s. NASTEPNY NASZ TELEFON TO SZANSA na 500zl JESZCZE DZIS. Zadzwonimy do Ciebie ZA DARMO /Reg 73333.pl /3,69 zl/SMS"

Wiem że UE lub PL jakieś urzędy myślą nad zaostrzeniem prawa przy tych loteriach.

Jak ja sam mogę się chronic żeby mnie loterie nie zaczepiały :?:

#465266  autor: thonka
 15 mar 2011, 15:51
same bez powodu Ciebie nie zaczepily.
musiales gdzies podac swoj numer telefonu (jakies glosowanie, ankietka czy inne takie).

nie uczestnicze w zadnych konkursach ani loteriach i mam swiety spokoj od lat. jezeli dostaje jakies smsy reklamowe to tylko takie, na ktore swiadomie sie zgodzilem.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#465267  autor: kerim36
 15 mar 2011, 15:54
piorunek,

Ja stosowalem metode, ze po kazdym sms-ie szukalem organizatora i wysylalem mu maila z informacja, iz nie zycze sobie nastepnych. Grzecznie otrzymywalem odpowiedz, ze moj numer zostal usuniety z bazy i teraz mam spokoj. Jeszcze nie zdazylo sie, abym otrzymal ponownie sms z tego samego numeru.

Proponuje wyslanie rezygnacji mailem, poniewaz zawsze masz slad, ze kazales usunac swoj numer i jesli organizator ponownie wysle sms, to mozesz juz zalozyc sprawe sadowa.

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#465272  autor: Sig
 15 mar 2011, 16:02
To jest loteria bodajże Play. Nie napisałeś sieci, ani oferty, ale może masz nirejestrowanego fresha, lub fresha ze zgodami? Wycofaj je.
Tak ,forma jest nietypowa. Do mojej mamy ten głosowy spam dzwonił. Zarejestrowała i wycofała zgody, na razie pomogło, chociaż z doświadczenia wiem ,ze Play czasem zapomina o tym. Pomagają wtedy reklamacje.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#465274  autor: thonka
 15 mar 2011, 16:09
odpalilem regulamin.
zgadza sie to loteria play.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#465404  autor: DeLirQa
 16 mar 2011, 12:38
Co do tych loterii to pamiętam jak raz wziąłem udział(wtedy te konkursy nie były tak natarczywe) to później zaczęli mnie co chwilę zasypywać różnymi konkursami. Nie wiem jak wygląda sprawa konkursów organizowanych przez Play, ale Orange potrafi dosłownie zasypywać różnymi konkursami. A sposób na nie, który podał kerim36 wydaje się bardzo dobry.

Miałem: Sagem myX5m, Siemens C75; J700; N73; ME45; K310i; X700; S7220; S8300 x2; KP500; U8500; N8; KE970; E2600.
Teraz mam:Alcatel One Touch Idol+8GB, Samsung G810, Samsung U900.

#465442  autor: marcel84
 16 mar 2011, 15:36
metoda kerima jest na pewno skuteczna, ale jest chyba prostsza. Przynajmniej w orange.
wycofanie zgody na przetwarzanie danych do celow marketingowych, wypisanie sie z loterii (zawsze w regulaminie jest napisane jak to zrobic). i juz. nic nie powinno przychodzic.
trzeba tylko pamietac, ze zapisanie sie do jakiegos konkursu czy wyslanei w ogole smsa premium znowu nasze dane wprowadza do systemu i znowu zgode trzeba wycofywac.