• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #446981  autor: user_delete10
 15 gru 2010, 16:11
Skusiłem się napisać ten temat gdyż odkąd korzystam, mimo, że sporadycznie to wystarczyło mi to, by dojść do jednego ważnego wniosku - uważam, że przeglądanie na małym ekranie wciąż jest ograniczone tym, właśnie tym, że nie jesteśmy na komputerze a na czymś małym. A teraz do sedna sprawy - mam iPhona, maszynę do internetu, Opere, niedościgniętą przeglądarkę na urządzenia mobilne. I teraz co do tego nie rozwinięcia i ograniczenia - mimo posiadania idealnego urządzenia przenośnego, najlepszej przeglądarki wciąż mamy do czynienia z wieloma ograniczeniami. Nic nie dały duże ekrany, nic nie dały web browsery takie jak na kompa. Loguję się na NK i odpala mi wersja mobilna tego portalu, dobra na moją V3ke a nie iPhona. Różne rozwijane menu, fora internetowe, wyskakujące w nich okienka, paski, dodatki, które bynajmniej są integralną częścią strony www a nie np. Javy, Adobe Flasha nie działają.
Pytanie dlaczego mimo takiego rozwoju tej branży mamy nadal takie problemy i dlaczego urządzenia na pełnowartościowej przeglądarce używają wersji mobile stron skoro potencjał jest znacznie wyższy?

#446986  autor: wtd
 15 gru 2010, 16:33
Skąd w ogóle pomysł że opera jest najlepsza? Na kompie można ten temat jeszcze dyskutować, bo każdy lubi co innego (zresztą widzę że sam nie korzystasz z opery ;p) ale na ajfona opera to syf - jej jedyną zaletą jest kompresja danych. Nie zdarzyło mi się żeby skrypty w javie jakoś utrudniały mi przeglądanie neta na safari. Co innego flash, ale to już nie jest kwestia sprzętowa tylko polityczna ;)

#462565  autor: fonima
 01 mar 2011, 12:56
Co do opery, to ostatnio pojawił się u mnie dość nietypowy problem - zastanawiam się, czy to kwestia softu w telefonie (ale raczej nie, bo sprawdzałam to na kilku różnych aparatach).
W czym problem:
Po wpisaniu np. http://www.poczta.wp.pl lub http://www.gazeta.pl/0,0.html opera mini (v 5.1) uparcie przerzuca mnie do mobilnych wersji strony. Ile razy nie próbowałam naciskać przycisku "pokaż pełną wersję strony", cały czas wracam do strony mobilnej. Próbowałam już:
1) restart telefonu
2) zmiana parametrów połączenia w ustawieniach Opery mini
3)reinstalka opery mini
4) zainstalowanie starszej wersji
5) testowałam na: SE Yari, SE Elm, Lg kp500.

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły, to proszę o wsparcie, bo już :twisted: :evil: mnie biorą przez te mobilne wersje stron :/

#462580  autor: mariusz9a
 01 mar 2011, 14:20
Serwery rozpoznają że łączysz się przez Operę Mini (ale to samo będziesz mieć na IE mobile czy przeglądarce wbudowanej w system telefonu) i dlatego wyświetlają wersję mobilną strony. Możesz pobawić się w ustawianie przeglądarki wpisać żeby telefon przedstawiał się np jako wersja PC Opery, Mozilli czy innych, to wyświetli Ci pełną wersję strony.

#462581  autor: fonima
 01 mar 2011, 14:39
Z tym, że do wczoraj wszystko działało poprawnie, przy takich samych ustawieniach :)
Do wczoraj nie było problemu z przestawieniem się na pełne wersje stron. Co ciekawe, np, kiedy weszłam na onet.pl, bez problemu zmienił mi się na wersję pełną. Jak na razie, problem dotyczy WP i gazeta.pl

#462590  autor: user_delete19
 01 mar 2011, 15:26
bo moze akurat wczoraj zmienili kod odpowiedzialny za wykrywanie przegladarki po stronie serwera? :>

#462592  autor: fonima
 01 mar 2011, 15:31
mariusz9a pisze:Serwery rozpoznają że łączysz się przez Operę Mini (ale to samo będziesz mieć na IE mobile czy przeglądarce wbudowanej w system telefonu) i dlatego wyświetlają wersję mobilną strony. Możesz pobawić się w ustawianie przeglądarki wpisać żeby telefon przedstawiał się np jako wersja PC Opery, Mozilli czy innych, to wyświetli Ci pełną wersję strony.
Tylko że w operze mini na SE Yari np. nie ma mozliwości zmiany tego typu ustawień. Chyba że coś pominęłam.
lwiczek pisze:bo moze akurat wczoraj zmienili kod odpowiedzialny za wykrywanie przegladarki po stronie serwera? :>
I tylko do niektórych stron www? :>

#462635  autor: user_delete19
 01 mar 2011, 18:03
fonima pisze:Tylko że w operze mini na SE Yari np. nie ma mozliwości zmiany tego typu ustawień. Chyba że coś pominęłam.
Nie, nie ma... jedynie serwis moze oferowac sznurek "przelacz do pelnej wersji", ale jezeli admin jest nadpobudliwy i lubi uszczesliwiac ludzi na sile sniffowaniem to takiego nie uswiadczysz zapewne...
fonima pisze:I tylko do niektórych stron www? :>
Moze sie skrzykneli? ;P

#462757  autor: fonima
 02 mar 2011, 09:12
lwiczek pisze:
fonima pisze:Tylko że w operze mini na SE Yari np. nie ma mozliwości zmiany tego typu ustawień. Chyba że coś pominęłam.
Nie, nie ma... jedynie serwis moze oferowac sznurek "przelacz do pelnej wersji", ale jezeli admin jest nadpobudliwy i lubi uszczesliwiac ludzi na sile sniffowaniem to takiego nie uswiadczysz zapewne...
Tjaaa.... ale myślę, że jednak to kwestia softu.. nie działa to również na stronie www.urbandictionary.com ani na ling.pl. Działa tylko Onet.

Poza tym, kolejną wskazówką, rzucającą podejrzenie na soft w telefonie jest to, że wczoraj się parę razy przywiesił. Dziś spróbuję zaktualizować sobie soft, poinstalować wszystko na nowo, i zobaczymy..