• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #434230  autor: MajkiMajk
 08 paź 2010, 10:53
Witam,

wyjeżdzam do Holandii na 6 miesięcy, mam pytanie w jakiej sieci i ofercie jest najtańszy roaming? Albo jaką H\holenderską sieć tel polecanie? Dzięki za wszelką pomoc.
 #434231  autor: DanielR
 08 paź 2010, 11:10
MajkiMajk pisze:Witam,

wyjezdzam do Holandii na 6 miesięcy, mam pytanie w jakiej sieci i ofercie jest najtańszy roaming? Albo jaką H\holenderską sieć tel polecanie? Dzięki za wszelką pomoc.
Play:

- połączenia wykonywane na terenie UE (w tym do Polski) - 1,60 zł za minutę połączenia (naliczanie 30/1),
- połączenia odbierane na terenie UE - 0,74 zł za minutę połączenia (naliczanie 1/1),
- SMS wysyłane z obszaru UE 0,54 zł.

Natomiast sieć Heyah oferuje promocję Tani roaming z Unii Europejskiej, dzięki której:

- połączenia wykonywane na terenie UE (w tym do Polski) - 0,99 zł za minute połączenia (naliczanie 60/60),
- połączenia odbierane na terenie UE - 0,59 zł za minutę połączenia (naliczanie 60/60).

#434233  autor: emerson
 08 paź 2010, 11:13
Masz w UE Eurotaryfę więc stawki są identyczne w całej Unii. Co do stawek to wszyscy polscy operatorzy mają w unijnym roamingu praktycznie identyczne stawki więc nie ma co wybierać nawet. Sms-ok.0,54zł, odebranie połączenia-ok.0,75-0,80zł, wykonywanie połączeń-ok.1,80zł. W Holandii jeśli chciałbyś kupić kartę to tu masz link do Lebary- sam z niej korzystałem:

http://lebara.nl/pl/index.php

Masz tu cennik i wszystkie informacje.

Jeśli nastawiasz się głównie na wysyłanie smsów to korzystaj z polskiej karty i roamingu-wyjdzie taniej, bo ok.0,54zł natomiast korzystając z holenderskiej karty to ok.0,74zł. Jeśli głównie do Ciebie będą dzwonić to też możesz pozostać na polskiej karcie i odbieraniu połączeń, bo także wyjdzie to porównywalnie. Osoby do Ciebie dzwoniące płacą jakbyś był w Polsce więc nie narażają się na dodatkowe opłaty.

#434234  autor: Abcn
 08 paź 2010, 11:14
MajkiMajk, chodzi Ci o polską sieć ? Teraz to chyba wszystko jedno, ponieważ mówimy o roamingu w obrębie Unii (NL i PL też :) ) , ceny połączeń są zbliżone do limitów 'zaleconych' przez Komisję UE ,
groszowe różnice , może heyah ciut taniej?
w lecie mbank miał promocję, ale skończyła się z końcem lata / sezonu turystycznego.
Internetu w roamingu chyba lepiej nie dotykać .
Jesli chodzi o operatorów holenderskich ,
zob np http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=7257
może chwyt forumowicza Jasiek.pl ?
*(zależy do czego chcesz tel używać)
:)

pozdrawiam
A

#434309  autor: MajkiMajk
 08 paź 2010, 16:03
Ok, dzięki za pomoc,
wybrałem Heyah i nastawie się na połączenia przychodzące.