• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #399190  autor: aizo
 16 kwie 2010, 11:16
Od czerwca mam nowy numer w Orange.
Był to zestaw startowy PoP
Od samego początku dostawałem reklamę oferty Makro.
Nie jest to jednak reklama z numeru specjalnego (7***) tylko z normalnego numeru 602 *** ***. W końcu się wkurzyłem i chciałem zadzwonić aby wykreślono mnie z listy.Podczas próby połączenia był komunikat, że ,,Nie ma takiego numeru,,
Jak to możliwe?Dostaje sms-y z numeru ktorego nie ma?To jest jakas usługa?To jest legalne?
Dodatkowo sprawdziłem numer przez www i wyszło, że jest on aktywny w Plusie.

Połączenie nie może być zrealizowane.

#399194  autor: FABIANO
 16 kwie 2010, 11:27
Ja miałem podobnie. Tyle że zamiast sms-a miałem często jakieś połączenia nieodebrane od nieznanego numeru. Gdy oddzwaniałem słyszałem tylko "wybrany numer jest nie prawidłowy,sprawdź numer i wybierz ponownie.." :shock: ...CZESKI FILM :shock: :?: :shock: :?:

#399254  autor: kowcio
 16 kwie 2010, 16:36
Napisz w tej sprawie do Makro badź zadzwoń na numery do tej firmy, one są na stronie internetowej. Nic innego nie zrobisz.
FABIANO pisze:Ja miałem podobnie. Tyle że zamiast sms-a miałem często jakieś połączenia nieodebrane od nieznanego numeru. Gdy oddzwaniałem słyszałem tylko "wybrany numer jest nie prawidłowy,sprawdź numer i wybierz ponownie.." :shock: ...CZESKI FILM :shock: :?: :shock: :?:
Tez normalny numer, czy jakiś specjalny? Česká Lípa ;)

#399290  autor: Macks8
 16 kwie 2010, 20:09
ja miałem podobny numer z tp 80* 80* 80* gwioazdki bo nie pamietam, to jest coś takiego że zadzwonić nie można a oni moga - troche dziwne...

#399304  autor: kowcio
 16 kwie 2010, 20:41
Infolinia. Z komórki na taki numer nie zadzwonisz, ze stacjonarnego raczej powinno się udac nawiązanie połączenia.

#399327  autor: ciuchcia
 16 kwie 2010, 22:46
kowcio calkiem mozliwe - zreszta technicznie pod smsem mozna podpisac sie dowolnym numerem. Byla kiedys jakas zagraniczna bramka ktora umozliwiala edycje pola OD ... niestety nie wiem czy jeszcze istnieje. Dodam, ze w Polsce UKE zakazala takich praktyk. Ale na tej samej zasadzie sa wysylane smsy promocyjne od operatorow, gdzie zamiast numeru jest np. Orange.

#399381  autor: jm
 17 kwie 2010, 10:38
Nie trzeba wcale używać "zagranicznej" bramki SMS, bo w Polsce też są systemy, które pozwalają na wpisanie chyba dowolnej nazwy w pole nadawcy. Z tym, że są to narzedzia dostepne raczej dla wiekszych firm (konieczne jest podpisywanie umowy+abonamentu na korzystanie z narzedzia, a do tego dochodzi koniecznosc odpowiedniego zabezpieczneia bazy danych odbiorcow - przy zalozeniu, ze robimy wszystko zgodnie z prawem). Jednak nie tylko duze przedsiebiorstwa moga korzystac z takich narzedzi - kilka lat temu spotklem sie z polska aplikacja, która pozwalala wysylac SMSy z dowolnym opisem pola nadawcy (BTW: wysyłanie w ten sposób wiadomosc do znajomych z polem nadawcy jak "Szatan" to niezly ubaw;).

Aplikacje mobilne

Smartshopping i porady zakupowe

#399385  autor: nicram
 17 kwie 2010, 11:05
jm pisze:Jak to możliwe?Dostaje sms-y z numeru ktorego nie ma?To jest jakas usługa?To jest legalne?
Dodatkowo sprawdziłem numer przez www i wyszło, że jest on aktywny w Plusie.
Jedno z wytłumaczeń może być takie że ta osoba ma włączone przekierowywanie połączeń na jakiś wygasły numer ;-)

#407578  autor: bleckwarrior
 31 maja 2010, 08:25
nicram pisze:Jedno z wytłumaczeń może być takie że ta osoba ma włączone przekierowywanie połączeń na jakiś wygasły numer ;-)
przekierować można połączenia, o przekierowniu sms-ów nie słyszałem. o ile wiem to niemozliwoe, a jeśli jest inaczej powiesz mi jak>?:P

[ Dodano: 2010-05-31, 08:27 ]
nicram pisze:
jm pisze:Jak to możliwe?Dostaje sms-y z numeru ktorego nie ma?To jest jakas usługa?To jest legalne?
to tylko teoria: może po prostu jakaś maszynka do wysyłania smsów, lub wirtualnu numer tak jak to bywa z połączeniam.

#407581  autor: PLAY
 31 maja 2010, 08:33
bleckwarrior pisze:a jeśli jest inaczej powiesz mi jak>?:P
Nijak bo nie ma tej opcji.
Potwierdzam fakt przekierowania sms-ów w sieci PLAY ( w trakcie bycia poza zasięgiem lub niedostępności )

[center]» Darmowy Starter Play Fresh «[/center]

#407583  autor: matteo
 31 maja 2010, 09:02
krótko, dwa hasła:

1) przekierowanie połączenia
2) Specyfikacja GSM (UMTS zapewne tym bardziej) obejmuje przekierowanie SMSów

EOT
 #414163  autor: tomeg01
 01 lip 2010, 11:13
Wysyłając sms'a z zajfon.pl odbiorca zobaczy numer komórkowy, który teoretycznie nie istnieje - nie można się na niego dodzwonić.

podpis
T

#414269  autor: antago
 01 lip 2010, 18:22
Wystarczy zapoznac sie ze specyfikacja budowy SMS-a, by moc wyslac takiego z dowolnego numeru. Wsrod roznych parametrow znajduja sie dwa interesujace pola. Jedno z nich to ID informacji, a drugie to sama informacja. Standardowo telefon wstawia w ID "numer telefonu", a w pole informacji tenze numer. Mozna zmienic ID na "tekst", a w pole informacji dowolna tresc. W ten sposob realizowane jest wysylanie informacji, w ktorych zamiast numeru nadawcy widoczna jest jego nazwa. Tekst moze byc dowolny, wiec jesli w to pole wpiszemy jakis numer telefonu, to dla odbiorcy bedzie to rownowazne z tym, iz wlasnie z tego numeru dany SMS zostal wyslany. Telefony rozrozniaja ID i interpretuja, ale nie informuja o tym uzytkownika.
Nie trzeba dysponowac jakimis specjalnymi urzadzeniami i bramkami. Wystarczy komputer z podpietym telefonem i troche wiedzy lub odpowiedni program.
To wszystko w wielkim uproszczeniu.

Dla zainteresowanych tematem:

Ogolnie o strukturze: http://www.dreamfabric.com/sms/

ID (Type of number): http://www.dreamfabric.com/sms/type_of_address.html.

#414295  autor: osachorzow
 01 lip 2010, 20:08
antago, próbowałeś już wysłać smsa z tekstem zamiast numeru? Kiedyś bawiłem się wysyłaniem smsów i jakoś zawsze ustawiałem grzecznie międzynarodowy plan numeracyjny bo byłem przekonany, że centrum sms albo nie przyjmie innego smsa albo zignoruje ten wpis i wstawi numer telefonu z którego przyszedł sms...

Aż zaraz znajdę mój programik do wysyłania smsów i spróbuję wysłać smsa z alfanumerycznym ciągiem nadawcy ;D

EDIT: ID (Type of number) to typ numeru odbiorcy a nie nadawcy :( niestety nie da się wysłać smsa z tekstowym NADAWCĄ przy użyciu telefonu/modemu. Tak coś mi się wydawało że się nie da ale powyższy post dał nadzieję... niestety nic z tego ;(

#414304  autor: antago
 01 lip 2010, 21:33
Nie probowalem wysylac w ten sposob. Moja wiedza na ten temat stanowi efekt uboczny zajmowania sie struktura SMS-ow w zupelnie innym celu.
Jesli sie nie udalo, to byc moze zostala zablokowana taka mozliwosc ze wzgledu na potencjalne naduzycia...

#417578  autor: ganc2
 17 lip 2010, 15:16
można przecież ustawić przekierowanie pod dowolny zmyślony numer - wtedy dzwoniąc usłyszymy komunikat, że nie ma takiego numeru :D :D