• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #416039  autor: piegusek
 09 lip 2010, 15:01
Witam!

Liczę, że znajdzie się ktoś, kto miał podobny problem i będzie mógł mi coś poradzić.
Oto problem - moja siostra wyjechała za granicę, roaming ma aktywny, można do niej zadzwonić, ona także może dzwonić, jednakże jest problem z sms-ami.
Smsy wysyłane z Polski do niej nie dochodzą, a te, która ona próbuje wysłać również nie dochodzą do mnie.
Czy wiecie może jaka jest tego przyczyna?
Dodam, że mamy numery w sieci Plus. Poszukałam na stronie operatora informacji, pisze tam, ze przed wysłaniem należy wbić prefiks +48 i tak siostra robi a smsy dalej nie dochodzą.
Czy ktoś jest w stanie coś poradzić?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

#416046  autor: kerim36
 09 lip 2010, 15:55
niech sie recznie przelaczy na innego operatora i wtedy zobaczy

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#416082  autor: piegusek
 09 lip 2010, 19:51
nie pomogło. jakieś inne propozycje?

#416090  autor: Abcn
 09 lip 2010, 20:33
tak amatorsko , najpierw zapytałbym w BOKu Plusa,
spróbowałbym 'tam' zmieniać kolejno, systematycznie na wszystkich możliwych operatorów (3G , 2G)
a tu w PL eksperymentowałbym wysłajac z innych numerów, od znajomych czy ze starteru fresh
(nie piszesz o jaki kraj chodzi , nie wiem czy może to być jakaś blokada funkcjonalna , był wątek o podobnym problemie z playem w Austrii, ale to inna historia)

Powodzenia

pozdrawiam
A

#416105  autor: sosen
 09 lip 2010, 22:18
a czy numer centrum sms w ustawieniach zaczyna się od +48?

#416110  autor: piegusek
 09 lip 2010, 22:41
Chodzi o więcej krajów. Przejazd do Bułgarii, także jedzie się przez kilka.
Wyszło tak, że umie wysłać smsa do mamy, ale tylko do niej, do nikogo innego :/
Na razie jeszcze do celu nie dojechała, jak dotrze na miejsce to zobaczymy jak będzie, najwyzej jutro przejdę się do salonu Plusa jeśli nic się nie zmieni.

Sosen, tzn? Bo nie rozumiem o co dokładnie chodzi :oops:

#416113  autor: muchakk
 09 lip 2010, 23:02
W ustawieniach wiadomości jest takie coś jak "centrum sms" zobacz czy numer zaczyna się od +48 czyli kierunkowego do polski

#416114  autor: DanielR
 09 lip 2010, 23:03
piegusek pisze: Sosen, tzn? Bo nie rozumiem o co dokładnie chodzi :oops:
W menu każdej komórki masz coś takiego jak "Opcje" (ewentualnie "Ustawienia") dla wiadomości SMS. Wchodzisz w nie, a następnie szukasz pozycji "Centra usług/wiadomości SMS" (lub podobna nazwa). Tam siostra powinna mieć wpisany numer centrum usług SMS swojej macierzystej sieci, czyli Plusa: +48601000310 (oczywiście z prefiksem +48).
Piszę ogólnie, gdyż nie znam dokładnie układu i nazw w menu w terminalu Twojej siostry.
Ale skoro może wysłać SMS-y do mamy, to problem pewnie leży gdzie indziej... :)

#416115  autor: sosen
 09 lip 2010, 23:04
jeśli może wysyłać na jakiś numer to mojej sugestii nie ma co brać pod uwagę. Ale jeśli wogóle nie ma możliwości wysyłania smsów to należy sprawdzić w ustawieniach (w zależności od telefonu) coś takiego jak numer centrum sms czyli numer na który trafiają nasze smsy i wtedy ważne aby on był wpisany z +48 bo jeśli tak nie jest to taki problem będzie się pojawiał jeśli wyjedziemy poza granicę kraju.

#416130  autor: Abcn
 10 lip 2010, 01:10
piegusek pisze:Wyszło tak, że umie wysłać smsa do mamy, ale tylko do niej, do nikogo innego :/
Mama ma telefon w Plusie ?
Przejazd do Bułgarii, także jedzie się przez kilka /krajów/. Na razie jeszcze do celu nie dojechała, jak dotrze na miejsce to zobaczymy jak będzie, najwyzej jutro przejdę się do salonu Plusa jeśli nic się nie zmieni.
Własnie.

pozdrawiam
A