• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #401565  autor: TroubleMaker
 28 kwie 2010, 22:47
Witam wszystkich na forum ; )

Ostatnio byłem zmuszony do zmiany sieci na simplusa (wcześniej miałem heyah) i od razu pojawiły się problemy. Udało mi się bezproblemowo samemu zdjąć simlocka z mojego k550i, jednak zaraz po włożeniu karty simplusa zaczeły się problemy. Otóż, przy próbie połączenia z domu lub ogrodu, a mieszkam w centrum Bydgoszczy, która bądź co bądź mała nie jest, po jakimś czasie jakby trace zasięg, przestaje słyszeć mojego rozmówce (on mnie jeszcze czasem przez chwile słyszy). Zdarza sie że po poruszeniu sie odzyskuje kontakt i moge prowadzic dalej rozmowe, zwykle jednak po kilku sekundach mnie rozłącza wymownymi 3 piknięciami. Generalnie jak podczas rozmowy sie nie ruszam, udaje mi sie rozmawiać nawet przez godzine, jednak jest stosunkowo wiele wyjątków od tej reguły.

Podobnie sprawa ma sie z smsami, przy średnio co trzecim smsie dostaje komunikat że wysyłanie sie nie udało i musze ponawiać, raz czy dwa musiałem próbować nawet czterokrotnie.

Zaznaczam, że wcześniej (w heyah) problemów nie miałem, pieniądze na koncie mam i nie mieszkam w podziemiach, a telefonuje z pierwszego piętra. Nie zauważyłem żeby ten problem występował w innych częściach miasta, niemniej jednak dłuższe rozmowy prowadze głównie w domu, więc stuprocentowej pewności nie mam.

Moje pytanie brzmi, czy da się coś z tym zrobić ?

#401929  autor: mariusz9a
 01 maja 2010, 11:57
A wymień telefon i zobaczy czy jest to samo. Bo obawiam się że uszkodziłeś telefon :-(

#401941  autor: Orfi
 01 maja 2010, 12:58
Nie jest wykluczone, że mieszkasz na granicy zasięgów kilku BTS-ów Plusa ( częste przelogowywanie się telefonu) i stąd problemy, ze stabilnym działaniem połączeń. Należy też sprawdzić telefon, bo nie jest wykluczone, ze zdjęcie simlocka pogorszyło jego działanie.

Orfi

#402316  autor: TroubleMaker
 03 maja 2010, 11:28
Obecnie nie mam możliwości sprawdzenia innego telefonu, niemniej jednak w innych miejscach w mieście nei zauważyłem pogorszenia zasięgu lub innych utrudnień w funkcjonowaniu telefonu.

Prawdopodobnie jak to zauważył Orfi jestem na granicy kilku stacji BTS,co potwierdzałaby mapka dostępna na stronie http://bts-gsm.eu/uke/ (równa odległość od conajmniej 3 stacji plusa, niestety nie znam sie zupełnie na sieciach telefonii komórkowej i nie wiem które nadajniki mają tu znaczenie - GSM900 ?).

Ponadto w odległości 30m od mojego domu, w linii prostej, znajduje się zamontowany na dachu szkoły BTS, oznaczony na mapce jako "Play UMTS", wyglądający mniej więcej tak: link. Czy może mieć to jakiś wpływ na działanie mojej sieci ?

#402323  autor: kowcio
 03 maja 2010, 11:43
Nie. Tylko i wyłącznie GSM- 900 i 1800 (ale 1800 ma Plus, Play ma tylko 900).

Mówię, spróbuj wybrać Plusa ręcznie i zobacz. Czasami trzeba kilka razy wybierać bo jest błąd.

Jeśli jest problem to są dwie opcje. Pierwsza- bierzesz komuś z rodziny telefon bez sim-locka i sprawdzasz jak on działa z kartą Play, najlepiej jak to nie będzie Sony Ericsson.
Druga to taka, że idziesz do Play i wymieniasz za darmo karte SIM Play.

Możesz także d swojego telefonu wpakowac jakąś kartę sim Play (inną) i zobaczyć czy jest problem.

#402334  autor: Marens
 03 maja 2010, 13:02
kowcio pisze:Mówię, spróbuj wybrać Plusa ręcznie i zobacz. Czasami trzeba kilka razy wybierać bo jest błąd.
kowcio pisze:Druga to taka, że idziesz do Play i wymieniasz za darmo karte SIM Play.
Kolega ma Simplusa, nie Play.
Zwróć uwagę na temat Simplus rozłącza rozmowę i czasem nie wysyła smsów
Mylące jest
TroubleMaker pisze:Ponadto w odległości 30m od mojego domu, w linii prostej, znajduje się zamontowany na dachu szkoły BTS, oznaczony na mapce jako "Play UMTS
TroubleMaker pisze:Czy może mieć to jakiś wpływ na działanie mojej sieci ?
Nie ma wpływu, każdy operator ma inne kanały, więc stacje nie zakłócają się.
Również proponuję sprawdzenie w innym telefonie, pozwoli to wykluczyć problem z telefonem. Najprawdopodobniej jest problem z siecią w lokalizacji, w której mieszkasz jeśli wszystko działa poprawnie w innej części miasta.