• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #388640  autor: marlon77
 19 lut 2010, 16:29
Kupiłem bardzo drogi telefon komórkowy renomowanej firmy. Bardzo mi zależy, aby chronić go w odpowiedni sposób, tak żeby mi długo i nieprzerwanie służył.

Słyszałem o wielu przypadkach unieważnienia gwarancji na telefon z powodu "kontaktu z cieczą". Tak o tym enigmatycznie mówi serwis producenta. Od wielu osób słyszałem również, że przyczyną uszkodzenia ich telefonu był nadmierny kontakt z wilgocią. Nie chcąc podzielić losu tych, którzy stracili gwarancję/telefon chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób powinienem chronić swój telefon (oraz wszelką elektronikę) przed negatywnym oddziaływaniem czynników zewnętrznych. Jestem kompletnym laikiem, więc proszę o możliwie najbardziej przystępne wyjaśnienie tego ważnego dla mnie zagadnienia.

PS. Dodam, że od czasu do czasu chcę używać telefonu także w tych miejscach, gdzie wilgotność jest dosyć duża i nie martwić się pogorszeniem się jego stanu technicznego.
Jak powinienem skutecznie zabezpieczyć telefon?
Na co jeszcze powinienem zwracać uwagę?

Pozdrawiam!

#388684  autor: user_delete10
 19 lut 2010, 20:55
Nic. Wilgoć jest wszędzie i powodem do unieważnienia gwarancji będzie plamka widoczna pod mikroskopem i nikogo nie obchodzi czy tel. nie wpadł ci do wody a po prosty był używany na dworze w deszczowy dzień. Dobitnie obrazuje to przykład mojego kolegi. Po 2 tyg. usłyszałem będąc z nim,że nie naprawią mu nic bo stracił gwarancję i pokazali wydruk fotek, powiększonej 50 razy małej plamki gdzieś na jakiejś osłonie wewnątrz SE W810i. Co raczej nie miało wpływu na to,że nie działały mu MP3ki... 2 tyg. miało być jak zwykle na naprawę to oni tylko zamiast sprawdzić to wcześniej,zadzwonić, by kolega przyszedł zdecydował i zapłacił i do tych 2 tyg. by mu to zrobili tak się ociągali by mu tyko powiedzieć,że nic z tego. Plamka była ale tel. był poskładany i nie mogliśmy nic udowodnić, bo wątpię,że ta pokrywa wew. była metalowa by mogła wogóle pordzewieć. W worku nie będzie nosić tel.Nie uchronisz go przed wilgocią bo ona jest wszędzie.

#389035  autor: ciuchcia
 21 lut 2010, 17:27
zgodze sie z fenix189. Nic nie mozna zrobic. Chociaz widzialem dosc ciekawy manewr kiedys :) gosc zafoliowal sobie calkowicie telefon ! wlacznie z gniazdem ladowania. I zrywal folie tylko na czas ladowania ;) ale zastanawiajac sie nie wiem czy to dobry pomysl ... jak zafoliujesz go i w srodku powietrze bedzie mialo za duza wilgotnosc para wodna moze sie skroplic ;) Czekamy teraz na hermetyczne telefony z mozliwoscia ladowania indukcyjnego :D

#390215  autor: dzazik
 27 lut 2010, 14:16
Używać normalnie i niczym się nie przejmować. Często bowiem jest tak, ze jak z jakąś rzecza obsługujemy się jak z jakiem, to ona szybciej ulega zniszczeniu.
Na pewno nie polecam zadnych etui na telefon, bo wtedy to dopiero szybciej zawilgotnieje.