• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #364969  autor: cubviq
 15 paź 2009, 16:29
Witam

nie chodzi mi o technologiczne szczegóły, bardziej mi zależy na konkretach - mam np taką Samsung Omnie - która ma moduł GPS, mam także wgrane mapki na telefonie - np - AutoMape (lub cos podobnego - btw - co polecacie?) i teraz moje pytanie - za co w takim razie się placi? tylko przy złapaniu fixa na początku? czyli lokalizacji w jakim miejscu jesteśmy? - i czy z takiego GPSa można korzystać off-line? w sensie tylko przeglądać wgrane mapki z danymi - czy trzeba się łączyć przez neta?

Chodzi mi o sytuacje, w której nie jestem połączony przez wi-fi, tylko normalnie gdzies w terenie.

i czy łapanie takiego fixa dużo kosztuje?

sorki jezeli pytam o jakieś banały, ale jestem nie w temacie, a bardzo zależy mi na uzyskaniu odpowiedzi.. pozdr

#364971  autor: Mordrag
 15 paź 2009, 16:54
Normalny GPS nic nie kosztuje. W telefonach jest A-GPS czyli telefon łączy się z internetem by pobrać pozycję satelit (tzw. Almah) przez co szybciej wyznacza pozycję. A-GPS można wyłączyć. Kosztuje tyle co zwykły dostęp do internetu, ściąga do 50 kb danych. Jak wyłączysz AGPS możesz korzystać z dobrodziejstw nawigacji do bólu za darmo, a czy masz automapę czy tomtoma to nie robi żadnej różnicy.

#364974  autor: thonka
 15 paź 2009, 17:21
Mordrag pisze:A-GPS można wyłączyć. Kosztuje tyle co zwykły dostęp do internetu, ściąga do 50 kb danych.
raczej 3-5kB (przynajmniej tyle mi wychodzi na billingu) ;)
cubviq, do omnii jak i innych na windows mobile najlepiej wgrac automape, choc nie jest to najtansze rozwiazanie. bez problemu mozna ogladac mapy jak i nawigowac.

co do samego gps'a - niestety, ale bez opcji agps wiekszosc telefonow lapie fixa troche powolnie.

jak juz wyzej wspomniano a-gps pobiera dane z internetu, a koszt tego zalezy juz tylko i wylacznie od twojego operatora.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#365000  autor: vinc
 15 paź 2009, 19:07
thonka pisze:co do samego gps'a - niestety, ale bez opcji agps wiekszosc telefonow lapie fixa troche powolnie.
Nie jest to do końca prawda, ponieważ najważniejszy jest dobry chipset, a nie jakieś wspomaganie przez net. Czasami szybciej złapiesz fixa bez "wspomagania", a czasami ze wspomaganiem. Reguły nie ma.

Obrazek

#365057  autor: cubviq
 16 paź 2009, 00:20
dzieki :)

#365065  autor: malsssh
 16 paź 2009, 01:17
Mam Omnię + automapę + Samsung Navi Kit i daje rade ;-p

A-GPS chyba służy tylko na samym początku do szybszego znalezienia satelity. Znajduję o ok 2,3 min szybciej niż bez A-GPS, a pobiera grosze.

Pozdrawiam