• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #355793  autor: wysol
 28 sie 2009, 12:55
Witam

w czwartek wróciłem z Chorwacji i jestem dość wkurzony na Plusa ogólnie było 5 telefonów 2 z Orange (Abonament jeden dla firm drugi co ma za 55 zł) i 3 Plus (Mix) i z orange można było dzwonić gdzie się chce wystarczyło że był np kierunkowy +48 i numer
a w Plusie a więc dzwoniłem tak wybierając numer kierunkowy +48 i gadało zły numer wybierałem już kierunkowy tego kraju w którym jest akurat ten abonament jak np chciałem na ten fon z orange dzwonić w Austri +43 też zły numer dzwonić próbowałem też przez sposób *111*+48 i numer bądź sam numer też nic zły numer :/ i nie mogłem zadzwonić a próbowałem chyba na wszystkie sposoby :/ a sms dało się normalnie wysyłać
wie ktoś może dlaczego mówiło zły numer bądź coś takiego ???????? może źle numer wykręcałem ale na tych dwóch z orange starczyło +48 i numer

i proszę mi tu nie wyjeżdżać że pewnie roaming był nie włączony bo był bo sms mogłem normalnie wysyłać

#355807  autor: Mordrag
 28 sie 2009, 13:21
W Roamingu T-Mobile w orange też nie mogłem dzwonić. W innych sieciach działało.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#356085  autor: Aen Hen Cerbin
 29 sie 2009, 12:41
Sposób dzwonienia w roamingu dla prepaidów i mix w Plusie jest dość pokrętny:

* Wpisz w telefonie *111*NUMER_TELEFONU# (numer telefonu poprzedź numerem kierunkowym kraju, do którego dzwonisz, dla Polski - 48, np.: *111*48601234567#).
* Naciśnij przycisk 'zadzwoń'.
* Na ekranie telefonu otrzymasz potwierdzenie otrzymania zgłoszenia.
* Poczekaj, system do Ciebie oddzwoni.
* Zaakceptuj połączenie przez naciśnięcie przycisku.
* Usłyszysz komunikat o maksymalnym czasie rozmowy.
* Połączenie zostanie zrealizowane.
* Po zakończeniu rozmowy wystarczy się rozłączyć.

Naliczanie opłat rozpoczyna się w momencie odebrania połączenia przez osobę, do której dzwonisz.

Za połączenia przychodzące i wychodzące pobierana jest opłata - za każde rozpoczęte 30 sekund połączenia naliczana jest połowa stawki minutowej (w Chorwacji 2 zł/min.).

TakTak Happy | Play Fresh | Nowy Simplus | Nowy Orange Go | Orange Freedom @ &tp

#356222  autor: mariusz9a
 29 sie 2009, 21:37
Aen Hen Cerbin pisze:* Wpisz w telefonie *111*NUMER_TELEFONU# (numer telefonu poprzedź numerem kierunkowym kraju, do którego dzwonisz, dla Polski - 48, np.: *111*48601234567#).
Ja tylko dodam że podany sposób obowiązuje tylko dla pre-paidów działających na starej platformie bilingowej.

#356227  autor: Aen Hen Cerbin
 29 sie 2009, 21:54
mariusz9a pisze:Ja tylko dodam że podany sposób obowiązuje tylko dla pre-paidów działających na starej platformie bilingowej.
A co, na platformie Lucenta jest w końcu pełny CAMEL?

Ciekawe czemu na Sicap'ie AoC/OCP nie było, skoro możliwości techniczne były...

RSVP.

TakTak Happy | Play Fresh | Nowy Simplus | Nowy Orange Go | Orange Freedom @ &tp

#356399  autor: mariusz9a
 30 sie 2009, 16:31
Pre-paidy działające na sofcie dostarczonym przez Sicap są od jakiegoś czasu migrowane na Intec (platforma oparta o sprzęt Alcatel Lucent). Nie odpowiem Ci na pytanie czy wszystkie pre-paidy już są przeniesione na Inteca - nie wiem.
Użytkownik może to jednak rozpoznać np. po zmienionym E-BOKu, włączonym jednocześnie roamingu i GPRSie, innych komunikatach sieciowych, natychmiastowym rozliczaniu pakietów i potrącaniu kasy z konta i wiele innych.

#356586  autor: wysol
 31 sie 2009, 12:46
Aen Hen Cerbin pisze:Sposób dzwonienia w roamingu dla prepaidów i mix w Plusie jest dość pokrętny:

* Wpisz w telefonie *111*NUMER_TELEFONU# (numer telefonu poprzedź numerem kierunkowym kraju, do którego dzwonisz, dla Polski - 48, np.: *111*48601234567#).

Naliczanie opłat rozpoczyna się w momencie odebrania połączenia przez osobę, do której dzwonisz.

Za połączenia przychodzące i wychodzące pobierana jest opłata - za każde rozpoczęte 30 sekund połączenia naliczana jest połowa stawki minutowej (w Chorwacji 2 zł/min.).
tak też właśnie próbowałem dzwonić ale wpisywałem +48 nie samo 48 pewnie dlatego nie dało się dzwonić