• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #345204  autor: Marco
 07 lip 2009, 21:54
Mam katę z vodafona z irlandii, którą doładowałem ostatnio prawie dwa lata temu, czyli już teoretycznie nie powinna działać, bo po roku wyłączją rozmowy przychodzące. Prawie pół roku temu włożyłem ją z ciekawości do telefonu, zasięg jest w roamingu w polsce, rozmowy są nieaktywne a od tamtej pory smsy wysyłam bez ograniczeń i ostatnio wsadziłem do modemu 3g do lapka i się okazało,że dostęp do netu też mam nieograniczony w roamingu w plusie i w erze. Karta jest pre-paid, kupiłem ją w kiosku i nie rejestrowałem nigdzie.
Czy myślicie,że mogę wykorzystać tę dziurę i nie martiwć się, że któregoś dnia wpadnie komornik i zarząda 10tys pln np.?

#345260  autor: Marens
 08 lip 2009, 11:55
Marco pisze:kupiłem ją w kiosku i nie rejestrowałem nigdzie.
Czy myślicie,że mogę wykorzystać tę dziurę i nie martiwć się, że któregoś dnia wpadnie komornik i zarząda 10tys pln np.?
Jak nie rejestrowałeś to możesz korzystać, tylko nie chwaliłbym się tym zbytnio.

#345267  autor: Orfi
 08 lip 2009, 12:14
Ciekawostka, ale bierz pod uwagę, że telefon czy laptop też zostawia pewne ślady,w sieci, więc na dłuższą metę takie rozwiązanie nie jest dobre(naciąganie operatora na kasę jest karalne) i jak nabijesz Vodafone tak z 20 tys.zł, to mogą się tym zainteresować. Pierwsze to odłączą kartę od sieci a mogą też zacząć szukać miejsc logowania i tu już wiele zależy od tego, gdzie mieszkasz, czy jest tam jeden czy wiele przekaźników Ery i Plusa, bo to są partnerzy roamingowi jak napisałeś (im więcej przekaźników tym bardziej obszar się zmniejsza i pomiar jest dokładniejszy). W każdym razie gdyby im się chciało to zrobić, to nie stanowi to dla nich większego problemu.

Orfi

#345371  autor: rafcyk
 08 lip 2009, 19:29
Ale jak ma się to do korzystania z usług pre-paid? To już problem operatora, że daje się wykorzystać. Moim zdaniem co najwyżej zablokują ci kartę.

Siemens C25 -> Nokia 3310 -> Nokia 6210 -> SE T630 -> Motorola V3 -> SE K750i -> Nokia 6131 -> Nokia 6300 -> Nokia E51 -> HTC Diamond -> Nokia E66 -> Samsung Galaxy I5800 -> HTC Wildfire -> Blackberry 9300 -> Nokia E6 -> Samsung Galaxy S2

#345399  autor: Marco
 08 lip 2009, 21:36
Orfi: nie o to mi chodziło czy zostawiam ślady, bo ja nie mam nic do ukrycia, nie zrobiłem nic nielegalnego, mam po prostu swoją kartę, która dalej mi działa. Chodzi mi właśnie o inne takie przypadki z kartą pre-paid, kiedy po upływie terminu ważności nawet rozmów przychodzących, się z niej korzysta. Czytałem regulamin vodafona ale jest troche niejasny i nic nie mówi o takich przypadkach. Poza tym nic z tą kartą nie kombinowałem, łącznie z ustawnieami gprs, tzn np apn wziąłem ze strony vodafona.

#346009  autor: michalx703
 11 lip 2009, 22:48
ja kiedys mialem podobna sytuacjew polkim orange. moglem bezlimitowo wysylac mms .... zarowno w polsce jak i z roamingu. A co najlepsze, znudzilo mi sie to "darmowe zerowanie" i zgubilem gdzies karte ;D mysle ze bez obaw mozesz korzystac

MICHALX703