• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #317776  autor: pdasiek
 16 lut 2009, 14:01
witam. mianowicie:
Czy telefon zablokowany w Anglii (chodzi o blokade IMEI), po zdjeciu simlocka bedzie chodził w polsce? i czy moge poniesc konsekwencje posiadania takiego telefonu w polsce.

#317777  autor: piokuk
 16 lut 2009, 14:13
Chodzić może i będzie. A co do konsekwencji - zobacz sobie na przepisy Kodeksu karnego o paserstwie (jeśli go kupiłeś, dostałeś od kogoś itp.). W twoim wypadku w grę wchodzi nawet umyślne. Nie warto. Trzymaj się od takich telefonów z daleka.

#317781  autor: pdasiek
 16 lut 2009, 14:25
a zna ktos przypadek ze ktos mial problemy przez uzytkowanie takiego telefonu?

#317838  autor: piokuk
 16 lut 2009, 18:40
Tak. Jestem prawnikiem i znam szereg takich przypadków. Jak chcesz mieć wyrok w zawiasach i figurować w Krajowym Rejestrze Karnym to zapraszam do korzystania z twojego nowego telefonu. Może uda ci się nie wpaść, a może tak...

#317843  autor: user_delete10
 16 lut 2009, 19:10
Świadomie się chwalisz,że masz kradziony na publicznym forum i w dodatku jasno otwarcie przyznajesz,że go masz zamiar używać, świetnie.

#317847  autor: Worczynski
 16 lut 2009, 19:29
Zapomniał tylko podać swojego adresu, żeby policje zaprosić.:D Poważnie, to lepiej z Niego nie korzystaj i na przyszłość nie pakuj się w taki szemrany interes. Ja mniemam, że nie Ty go ukradłeś, ale nawet jeśli nie masz z tym nic wspólnego to jeśli to wykryją grozi Ci zarzut paserstwa. Zresztą twój problem. To Ty kupujesz taki telefon i ryzykujesz. I więcej nie pytaj o takie rzeczy, bo to trochę poniżej poziomu jest.

Jazz do łez:)

#317895  autor: pdasiek
 16 lut 2009, 23:04
przecież nie pisze że mam taki telefon. jest to tylko czysta ciekawość.

#317908  autor: thonka
 17 lut 2009, 01:53
pdasiek pisze:przecież nie pisze że mam taki telefon. jest to tylko czysta ciekawość.
a wczesniej napisales cos takiego:
pdasiek pisze:czy moge poniesc konsekwencje posiadania takiego telefonu w polsce.
zdecyduj sie...
generalnie operatorzy nie wspolpracuja miedzynarodowo w zakresie imei, ale nie wykluczone, ze policja tak. tym bardziej, ze Polacy zaraz za Ukraincami i Łotyszami prowadza w niechlubnej, kradziezowej statystyce w Anglii wiec nie wykluczone, ze angielska policja po kolezensku podsyla te numerki do Polski.

tak wiec o ile ten telefon bedzie w Polsce dzialac, to jednak przy kontroli, nawet drogowej policjant na prawo sprawdzic numer imei twojego telefonu. wyjdzie na jaw, ze zostal skradziony w innym kraju i masz problem...

moj kolega w czasach nokii 3310 mial raz problem z kupiona w/w nokia w komisie, gdy okazalo sie, ze telefon jest z Niemiec i zostal tam zablokowany w wyniku kradziezy...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#319393  autor: Spioszek
 24 lut 2009, 04:59
A propo takich tematów, już nie będę zakładał nowy tylko zapytam w tym.
Czy kupując telefon np Noki z zagranicy, tzn z Allegro ale oni wszyscy z zagranicy sprowadzają to mogę jakoś zarejstrować jakoś telefon albo zgłosić go jak mi go ukradną po nr IMEI??? czy do tego potrzebuje fakture zakupu czy jak to jest?

#319826  autor: kowcio
 26 lut 2009, 16:12
darkangel pisze:A propo takich tematów, już nie będę zakładał nowy tylko zapytam w tym.
Czy kupując telefon np Noki z zagranicy, tzn z Allegro ale oni wszyscy z zagranicy sprowadzają to mogę jakoś zarejstrować jakoś telefon albo zgłosić go jak mi go ukradną po nr IMEI??? czy do tego potrzebuje fakture zakupu czy jak to jest?
Z tego co wiem, to policja wymaga albo pudełka z IMEI, albo fakturę z gwarancją na której jest IMEI, albo może i jedno i drugie. Najlepiej iść z fakturą i gwarancją na policję. Dlatego warto dopilnować, aby był IMEI na karcie gwarancyjnej bądź na fakturze/paragonie. Dla świętego spokoju, jak to się mówi :-D