• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #1193326  autor: Burito
 28 cze 2025, 10:07
Witam, w dniu wczorajszym otrzymałem na swój numer telefonu powiadomienie, że osoba z moich kontaktów dołączyła do Telegrama!
Wszystko wydaje się normalne ale problem jest w tym, że numer który dołączył do aplikacji Telegram jest umieszczony w telefonie dla emeryta tj. Panasonic GLIDA KX-TU150.

Jak to jest możliwe ? Ktoś przejął ten numer ? Skontaktowałem się z członkiem rodziny, który potwierdził, że telefon leży nieużywany, nikt z niego nie wyjmował karty sim i nie instalował w innym telefonie, a tym bardziej nie rejestrował w Telegram.
Ciekawostka jest taka, że jak wejdę w Play24 na billing tego telefonu to w tym okresie w tych godzinach były połączenia z pocztą głosową, bo telefon był wyłączony.
A dołączenie do Telegrama nastąpiło o 23:40.

Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 28 cze 2025, 16:21 przez Burito, łącznie zmieniany 1 raz.
 #1193335  autor: Burito
 28 cze 2025, 15:45
Nic z tego numeru za pośrednictwem Telegrama nie dostałem oprócz tego automatycznego powiadomienia jak ktoś z kontaktów dołącza do tego komunikatora.
Obrazek
 #1193339  autor: koszalineo941268
 28 cze 2025, 17:52
Czy ten numer był wcześniej w smartfonie?

Czy ty dopiero teraz założyłeś telegrama? Dajcie może dopiero teraz zsynchronizowałeś jego dane?

Czyli rok temu ten numer był w smartfonie, wtedy dołączył do telegrama, a powiadomienie czekało do dzisiaj na dotarcie do ciebie, bo ty dopiero teraz założyłeś lub odświeżyłeś telegrama.
 #1193342  autor: Burito
 28 cze 2025, 19:32
Nie, ten numer nigdy nie był w smartfonie. Zawsze był użytkowany przez osoby starsze które posługują się telefonami tzw. klawiszowymi.
Nigdy nie rejestrowałem tego numeru do komunikatora Telegram.
Co lepsze od jakiegoś czasu ten telefon był wyłączony, po prostu nie naładowany.
Nawet w trakcie jak ktoś rejestrował ten numer w Telegramie był wyłączony.
 #1193370  autor: Burito
 29 cze 2025, 09:32
Ten telefon jest od początku zarejestrowany na mnie. Początkowo użytkowała go moja zmarła Mama, później przekazałem go wraz z aparatem teściowej. Ten numer nigdy nie był w smartfonie ani też nigdy nie był nikomu innemu udostępniany.
 #1193444  autor: Burito
 01 lip 2025, 12:55
W dniu wczorajszym w Play złożyłem wniosek o rezygnację z usług w Play dla mojego numeru w pre-paid który został użyty do zarejestrowania konta w aplikacji Telegram. Numer został natychmiastowo odłączony z sieci PLAY, co niestety nie ma odniesienie do jego usunięcia z komunikatora Telegram. Tam użytkownik tej aplikacji zarejestrowanej na mój numer telefonu nadal jest aktywny.

W powodach wypowiedzenia usługi pre-paid w Play zaznaczyłem, że numer został użyty do nieautoryzowanego przeze mnie zarejestrowania konta w aplikacji Telegram.

Suport Telegrama nie reaguje i nie odpisuje na moje wiadomości. Co jeszcze radzicie zrobić ?
 #1193448  autor: Burito
 01 lip 2025, 13:48
@koszalineo941268 nic nie mogę zrobić, bo kod weryfikacyjny do zalogowania nie przychodzi na ten numer w formie sms tylko w tej aplikacji czyli u tej osoby co się zalogowała, więc jak to mówią "lufa w krzokach".

Obrazek
 #1193452  autor: Burito
 01 lip 2025, 15:34
Sms-a też już nie odbiorę, ponieważ wyłączyłem ten numer z sieci Play. Numer przestał istnieć.
 #1193455  autor: koszalineo941268
 01 lip 2025, 16:01
Numer wróci za chwilę, pewnie 3 miesiące do puli numerów dostępnych i być może, że inny abonent go przejmie, a wraz z nim całą jego historię, w tym podpięcie do telegrama.

Ty w takim razie nic więcej już nie zrobisz.
 #1193456  autor: Burito
 01 lip 2025, 16:07
Mogę wysyłać e-maila do supportu Telegrama i może ktoś się zreflektuje i ten numer odepnie od aplikacji albo wyśle ponownie prośbę o zweryfikowanie.
Ostatnio aktywny numer był dziś tj. 01.07.2025 r. o godz. 8:33

Obrazek