No cóż - biuro prasowe Orange coś musiało podsumować. Bardzo rzeczowo i obiektywnie

Ja się nie dziwię. Od kilku lat nie mam już światłowodu, właśnie od Orange. Były to czasy gdy musiałem się mocno napocić, żeby 200GB/mies. pojechać. Dzisiaj zużywam 2-3 razy tyle danych mobilnych i jedyne za czym tęsknię po światłowodzie to stabilność połączenia, bo cena nie ma porównania.koszalineo941268 pisze: ↑09 sty 2025, 14:36Transfer w sieci stacjonarnej tylko 3 razy tyle co w mobilnej? Bardzo mała różnica, liczyłem na 10x.
Ze swojej strony dorzucę - dajcie 100Mbit za 20zł/mies. i biorę. Takiej oferty nie ma nikt, więc ja nie mam światłowodukoszalineo941268 pisze:Jaka to dobra cena za światło wg ciebie?
Ta, a jeszcze lepiej za darmo. Ktoś wywalił grube miliony na wybudowanie sieci na pewno po to, żeby sprzedawać usługi poniżej progu opłacalności. Ja bym ten problem szybko rozwiązał na miejscu operatorów - dostęp do LTE/5G tylko na urządzeniach mobilnych, a w routerach jedynie dedykowane oferty ograniczone do wybranej strefy domowej, w cenach zbliżonych do światłowodu. Bo tak jak jest teraz to czysta patologia - po kablach gwizda wiatr a z sieci mobilnej nie można dwóch zdjęć do firmy wysłać, przez Januszy którym szkoda kilku zł i przeciążają nadajniki.
Twój kpiarsko-ironiczny ton jasno określa co myślisz o osobach NIEwydających kwot 3-cyfrowych miesięcznie na usługi dostępu do neta (stacjonarnie i mobilnie).
Tak. Jestem "Januszem" i nie wyrażam się pogardliwie o innych, którzy dostępne usługi operatorów wykorzystują na maksa, także z pomocą trików i błędów systemów operatorów. Nie. Ja nie ciągnę terabajtów co miesiąc na mobilu, wiec bądź łaskaw zejść ze mnie, że twoi sąsiedzi zapychają użytkowane przez ciebie bts'y. Gdyby nie tacy maluczcy jak ja i miliony innych w tym kraju to już dawno operatorom opłacałoby się tylko zwinąć interes, bo żaden nie robi tego charytatywnie. Moja propozycja "dajcie 100Mbit za 20zł/mies. i biorę" to tylko wynik osobisto-prywatnej kalkulacji, że skoro takiej oferty nie ma to ja światłowodu nie biorę, bo usługi mobilne przy takim koszcie zaspokajają moje potrzeby.iphoneski pisze:Ja bym ten problem szybko rozwiązał na miejscu operatorów - dostęp do LTE/5G tylko na urządzeniach mobilnych, a w routerach jedynie dedykowane oferty ograniczone do wybranej strefy domowej, w cenach zbliżonych do światłowodu. Bo tak jak jest teraz to czysta patologia - po kablach gwizda wiatr a z sieci mobilnej nie można dwóch zdjęć do firmy wysłać, przez Januszy którym szkoda kilku zł i przeciążają nadajniki.