• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #1185399  autor: MariuszY
 06 sty 2025, 10:59
No tak, bo przecież nie można inaczej :lol: O 5G cały akapit i ani słowa o tym jak skopali aktywację w ofercie na kartę. O światłowodzie kolejny akapit zachwytu jak to mamy 8Gb/s, a ja się pytam: "Po co to Kowalskiemu?" (i jak zwykle odpowiedź jest jedna: "Bo może i go na to stać"). Poza tym trochę o tragicznych wydarzeniach związanych z powodzią, o planach inwestycji na przyszłość (a plany przecież mogą zostać na papierze lub przesunąć z realizacją 3 lata :?: ) i o Orange, ale już nie Polska, tylko we Francji. Zabrakło mi za to info o podwyżkach, o kolejnych skopanych regulaminach usług i promocji, o wycofywaniu z usług znanych i lubianych :wink:
No cóż - biuro prasowe Orange coś musiało podsumować. Bardzo rzeczowo i obiektywnie :lol:
 #1185561  autor: Zeusek
 08 sty 2025, 10:30
Czego się spodziewaliście ?
KAŻDY chwali swoje dokonanie, Orange nie jest pozbawione wad ale coś robią, taki np. Plus to chyba się zwija z rynku mobilnego.
 #1185648  autor: KC-KARLOS
 09 sty 2025, 15:04
10x ? Gdyby ich fiberek był w dobrych cenach to tak. A w tej chwili masz bardzo tani dostęp do sieci mobilnej i ciągle rośnie ilość osób i urządzeń korzystających z 5G n78, które wykręca równie dobre prędkości.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1185663  autor: MariuszY
 09 sty 2025, 16:41
koszalineo941268 pisze:
09 sty 2025, 14:36
Transfer w sieci stacjonarnej tylko 3 razy tyle co w mobilnej? Bardzo mała różnica, liczyłem na 10x.
Ja się nie dziwię. Od kilku lat nie mam już światłowodu, właśnie od Orange. Były to czasy gdy musiałem się mocno napocić, żeby 200GB/mies. pojechać. Dzisiaj zużywam 2-3 razy tyle danych mobilnych i jedyne za czym tęsknię po światłowodzie to stabilność połączenia, bo cena nie ma porównania.
koszalineo941268 pisze:Jaka to dobra cena za światło wg ciebie?
Ze swojej strony dorzucę - dajcie 100Mbit za 20zł/mies. i biorę. Takiej oferty nie ma nikt, więc ja nie mam światłowodu :) Po co mi usługa, która w nominalnych parametrach wypełni moje zapotrzebowanie na transfer w godzinę lub dwie :?:, czyli powiedzmy 1/500 swojej nominalnej przepustowości. Różni ludzie, różne potrzeby. Moje tak wyglądają. Do tego przebywając w różnych miejscach neta mam ze sobą :D
 #1185669  autor: KC-KARLOS
 09 sty 2025, 18:02
Dla mnie opcja 300 / 100 (a najlepiej symetryk 300/300) - wystarczająca dla większości osób powinna kosztować 50 zł dla mas w mieście, i maks 60 zł poza tzw. Śródmieściem. Inaczej zawsze net mobilny będzie cenowo korzystniejszy pod każdym względem, również na wsi, gdzie nadal króluje miedź jedynie do 10 mega, a LTE zazwyczaj jest minimum 3x szybsze w mniejszych pieniądzach.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1185671  autor: Uma_Naraka
 09 sty 2025, 18:08
Mnie by tam również 100mbs urządzało. Film w 4k to w zależności or serwisu 15-40mbs. Więc spokojnie 2-3 osoby jednoczenie mogą oglądać ale rzadko się przecież tak zdążą. Łącze 100mbs też.nie było by pewnie wykorzystane nawet w 50% przez większość doby
 #1185700  autor: KC-KARLOS
 09 sty 2025, 23:07
No właśnie... "w dobrym miejscu". I dlatego LTE/5G w tej kwestii wygrywa. Nawet w tej samej sieci.

#1185733  autor: iphoneski
 10 sty 2025, 10:39
MariuszY pisze:
Ze swojej strony dorzucę - dajcie 100Mbit za 20zł/mies. i biorę.
Ta, a jeszcze lepiej za darmo. Ktoś wywalił grube miliony na wybudowanie sieci na pewno po to, żeby sprzedawać usługi poniżej progu opłacalności. Ja bym ten problem szybko rozwiązał na miejscu operatorów - dostęp do LTE/5G tylko na urządzeniach mobilnych, a w routerach jedynie dedykowane oferty ograniczone do wybranej strefy domowej, w cenach zbliżonych do światłowodu. Bo tak jak jest teraz to czysta patologia - po kablach gwizda wiatr a z sieci mobilnej nie można dwóch zdjęć do firmy wysłać, przez Januszy którym szkoda kilku zł i przeciążają nadajniki.
 #1185840  autor: MariuszY
 11 sty 2025, 18:00
iphoneski pisze:
10 sty 2025, 10:39
MariuszY pisze:
Ze swojej strony dorzucę - dajcie 100Mbit za 20zł/mies. i biorę.
Ta, a jeszcze lepiej za darmo.
Twój kpiarsko-ironiczny ton jasno określa co myślisz o osobach NIEwydających kwot 3-cyfrowych miesięcznie na usługi dostępu do neta (stacjonarnie i mobilnie). :lol:
iphoneski pisze:Ja bym ten problem szybko rozwiązał na miejscu operatorów - dostęp do LTE/5G tylko na urządzeniach mobilnych, a w routerach jedynie dedykowane oferty ograniczone do wybranej strefy domowej, w cenach zbliżonych do światłowodu. Bo tak jak jest teraz to czysta patologia - po kablach gwizda wiatr a z sieci mobilnej nie można dwóch zdjęć do firmy wysłać, przez Januszy którym szkoda kilku zł i przeciążają nadajniki.
Tak. Jestem "Januszem" i nie wyrażam się pogardliwie o innych, którzy dostępne usługi operatorów wykorzystują na maksa, także z pomocą trików i błędów systemów operatorów. Nie. Ja nie ciągnę terabajtów co miesiąc na mobilu, wiec bądź łaskaw zejść ze mnie, że twoi sąsiedzi zapychają użytkowane przez ciebie bts'y. Gdyby nie tacy maluczcy jak ja i miliony innych w tym kraju to już dawno operatorom opłacałoby się tylko zwinąć interes, bo żaden nie robi tego charytatywnie. Moja propozycja "dajcie 100Mbit za 20zł/mies. i biorę" to tylko wynik osobisto-prywatnej kalkulacji, że skoro takiej oferty nie ma to ja światłowodu nie biorę, bo usługi mobilne przy takim koszcie zaspokajają moje potrzeby.
Na szczęście głosy domagające się takich obostrzeń jak piszesz nie mają podstaw ekonomicznych dla opów - patrz Tm i jego oferty neta "tylko w smartfonie", które jednak działają w routerach i jakoś Tm to nie przeszkadza :)
 #1185843  autor: KC-KARLOS
 11 sty 2025, 18:10
MariuszY: co do ostatniego zdania, to nadal T w abonamentach głosowych blokuje działanie kart SIM w routerach, gdy przykładowo Flex za 80 zł/mc daje... 4 karty na 4 urządzenia i net bez zbędnych limitów. A z tym ograniczeniem T można sobie poradzić, być może będzie mi dane tą opcję przetestować. Zobaczymy czy to zatrybi.

#1185849  autor: KC-KARLOS
 11 sty 2025, 18:43
...i to nie jest raczej światlowód, a HFC np. po dawnych Multimediach... 150 na 15 + kiepsko oceniany modem z WiFi5. Ja tej opcji nie kupuje i nie polecam. Nie lepsze LTE/5G?