• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #1184440  autor: miechurzanka
 16 gru 2024, 19:35
Od lipca jestem posiadaczem IPHONE'a 15 pro Max. Z początku używałem z normalną kartą SIM. I nie było problemu. Po kilku dniach wypytałem biegłych o E-SIM co zaowocowało nowym dodatkowym numerem. I w pełni obsługiwane obie karty SIM nie sprawiało żadnych trudności. Korzystałem tak z internetu jak też wybierania jak też odbierania korespondencji z obojgu kart SIM. Ale żeby nie było za pięknie to od jakiegoś czasu, kilku tygodni zaczęły się problemy z wybiórczym traktowaniem połączeń przychodzących na numer karty SIM zainstalowanej fizycznie. Zjąwisko nie dotyczyło karty E-SIM, która działała i działa bez zastrzeżeń. Nie mogło mi pomóc połączenie z infolinią. Byłem w salonie. Ale nadal jest problem z numerem zainstalowanym na rzeczywistej karcie SIM. W aparacie telefonicznym uruchomiłem opcję "wyciszaj od nieznanych" polegającej na ignorowaniu połączeń od numerów nie zawartych w mojej "książce telefonicznej" Co gwarantowało mi spokój od połączę wszelkiej maści reklamodawców. A wszystko co opisałem dotyczy jednej sieci. I bez urazy proszę, ale jest to T-mobile. Jeżeli o czymś nie pamiętałem to proszę pytać. Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto pomoże rozwikłać problem.

pret a partir
 #1184442  autor: MariuszY
 16 gru 2024, 19:49
miechurzanka pisze:
16 gru 2024, 19:35
...od jakiegoś czasu, kilku tygodni zaczęły się problemy z wybiórczym traktowaniem połączeń przychodzących na numer karty SIM zainstalowanej fizycznie. Zjąwisko nie dotyczyło karty E-SIM, która działała i działa bez zastrzeżeń...
Uprzejmie proszę z polskiego na polski, bo zarówno tytuł jak i zacytowany opis wskazują na jakieś problemy, ale postrzegane w tak subiektywny sposób i opisane tak niejasno, że (przynajmniej ja) nie rozumiem o jakie zjawisko chodzi. "Wybiórcze traktowanie" :?: Rzeczy nie zwykły traktować, lecz się zachowywać lub działać....
W czym masz problem - połączenia przychodzące, wychodzące, wiadomości nie dochodzą :?: :smt017
 #1184504  autor: miechurzanka
 17 gru 2024, 12:02
Może to i enigmatycznie wygląda. Ale rzecz jest banalna. Polega na tym, że sygnalizuje tylko niektóre telefony próbujące się ze mną skontaktować. A na sporą część numerów ze spisu telefonów w ogóle nie reaguje. Pragnę dodać, że informacje przychodzące via SMS docierają bezproblemowo. Dodam, cała sprawa dotyczy tylko numeru z fizycznej karty SIM. Zachodzę w głowę co jeszcze napisać, aby było wszystko bardziej przejrzyste. Pozdrawiam chętnych do podjęcia rękawicy i dziękuję.

pret a partir
 #1184533  autor: MariuszY
 20 gru 2024, 15:16
Chciałem odpisać szybciej, ale telepolis skutecznie pozbawiło możliwości pisania chyba nawet adminów i moderatorów.
Sytuacja którą opisujesz zdaje się mieć związek z opcją blokowania niechcianych połączeń. Czy nie jest przypadkiem tak, że "problematyczne" połączenia to te wpisane do książki "na krótko" - bez numeru kraju (czyli jak dla PL to +48)?