• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #1184066  autor: MariuszY
 11 gru 2024, 08:53
Wczoraj, po kolejnym przypadku wysłania odpłatnego sms'a (na numer 661002943) z karty Orange, usunąłem konto Google na nowym telefonie. Od tej pory aktualizacje aplikacji tylko po wifi przy zdezaktywowanych kartach sim i usuwanie konta po każdej operacji. Chore, ale jeśli to jedyny sposób... Nie jestem idiotą i skoro na nowym fonie używam to samo konto i zainstalowałem wyłącznie te same aplikacje co na starym (nawet nie wszystkie), wyłączyłem weryfikację sms, to jedyne co mi tu śmierdzi to ściema Google'a, bo stary fon (Huawei) miał inną apkę wiadomości (własną, a nie G), więc "wbudowana ochrona przed phishingiem" to zapewne w prawidłowym brzmieniu: "Phishing uprawiamy sami, a innym nie dajemy".
 #1184067  autor: Burito
 11 gru 2024, 09:12
babciagienia1p pisze:
11 gru 2024, 06:45
@Burito
Spróbuj wylogować się z konta Google i usunąć je. To, chyba, jedyny pewny na 100% sposób.
Ale ja z tego konta w Google korzystam na bieżąco, mam tam zdjęcia, kontakty itp. chciałbym poprostu wyłączyć jak się da tą durną weryfikację, która powoduje z automatu wysłanie sms-a z nowo włożonej do telefonu karty SIM, po czym ten numer jest dodawany bez mojej wiedzy i zgody do tego konta Google.
MariuszY pisze:
11 gru 2024, 08:53
Wczoraj, po kolejnym przypadku wysłania odpłatnego sms'a (na numer 661002943) z karty Orange, usunąłem konto Google na nowym telefonie. Od tej pory aktualizacje aplikacji tylko po wifi przy zdezaktywowanych kartach sim i usuwanie konta po każdej operacji. Chore, ale jeśli to jedyny sposób... Nie jestem idiotą i skoro na nowym fonie używam to samo konto i zainstalowałem wyłącznie te same aplikacje co na starym (nawet nie wszystkie), wyłączyłem weryfikację sms, to jedyne co mi tu śmierdzi to ściema Google'a, bo stary fon (Huawei) miał inną apkę wiadomości (własną, a nie G), więc "wbudowana ochrona przed phishingiem" to zapewne w prawidłowym brzmieniu: "Phishing uprawiamy sami, a innym nie dajemy".
Gdzie można wyłączyć tą weryfikację sms ?
 #1184087  autor: MariuszY
 11 gru 2024, 13:43
@Burito: w telefonie na androidzie w menu masz pozycję Google lub Usługi Google. Kiedy wejdziesz w nią znajdziesz pod nazwą swojego konta Wszystkie usługi, a w nich Weryfikacja numeru telefonu. Ja mam to wyłączone. Stary smartfon nigdy nic sam nie wysłał - wiem, bo okresowo przeglądam billing. Nowy już taki miły nie jest - śle sms'y jak opisałem. W dodatku są to sms'y cennikowo odpłatne, bo akurat na kartach bez pakietu NL czy paczki sms. Niby Google twierdzi, że wysyłka jest tylko za zgodą użytkownika - nie bardzo widzę kiedy i gdzie im takiej zgody udzieliłem, zwłaszcza że konto jedno na obu telefonach. Dla mnie zwyczajna kradzież danych i tyle.
Rzecz o tyle ciekawa, że pomimo żonglerki kartami w ciągu ostatnich dni, sms'y wysłane zostały tylko na kartach za opłatą, bo z kart Orange z aktywnym mikołajkowym NL żaden podejrzany sms nie wyszedł :?
 #1184088  autor: Remington
 11 gru 2024, 13:52
Stary smartfon nie miał funkcji zdalnego blokowania urządzenia. Nowy może ma, a odbywa się ona SMS-em - może w tym celu telefon utrzymuje cały czas aktualność numeru. Poszukajcie tej funkcji w ustawieniach funkcji Google w telefonie.
 #1184093  autor: arek810316
 11 gru 2024, 14:23
Dziś spotkała mnie dziwna sytuacja. Pokazuje mi w aplikacji MO,że wysłałem SMS na jakiś numer 519 071 004 i pobrało opłatę. Ja wcale tego SMS nie wysyłałem a mimo to odciagło kasę z konta głównego. Sprawdzam ten numer to nawet nie można się dodzwonić tylko krótki sygnał jest. Jak to zgłosić na reklamację?
 #1184110  autor: MariuszY
 11 gru 2024, 18:10
@Remington: dzięki. Staram się zawsze wszystko blokować, niemniej tej funkcji (i jej domyślnego stanu ON) nie znałem. Najgłupsze jest to, że funkcja jest w nowym fonie domyślnie włączona. Dziwi mnie, iż numer docelowy za każdym razem jest inny, obsługiwany przez różnych operatorów, a w systemie nie ma żadnych śladów wysyłki wiadomości. Funkcję wyłączyłem i będę obserwował.
Mnie osobiście sytuacja zaniepokoiła, bo żaden numer nigdy nie był widoczny w ustawieniach mojego konta G jako przypisany/zapisany, więc cała seria tych wiadomości to już jest mocno podejrzane. Tym bardziej, że nie każda nowo włożona karta wysłała sms, a karty te wkładałem do fona pierwszy raz. Ciekawe gdzie mogę znaleźć regulamin tej usługi :?:
 #1184146  autor: MariuszY
 12 gru 2024, 11:15
Nie mogę już aktualizować poprzedniego posta, więc...
Po ostatniej zmianie ustawień karta Orange znowu wysłała sms - na 519071000.
Ustaliłem jednoznacznie przyczynę niechcianych, potajemnie wysłanych wiadomości - winowajcą są Czaty RCS.
Przy włożonych dwu kartach sim - pierwszej Play (FM), a drugiej Orange, po wejściu w ustawienia aplikacji Widaomości (oryginalnej od Google) funkcja Czaty RCS opisana była jako nieaktywna. Po zdezaktywowaniu pierwszej karty okazało się, że RCS dla karty Orange jest włączony.
Ciekawe, że sms pierwszy raz wyszedł właśnie na ten numer z karty FM, czyli tej na której funkcje RCS były widoczne jako nieaktywne. :smt017
Moje rozwiązanie dla tej sytuacji to zmiana apki do obsługi sms'ów. Czy to definitywnie rozwiąże problem :?: To się okaże.
 #1184159  autor: Burito
 12 gru 2024, 12:30
@mariuszY a nie można w ustawieniach tego czatu RCS wyłączyć tej opcji wysyłania sms-ów ?

Włożyłem do mojego telefonu Xiaomi Poco F3 8/256 GB inną kartę sim Orange (OFnK) i też został wysłany samoczynnie bez mojej wiedzy i zgody sms na nr 519 071 002.
Konsultanci Orange twierdzą, że nic na to nie poradzą.
 #1184175  autor: MariuszY
 12 gru 2024, 15:38
@Burito: wydaje mi się, że taka funkcjonalność czatów RCS - Google po przełożeniu karty aktualizuje sobie twój numer. Skoro robi to "tajniacko", na znany tylko sobie numer i jeszcze nie prosi o zgodę, to pewnie wyłączyć tego się nie da. Pytaj jednak fachowców lub przynajmniej praktyków. Ja w temacie tego wynalazku jestem ciemny jak tabaka w rogu.
Moja filozofia wygląda tak, że nie lubię technologii, którą mi się narzuca. Zwłaszcza kiedy robią to wielkie korpo jak Google. Nie żebym nie korzystał z ich produktów. Zawsze jednak powinna to być kwestia wyboru, a tutaj domyślnie mamy to włączone. Pewnie po to by wielkie korpo mogło wciąż aktualizować bazę danych o numerach użytkowników.
Reasumując - o ile wiem, RCS działa w połączeniu z oryginalną apką Google, więc skoro ta wymusza pewne akcje w tle i jeszcze mnie o tym nie informuje, to ja tej aplikacji mówię Bye. Jeśli mam rację, to z tymi sms'ami koniec, a jeśli nie... Może w wątku o RCS jest rozwiązanie problemu lub bywa tam ktoś rozumiejący istotę sprawy.
Jeśli znowu pojawią się u mnie jakieś wiadomości wysłane "na lewo" i w tle - dam znać.
 #1184620  autor: pingpong123a
 22 gru 2024, 12:09
Burito pisze:
12 gru 2024, 12:30
@mariuszY a nie można w ustawieniach tego czatu RCS wyłączyć tej opcji wysyłania sms-ów ?

Włożyłem do mojego telefonu Xiaomi Poco F3 8/256 GB inną kartę sim Orange (OFnK) i też został wysłany samoczynnie bez mojej wiedzy i zgody sms na nr 519 071 002.
Konsultanci Orange twierdzą, że nic na to nie poradzą.
@Burito
W Xiaomi można zmienić apkę do dzwonienia/sms-ów na tą od producenta wygrywając modyfikację Xiaomi.eu Po zmianie nie powinno wysyłać sms-ów związanych z RCS.
Minusem tego rozwiązania jest całkowity reset telefonu i błąd zrobiony przy instalacji może popsuć telefon :(
 #1184632  autor: Burito
 22 gru 2024, 15:08
MariuszY pisze:
12 gru 2024, 15:38
@Burito: wydaje mi się, że taka funkcjonalność czatów RCS - Google po przełożeniu karty aktualizuje sobie twój numer. Skoro robi to "tajniacko", na znany tylko sobie numer i jeszcze nie prosi o zgodę, to pewnie wyłączyć tego się nie da. Pytaj jednak fachowców lub przynajmniej praktyków. Ja w temacie tego wynalazku jestem ciemny jak tabaka w rogu.
Moja filozofia wygląda tak, że nie lubię technologii, którą mi się narzuca. Zwłaszcza kiedy robią to wielkie korpo jak Google. Nie żebym nie korzystał z ich produktów. Zawsze jednak powinna to być kwestia wyboru, a tutaj domyślnie mamy to włączone. Pewnie po to by wielkie korpo mogło wciąż aktualizować bazę danych o numerach użytkowników.
Reasumując - o ile wiem, RCS działa w połączeniu z oryginalną apką Google, więc skoro ta wymusza pewne akcje w tle i jeszcze mnie o tym nie informuje, to ja tej aplikacji mówię Bye. Jeśli mam rację, to z tymi sms'ami koniec, a jeśli nie... Może w wątku o RCS jest rozwiązanie problemu lub bywa tam ktoś rozumiejący istotę sprawy.
Jeśli znowu pojawią się u mnie jakieś wiadomości wysłane "na lewo" i w tle - dam znać.
Wyłączyłem czaty RCS w moim telefonie Xiaomi POCO F3 8/256 GB ale jeszcze nie wymieniałem karty SIM, więc nie wiem czy to pomoże.
Zauważyłem, że z chwilą wysłania z nowego numeru sms-a , numer ten z automatu dodaje się do mojego konta Google.
 #1184637  autor: MariuszY
 22 gru 2024, 17:29
@Burito: to ciekawe, bo ja od zawsze mam wyłączone dodawanie numerów do konta Google, a żaden nowy tam się nie pojawił mimo tylu wysłanych ostatnio esów, więc jasno widać jak G ma w nosie ustawienia i zwyczajnie kradnie informacje o użytkowanych przez nas numerach. Żadnego esa od G nigdy nie otrzymałem - wszystkie były "tajnie" wychodzące i wygląda na to, że po zmianie aplikacji do obsługi wiadomości sms wszystko się uspokoiło.
 #1184687  autor: Burito
 23 gru 2024, 15:48
Wyłączyłem już w Google możliwość dodawania z automatu nowych numerów telefonu. Wyłączyłem też czaty RCS w telefonie. Zobaczymy czy pomoże.
 #1185202  autor: qwerty63
 04 sty 2025, 11:47
marcz123456 pisze:
23 gru 2024, 20:55
Mieliście takie coś? Patrzę na apce Play, a tam jest w aktywności że niby wysłałem jakiś SMS na numer 519071009.
A w historii już czegoś takiego nie ma.
Sprawdź najpierw ustawienia swojego konta google jak na początku tematu napisał @pingpong123a. Tu: myaccount.google.com/phone
Ja tu wyłączyłem mój telefon pod "Zarządzanie stanem automatycznej weryfikacji" i przestał wysyłać smsy z nowowkładanych kart sim.