• Dział poświęcony wyłącznie wyżej wymienionym urządzeniom oraz akcesoria tj. anteny wzmacniacze itd.
Dział poświęcony wyłącznie wyżej wymienionym urządzeniom oraz akcesoria tj. anteny wzmacniacze itd.
Regulamin forum: Wątek stworzony do rozmów na temat urządzeń do przesyłania transmisji danych każdej kategorii. Można tu również pisać o dodatkowych komponentach poprawiających pracę modemów i routerów.
 #1194943  autor: Uma_Naraka
 01 sie 2025, 19:33
cześć,

znajomy wymienia funbox 6 na funbox 10 więc pozostanie mu nieużywany funbix 6, który z chęcia bym przejął, i teraz pytanie:

Czy router Funbox 6 od Orange może być używany z innymi dostawcami internetu niż Orange? Czy da się go wykorzystać jako punkt dostępowy (access point) lub rozszerzenie zasięgu internetu z innego źródła, np. z internetu mobilnego poprzez podłączenie do niego adaptera USB-C → RJ45, takiego jak ten: adapter Unitek https://www.mediaexpert.pl/komputery-i- ... tek-0-12-m ? Czy Funbox 6 obsługuje takie połączenia i czy można w ten sposób doprowadzić do niego internet i rozprowadzać go dalej po Wi-Fi?
 #1194952  autor: KC-KARLOS
 01 sie 2025, 22:36
To są routery operatorskie, jeśli go nie oddamy, Orange wyślę karę umowną. Krótko i na temat.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1194959  autor: KC-KARLOS
 02 sie 2025, 07:31
Uma_Naraka: kolega niech lepiej przejrzy regulaminy na stronie Orange, w części cennikowej dla usług stacjonarnych. Tam jest informacja o karze za niezwrócenie użytkowanego urządzenia do operatora.
https://dokumenty.orange.pl/bw/dokument ... f08586e5cd
Warto zwrócić uwagę na te 2 punkty:
1. Oczekujemy od Państwa zwrotu urządzeń, które Państwu wypożyczyliśmy. Powinni to Państwo zrobić na własny koszt i w ciągu 14 dni od wygaśnięcia, rozwiązania Umowy, odstąpienia od niej albo zmiany sposobu świadczenia Usługi. Nie wymagamy zwrotu urządzeń, które są niezbędne do świadczenia usług w ramach innej zawartej z nami Umowy.
2. Jeżeli w ww terminie nie otrzymamy urządzeń, które Państwu wypożyczyliśmy, możemy obciążyć Państwa karą z tabeli. Jeżeli jednak do czasu sprzedaży przez nas wierzytelności z tytułu braku zwrotu wypożyczonych urządzeń, zwrócą Państwo
urządzenia, anulujemy naliczoną karę. Mamy prawo do sprzedaży wierzytelności po 30 dniach od zakończenia Umowy. Po sprzedaży wierzytelności nie będziemy przyjmować zwrotów urządzeń a Państwo będą rozliczać się z nabywcą wierzytelności.
Poza tym, nawet gdybyś te urządzenie zatrzymał, możesz mieć z nim kłopot, aby go nadal używać - chyba, że go przerobisz technicznie, lecz tego nie radzę. Każda modyfikacja softowa może uwalić urządzenie.

Sam kiedyś (wiele lat temu) bawiłem się tanim routerkiem TP-Link z wejściem USB na sticka odbierającego internet 2G/3G/LTE, aby delikatnie usprawnić transmisję danych mobilną i wifi na 2,4 GHz... Soft się zmienił (jego wgranie unieważnia gwarancję), ale nie każdy może mieć tyle szczęścia.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1194988  autor: KC-KARLOS
 02 sie 2025, 20:59
Uma_Naraka: mnie nie pytaj. Kieruj zapytanie do bardziej techniczno-informatycznych. Powodzenia z wiedzą dostępną publicznie.

#1194995  autor: kszaq
 02 sie 2025, 23:29
Funbox to router z zamkniętym softem operatora i raczej nie posłuży do niczego innego, chyba że masz ochotę samodzielnie dłubać we wnętrznościach softu - ale i tak nikła szansa, że uda się coś wykrzesać.

Kara za niezwrócenie to 300 zł - za to dostaniesz niezły router i jeszcze stówka zostanie.