• Dział poświęcony wyłącznie wyżej wymienionym urządzeniom oraz akcesoria tj. anteny wzmacniacze itd.
Dział poświęcony wyłącznie wyżej wymienionym urządzeniom oraz akcesoria tj. anteny wzmacniacze itd.
Regulamin forum: Wątek stworzony do rozmów na temat urządzeń do przesyłania transmisji danych każdej kategorii. Można tu również pisać o dodatkowych komponentach poprawiających pracę modemów i routerów.
 #1186695  autor: Mowca-
 26 sty 2025, 17:56
Witam
Poleci ktoś dobry UZYWANY router pod SIM z mocnym wifi i dobrym LTE?
Router będzie stał na parterze i musi ogarnąć piwnice i pierwsze piętro.
Myślałem o b818. Można go kupić już za 250-300zl, tylko wyczytałem, że ma slabe wifi ale za to dość dobre lte cat19.
Jakieś propozycje?
 #1186714  autor: MariuszY
 27 sty 2025, 08:08
Mowca- pisze:
26 sty 2025, 17:56
...router pod SIM z mocnym wifi i dobrym LTE?
Router będzie stał na parterze i musi ogarnąć piwnice i pierwsze piętro.
...
Proszę wybacz dygresję.
Skoro musi ogarnąć niemały dom i pokonywać stropy, i jednocześnie mówimy o routerze LTE to zastanów się gdzie takie urządzenie postawisz. W miejscu gdzie sygnał LTE i jakość połączenia mobilnego będzie najlepsza dla osiągów połączenia :?: Czy może w samym środku chaty, skąd sygnał wifi będzie ogarniał cały dom :?:
Dla mnie pogodzenie jednego z drugim oznacza zawsze wybór mniejszego zła, więc najważniejsze będą parametry połączenia LTE i taka lokalizacja routera aby móc to osiągnąć, a jeśli sygnał wifi nie dociera wszędzie to konieczne będzie użycie drugiego urządzenia (repeater/access point/"mesh" - co kto lubi i może zainstalować).
Sam używam routera LTE w mieszkaniu (raczej zabytkowy model) - stoi "w oknie", ale wifi mam w nim wyłączone, bo bezprzewodówka idzie z access pointa podłączonego kablem ethernet.
 #1186720  autor: KC-KARLOS
 27 sty 2025, 11:14
Polecam B818, nie ma nic lepszego jeśli nie chcemy/nie mamy dostępu do 5G na 3600.
Zawsze można ustawić 2,4 GHz wiedząc, że nie jesteśmy sami w tym paśmie WiFi - apka WiFi Analizer pomoże w doborze miejsca, gdzie można złapać lepszy kanał WiFi.
Warto pamiętać, że na 5 GHz mamy słabszy sygnał, ale dużo lepsze osiągi internetowe (nawet przy LTE 3CA na wsiach osiągnięcie 150 mbps jest bardzo możliwe w dobrych warunkach sieciowych).
Zawsze można podzielić się na 2 sieci wifi - w centrum mieszkania jechać na 5GHz, a w innych pomieszczeniach podłączyć się na 2,4, pamiętając, że to nie da dużej stabilności.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟