• Wszystko, co dotyczy smartfonów marki Xiaomi i pochodnych (Redmi, POCO) oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy smartfonów marki Xiaomi i pochodnych (Redmi, POCO) oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: Dział poświęcony w całości na produkty firmy Xiaomi.
 #1193605  autor: Revelity
 06 lip 2025, 10:30
Witam.

Zdaję sobie sprawę, że nie jest to telefon niewiadomo jak wysoko budżetowy, ale na moje wcześniejsze potrzeby był jak znalazł. Telefon ogólnie służy do grania dosłownie w dwie gry i dlatego też zależy mi na tym by działał jak należy. Od jakichś 4 dni telefon zaczął wariować.

Pewnie na pierwszy rzut oka każdy by powiedział, że wszystko działa jak należy, ale jeżeli chodzi o płynność to zaczęło się dziać z nim coś dziwnego. Nawet pasek ładowania zaraz po uruchomieniu YT dosłownie klatkuje, jak przesuwam ekran w Zdjęcia Google, to katalogi dosłownie przeskakują. Ogólnie nie ma tej płynności działania, którą miał wcześniej. W wyżej wspomnianych grach wszystko działa niby jak należy, ale na przykład w Wild Rift zacząłem mieć spadki FPS, a jeżeli chodzi o jedną i drugą grę, to w pewnych momentach "ścina" się ekran. Tak jakby robiła się klatka i zaraz działa normalnie.

Mam 12 GB RAM z tym rozszerzeniem +12. Dzisiaj czy wczoraj po włączeniu ponownym telefonu mam normalnie 9GB dostępne, ale przed miałem tylko 1.5 na te 12+12.Telefon jest po factory resecie, bo gość z serwisu powiedział, że to może pomóc.

Temperatura niby jest okej, nie przegrzewa się.

Nie wiem czy to jakaś durna aktualizacja czy nie.

Ostatnio jednak była sytuacja która mogła mieć wpływ, ale to już ktoś kto ma pojęcie może mi powiedzieć. A mianowicie - miałem coś w gnieździe od ładowania i mój mądry kolega jak zostawiłem telefon powiedział, że mi to wyjmie. Zrobił to igłą, prąd niby go po palcach popieścił z gniazda. Zastanawiam się czy mogło mieć miejsce jakieś zwarcie i coś się w środku uszkodziło.

Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem co mam zrobić. Telefon jest na gwarancji, ale zanim oddam do sklepu, a później do producenta, to miną wieki.
 #1193612  autor: Revelity
 06 lip 2025, 13:41
koszalineo941268 pisze:
06 lip 2025, 11:18
Wyłącz rozszerzenie ram, ono korzysta z pamięci stałej, która jest wielokrotnie wolniejsza niż ta o losowym dostępie.
Ech, ale to i tak niewiele dało. Niby coś szybciej, ale te ścinki takie losowe mnie martwią. W ogóle jeżeli chodzi o grafikę, to przy większej ilości efektów na ekranie zaczynają spadać FPSY, gdzie wcześniej to nie miało miejsca.
To co napisałem na końcu apropo tego gniazda mogło mieć jakiś wpływ?
 #1193619  autor: Revelity
 06 lip 2025, 16:50
koszalineo941268 pisze:
06 lip 2025, 16:01
Oczywiście, że mogło być zwarcie. Metalowym narzędziem bez uziemienia do elektroniki pod prądem to nie jest rozsądne. Ja bym wystąpił pamięć podręczną gierek lub wyczyścił całą partycję cache dla pewności.
Więc jeżeli coś się uszkodziło w środku, to czy w serwisie mi stwierdzą co i wymienią? Nie znam się, ale potrzebuję by wszystko działało jak należy. Mam gwarancję, bo stosunkowo niedawno go kupiłem, ale nie mogę czekać aż wyślą do producenta i czekać miesiąc aż zrobią.
 #1193621  autor: koszalineo941268
 06 lip 2025, 18:56
Gwarancja jest od wad fabrycznych, a nie naprawy uszkodzeń z winy użytkownika. Możesz spróbować i może dadzą się nabrać i naprawią za darmo, ale imo to nietyczne. Przed oddaniem telefonu zrób kopię bezpieczeństwa danych. Serwis może powiedzieć, że nie widzi opisanych objawów i zwraca urządzenie bez naprawy albo, że widzi uszkodzenie i że wynika z winy użytkownika, a jego naprawa będzie płatna.
 #1193622  autor: Revelity
 06 lip 2025, 19:13
koszalineo941268 pisze:
06 lip 2025, 18:56
Gwarancja jest od wad fabrycznych, a nie naprawy uszkodzeń z winy użytkownika. Możesz spróbować i może dadzą się nabrać i naprawią za darmo, ale imo to nietyczne. Przed oddaniem telefonu zrób kopię bezpieczeństwa danych. Serwis może powiedzieć, że nie widzi opisanych objawów i zwraca urządzenie bez naprawy albo, że widzi uszkodzenie i że wynika z winy użytkownika, a jego naprawa będzie płatna.
Ogólnie, dziwnym trafem działanie niektórych aplikacji wróciło do normy, ale przy grach jest nadal spory problem. Ja oddałbym go chętnie na gwarancję, ale zależy mi na czasie, a znając ME chwilę im to zajmie jeszcze jak faktycznie do producenta wyślą to już w ogóle. Nie jestem biegły w sprawach telefonów, ale jest może jakiś program lub coś bym mógł sprawdzić stan GPU? Ogólnie jak wejdę w jakiś program typu CPU-Z to GPU pokazuje mi ciągle 0%.