• Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #672517  autor: bolek2004
 04 lis 2013, 17:34
Mam taki problem, dziś na jednym telefonie z kartą sim play prepaid (używana koło 4 lat) wystąpił dziwny błąd. Telefon stracił zasięg, po zresetowaniu telefonu, wpisuje poprawny pin po czym jest informacja że błędny kod pin, pozostało 3 próby, co ciekawe ciągle są te 3 próby mimo że już kilka razy pin był wpisywany, nie ma informacji odnośnie tego żeby wklepać puk, w kilku telefonach jest to samo, w innych w ogóle nie wykrywa karty sim. Wiem jakie jest rozwiązanie, będę musiał wymienić kartę sim w salonie, tylko mam pytanie czy ktoś spotkał się już z taką awarią sim? Nie da się samemu nic zrobić? Podejrzewam że nie, ale zależy mi na kontaktach z tej karty sim, ale chyba nic z tego nie będzie. Mogło się tak stać przez zdalną aktualizację karty sim przez Play? Inna możliwość to że telefon uszkadza kartę sim bo od niedawna karta jest używana z innym telefonem.

#672574  autor: Edmund
 04 lis 2013, 22:24
bolek2004, można zmienić PIN znając tylko PUK. Jest na to kod USSD działający we wszystkich tel.
**05*(8-cyfrowy PUK)*(4-cyfrowy nowy PIN)*(ponownie 4-cyfrowy nowy PIN)#

Ja jeszcze z czymś takim się nie spotkałem, ale faktycznie problem może leżeć, albo w nowym telefonie, albo w zdalnej aktualizacji SIM.
Spróbuj sprawdzić, albo zmienić PIN w starym telefonie.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#672619  autor: bolek2004
 05 lis 2013, 08:22
Dzięki za pomoc, próbowałem już wszystkiego, niestety nic się nie da zrobić, ciągle błędny pin, podejrzewam że jakiś licznik od pinu jest zablokowany, bo co by nie wpisać to błędny pin, i cały czas są 3 próby, ręczne zmiany kodami też dają tą samą odpowiedź. Trzeba będzie wymienić kartę sim po prostu. Zastanawia mnie tylko czy zdalna aktualizacja karty sim przez play jest w stanie zepsuć tą kartę sim, myślę że to może być prawdopodobne.

#672741  autor: bolek2004
 05 lis 2013, 19:26
Wymienię w Play kartę i zobaczymy, jak się znowu zepsuje to wina telefonu.