• Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #629658  autor: bolek2004
 27 kwie 2013, 09:42
Zauważył ktoś dzisiaj jakieś problemy z Orange, rano jeszcze działało wszystko, a teraz od jakiejś godziny w Orange free nie mogę się zalogować do sieci, nie pokazuje nazwy operatora, przełożyłem kartę do telefon i też przez jakieś pół godziny w ogóle zasięgu nie było, żadnej sieci nie mógł telefon wyszukać, teraz niby jest zasięg, ale co jakiś czas brak dostępu pokazuje.
No chyba że mi kartę zablokowali? Możliwe to?
Co dziwne z play nie mogę się wbić w roaming Orange, a na karcie Virgin dało się.

#629674  autor: pakierhakierxd
 27 kwie 2013, 11:17
Mi nie działał Orange i to na karcie Play i Orange w związku z tym
http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/art ... /130429559
Orange mam tylko do neta w tablecie.
Nie chce tej badziewiastej sieci i bardzo awaryjnej mieć jako główny nr już nigdy !!,kiedyś się bardzo u nich męczyłem-właśnie przez zasięg,a teraz przez networks pomimo 3g jest jeszcze gorzej.

Pozdrawiam :)

#629680  autor: kamil1221
 27 kwie 2013, 11:36
"Informujemy że mogą występować problemy z realizacją połączeń" - taki komunikat jest poszczany na BOK (*100).
Osobiście problemów nie doświadczyłem - dzwonię bez problemów - Śląsk.

#629681  autor: bolek2004
 27 kwie 2013, 11:42
Bardziej chodzi o ścianę wschodnią, pewnie coś majstrują przy Networks bo i T też nie wszystkim działa. Ale przynajmniej z tego co pamiętam lubelskie już jest "zmodernizowane" po linii Networks.

#629692  autor: sindikat
 27 kwie 2013, 12:30
Od ~ 8 zarówno Orange jak i T-mobile leży i kwiczy. Już widzę odszkodowania za....niedziałające 997, 998, 999 oraz 112.

#629789  autor: manyaky
 27 kwie 2013, 19:33
Jabczyński mówi, że padło im zasilanie na węźle transmisyjnym. "Samo z siebie".

Jak tak dalej będą sieć modernizować, to chyba nie będzie dla kogo.

#629791  autor: pakierhakierxd
 27 kwie 2013, 19:41
Już u mnie działa ale teraz mam pewność że do Orange/T-Mobile nigdy nie wrócę!!,tylko Plus jak coś.Za dużo awarii mają a to mnie bardzo irytuje !!,do tego to takie awarie związane bardzo z zasięgiem,neta w Orange mam bo jest tanio i długa ważność ale gdyby nie to to wolałbym wziąć Plusa.

#629792  autor: wook
 27 kwie 2013, 19:53
mi orange działa bez problemów, dolnyśląsk

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#629840  autor: bolek2004
 27 kwie 2013, 22:56
U mnie już też jorgnęło ale dopiero przed chwilą, chcieli oszczędności na Networks to teraz ją mają właśnie dziś wyszło jak to wygląda, widać że chyba nie o to chodziło, a przez takie oszczędności raczej więcej stracą niż zyskają no ale co ja się tam znam. Największą lipę to oprócz abonentów T i Orange mieli chyba ci z Virgin mobile bo z nadajnikami play poza miastem jest różnie, a skoro Orange też nie działało to nieciekawie.

#629842  autor: pakierhakierxd
 27 kwie 2013, 23:04
Ale zawsze jakiś zasięg mieli,a mieć coś a nie mieć to jest różnica :),ja w większości miejsc jestem na zasięgu sieci Play i jest całkiem ok.

#629854  autor: Krzych
 27 kwie 2013, 23:55
Dzisiejsza awaria pokazała nam, że od teraz będą coraz częściej zdarzały się sytuacje, że padną dwie sieci na raz. Co prawda nie wydaje mi się żeby zdarzały się sytuacje gdzie nagle prawie 30 mln kart sim traci zasięg na skutek ogólnopolskiej awarii w Networks!, ale takich scenariuszy nie można wykluczyć.

#629871  autor: darnok
 28 kwie 2013, 09:25
Z tego co wyczytac mozna na tnv24, gazeta.pl i tutaj moim zdaniem scenariusz zdarzen wygladal tak:
1. Padlo zasilanie na lokalizacji "centralowej" na ktorej stoja kontrolery (BSC, RNC) w Lublinie, ktora obsluguje cala sciane wschodnia
2. Po powrocie zasilania niestety tylko kontrolery 3G (RNC) uruchomily sie samoistnie, być może konieczne były restarty wszystkich stacji 3G - stad długi czas przywracania zasiegu 3G
3. Kontrolery 2G (BSC) nie uruchomily sie samoistnie albo awaria pradu spowodowala tam jakies szkody (np popsuly sie dyski twarde w wyniku zaniku pradu). Stad koniecznosc przywracania ich do życia, odtwarzania z backupow - co trwalo tak dlugo.

O ile o 1 mozna winic N! bo, niedopilnowali, nie zareagowali na czas, to 2 i 3 to wina sprzetu NSN.

#629877  autor: bolek2004
 28 kwie 2013, 11:27
U mnie dziś znowu nie jest tak jak powinno, wieczorem było ok, internet działa ale co jakieś 2 minuty gubi zasięg i trzeba się od nowa łączyć także chyba nie do końca zrobili to co powinni. Przed awarią takie coś nie występowało. Nie da się normalnie korzystać z ich usług.

#629879  autor: pakierhakierxd
 28 kwie 2013, 11:47
Aj te networks :(,u mnie działa ok :P

#629936  autor: orson_dzi
 28 kwie 2013, 13:50
A co ma Śląsk do wschodu? ;)
Awaria z grubsza mówiąc jest na wschód od Wisły. Głównie Podlaskie i okolice Lublina. Miało być usunięte wczoraj wieczorem, ale widzę, że dzisiaj telefony też nie łapią zasięgu.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#629971  autor: Sahim
 28 kwie 2013, 17:52
Po połączeniu z infolinią Orange (510100100) od razu słychać komunikat, że mogą wystąpić trudności z połączeniami i wysłaniem smsów. Orange przewiduje naprawić awarię dziś do wieczora (wczoraj przewidywali, że naprawią do wczorajszego popołudnia :?).

#630125  autor: bolek2004
 29 kwie 2013, 20:41
U mnie dalej nie działa usługa prawidłowo, co kilka minut modem traci zasięg i pomaga jedynie rozłączenie i ponowne połączenie, wystarcza na kilka minut i tak w kółko. No nic dobrze że to tylko karta, skończę pakiet i karta do śmieci.

#630132  autor: Edmund
 29 kwie 2013, 21:24
bolek2004, napisz do nich żeby dali Ci bonus w ramach zadośćuczynienia za ciągłe rozłączanie internetu - na takich awariach zawsze można coś ugrać.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#630160  autor: MaciejM
 29 kwie 2013, 23:45
Niestety Orange chyba nie do końca pozbierał się po awarii, były problemy z połączeniem do internetu, oraz na kilka numerów z Orange zwyczajnie dodzwonić się nie mogłem. (abonent czasowo niedostępny)