• Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

Dla utrzymania porządku i przejrzystości w temat, prosimy trzymanie sie zasad.

1. Zanim założysz nowy temat sprawdz czy przed chwilą, ktoś już o tym nie pisał. Wtedy lepiej dołączyć się do danego wątku, dając informacje o dalszej awarii lub jej zakończeniu.

2. Zakladając temat oznaczaj na początku kogo dotyczy problem,
np. [Orange] , [Plus], [Era], [Play], [TP] a następnie dokladnie określ problem.
Przykłady:
[Orange] Problem z doładowaniem konta prepaid.
[Plus] Awaria platformy Simplusa
[Era] Nie można zalogować sie do sieci
[Play] Nie działa Play24
 #516094  autor: dzordzo
 17 lis 2011, 14:55
Plus na terenie Warszawy nie pozwala się już logować na swoje nadajniki tym z play-a?
Sieć zabroniona taki oto komunikat widzimy na telefonie.
Czyżby to początek końca roamingu???

#516096  autor: MK_
 17 lis 2011, 15:08
Nie, raczej codzienność tej cudnej pseudo-umowy roamingowej.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#516097  autor: kwistas
 17 lis 2011, 15:12
Umowa została podpisana na kilka dobrych lat z Polkomtelem, nie widzę sensu zerwania umowy w tym okresie, wiąże się to z dużymi karami za zerwanie umowy z Polkomtelem.

Odnośnie braku dostępu do Plusa, taki przypadek też odnotowuje na wszystkich telefonach w Playu na terenie Lublina.

#516098  autor: Sig
 17 lis 2011, 15:12
Ja tu widzę dwie możliwości:

- Plus nie wpuszcza, bo stacja jest wystarczająco obciążona własnymi klientami. Sam mam Play i zdarza mi sie widzieć komunikat sieć zajęta w roamingu Plusa, podczas gdy klienci Plusa (oraz wirtualni, np. mBank Mobile) mogą spokojnie się logować i rozmawiać.

- Play miesza, wyłączając w jakiś sposó możliwość wymuszenia Plusa w lokalizacjach, które są dostatecznie dobrze (ich zdaniem...) pokryte zasięgiem własnym

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#516100  autor: kwistas
 17 lis 2011, 15:18
Na to wygląda, że Play szuka za wszelką cenę oszczędności, abonenci są na siłę logowani na swoje stacje, widocznie stan darmowy, który też działa na nadajnikach Plusa znacząco obciąża Playa finansowo.

#516102  autor: MK_
 17 lis 2011, 15:21
widocznie stan darmowy, który też działa na nadajnikach Plusa znacząco obciąża Playa finansowo
Z pewnością, skoro opłata za usługi głosowe jest ryczałtowa, niezależna od ilości rozmów.
- Plus nie wpuszcza, bo stacja jest wystarczająco obciążona własnymi klientami. Sam mam Play i zdarza mi sie widzieć komunikat sieć zajęta w roamingu Plusa, podczas gdy klienci Plusa (oraz wirtualni, np. mBank Mobile) mogą spokojnie się logować i rozmawiać.

- Play miesza, wyłączając w jakiś sposó możliwość wymuszenia Plusa w lokalizacjach, które są dostatecznie dobrze (ich zdaniem...) pokryte zasięgiem własnym
Plus nie jest obciążony własnymi klientami, mają rozbudowany GSM/DCS/UMTS i rezerwy są spore. A Play może i zasięgiem miasta ma pokryte dobrze ale to wcale nie znaczy że reprezentuje to jakikolwiek poziom jakościowy. Żeby komfortowo korzystać w ruchu z internetu muszę przełączyć się na UMTS Plusa bo na Playu można dostać szału.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#516105  autor: Maniiiek
 17 lis 2011, 15:33
Piaski - Krasnystaw też bez możliwości logowania się do Plusa. Pewnie jakaś większa awaria.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#516106  autor: dzordzo
 17 lis 2011, 15:34
Wychodzi na to że to celowa zagrywka play a przecież i w miastach na samych swoich nadajnikach play zrywa rozmowy i to dość często dlatego roaming plusa był tu niemal wybawieniem. Jeśli ta sytuacja się będzie dalej utrzymywać i rozmowy dalej będą się urywać przenoszę się z powrotem tym razem do TM. Ponad 30 numerów wędruje do TM.

#516107  autor: Maniiiek
 17 lis 2011, 15:37
dzordzo pisze:Wychodzi na to że to celowa zagrywka play
Jaki to miałoby sens?

#516111  autor: dzordzo
 17 lis 2011, 15:43
Maniiiek pisze:Jaki to miałoby sens?
A Widziałeś gdzieś info o awarii?

#516112  autor: Maniiiek
 17 lis 2011, 15:45
dzordzo pisze:
Maniiiek pisze:Jaki to miałoby sens?
A Widziałeś gdzieś info o awarii?
Play to akurat powinien informować kiedy awarii niema. Pokaż mi jakieś logiczne wytłumaczenie celowego odcięcia. Bo tak:
1. Nie płacą Polkomtelowi zależnie od ilości połączeń i obciążenia sieci. Opłata jest stała.
2. Spadek jakości = spadek zadowolenia klientów, to nie jest zbyt opłacalne dla P4 nie uważasz?
3. Zwiększyło się obciążenie nadajników Play co wiąże się ze wzrostem kosztów utrzymania.
Pokaż mi co Play zyskuje.

#516114  autor: dzordzo
 17 lis 2011, 15:51
Maniiiek pisze:Play to akurat powinien informować kiedy awarii niema. Pokaż mi jakieś logiczne wytłumaczenie celowego odcięcia. Bo tak:
1. Nie płacą Polkomtelowi zależnie od ilości połączeń i obciążenia sieci. Opłata jest stała.
2. Spadek jakości = spadek zadowolenia klientów, to nie jest zbyt opłacalne dla P4 nie uważasz?
3. Zwiększyło się obciążenie nadajników Play co wiąże się ze wzrostem kosztów utrzymania.
Pokaż mi co Play zyskuje.
Ja się z Tobą jak najbardziej zgadzam tylko że spójrz na to co piszą inni.
Jakiś chociaż lakoniczny komunikat by się nam klientom należał i byłoby po spekulacjach a tak to jest jak jest.

#516115  autor: ChuckyCiechanow
 17 lis 2011, 15:56
Mnie właśnie wyrzuciło z nadajników Plusa, i nie można się ponownie zalogować.

#516117  autor: Maniiiek
 17 lis 2011, 16:00
Bo Play takie rzeczy jak informowanie klientów olewa: ba zadzwoń do nich to powiedzą, że problemu nie ma.

#516119  autor: KamaZ
 17 lis 2011, 16:06
Maniiiek pisze:Bo Play takie rzeczy jak informowanie klientów olewa: ba zadzwoń do nich to powiedzą, że problemu nie ma.
Powiedzą, że w tym przypadku to wina Plusa.

U mnie na razie wszystko jest ok.

#516120  autor: Ruben
 17 lis 2011, 16:09
Potwierdzam problemy z roamingiem krajowym. Dzisiaj zaobserwowałem to w woj. mazowieckim, podlaskim i lubelskim. Miejscowości nie wymieniam ponieważ zbyt dużo ich na trasie było ;)

#516123  autor: Claudec
 17 lis 2011, 16:29
Ludzie, ale przecież problem z logowaniem do sieci Plusa jest już od dawna, wypowiadał się na ten temat rzecznik play.
Obiecał, że zrobią 100km żeby sprawdzić czy są problemy z logowaniem do plusa.
Na obietnicach się skończyło...

#516125  autor: mPablo
 17 lis 2011, 16:31
Problem ma chyba Plus. Dziś dostałem od nich takiego SMSa - "Drogi kliencie przepraszamy za wczorajsze opoznienia doladowan konta i wlaczania uslug".

#516130  autor: Ruben
 17 lis 2011, 16:38
Problem zgłosiłem do Play4You podając numery i już jest OK. Nie wiem, czy to zgłoszenie pomogło, czy coś innego ale jest już OK. Swoją drogą zauważyliście, że Plus zmienił napis jaki pojawia się nam na wyświetlaczu? Wcześniej przy pustej etykiecie miałem "Plus GSM" a teraz "PLUS".
Claudec, tym razem problem był a może jeszcze jest zdecydowanie większy. Dzisiaj przejechałem kilkaset kilometrów i nie mogłem zalogować się do Plusa. Na początku były podobne problemy i także po zgłoszeniu P4Y2 dziwnie zniknęły ;)
Ostatnio zmieniony 17 lis 2011, 16:40 przez Ruben, łącznie zmieniany 1 raz.

#516132  autor: dzordzo
 17 lis 2011, 16:39
Warszawa już loguje się do plusa również więc jednak to jakaś awaria była.
Wystarczyło jakiś komunikat ale to chyba za dużo od nich oczekuje.

[ Dodano: 2011-11-17, 16:44 ]
Ruben pisze:Problem zgłosiłem do Play4You podając numery i już jest OK. Nie wiem, czy to zgłoszenie pomogło, czy coś innego ale jest już OK. Swoją drogą zauważyliście, że Plus zmienił napis jaki pojawia się nam na wyświetlaczu? Wcześniej przy pustej etykiecie miałem "Plus GSM" a teraz "PLUS".
Claudec, tym razem problem był a może jeszcze jest zdecydowanie większy. Dzisiaj przejechałem kilkaset kilometrów i nie mogłem zalogować się do Plusa. Na początku były podobne problemy i także po zgłoszeniu P4Y2 dziwnie zniknęły ;)
Rzeczywiście nie pisze już Plus GSM tylko samo Plus.