• Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

Dla utrzymania porządku i przejrzystości w temat, prosimy trzymanie sie zasad.

1. Zanim założysz nowy temat sprawdz czy przed chwilą, ktoś już o tym nie pisał. Wtedy lepiej dołączyć się do danego wątku, dając informacje o dalszej awarii lub jej zakończeniu.

2. Zakladając temat oznaczaj na początku kogo dotyczy problem,
np. [Orange] , [Plus], [Era], [Play], [TP] a następnie dokladnie określ problem.
Przykłady:
[Orange] Problem z doładowaniem konta prepaid.
[Plus] Awaria platformy Simplusa
[Era] Nie można zalogować sie do sieci
[Play] Nie działa Play24
 #512685  autor: InezZ
 01 lis 2011, 18:00
Witam,

szybki opis:
telefon Nokia e66
3 karty play (2x prepaid 1 abo) i jedna t-mobile (abo),
poprawnie wpisane centrum wiadomości (3 x sprawdzałam)
około 15.00 próbowałam wysłać sms-a z jednej z kart play, nie udało się - komunikat: sms do Xyz nie powiodło się -> szczegóły "nie można wysłać sms"
próbuję z drugiej karty play, też nie poszło, zatem wkładam kartę abo Play- też nie działa ( nie wysyła smsa)
próbuję z T-mobile, sms poszedł,( doszło mi też nowe centrum wiadomości - automatycznie)
jak włożyłam kartę play centrum automatycznie zmieniło się na to z play'a, ale sms-y nadal nie wychodzą.
Dodam, że ze wszystkich wypróbowanych kart play normalnie dzwonię, na prepaidach 2 i 14 pln, abo ma ponad 20 min i kasę z abo.
zapisałam też ponownie sms konfig. ale to oczywiście nie pomogło.

Czy ktoś poznaje problem, miał podobny, albo wie co z tym zrobić?

Z góry dzięki z pomoc, pozdrawiam, InezZ :)

Są komórki i jest Nokia... ;)

#512692  autor: aquick
 01 lis 2011, 18:54
Ja mogę normalnie wysyłać SMS, przed chwilą wysłałem na nr heyah i doszło, ale na takie "kwiatki" w Play trzeba być przygotowanym :?. Szczerze to gdyby nie 30 za 10 i 10 za 5 to już dawno przeniósłbym nr np. do PTC. W każdym bądź razie zawsze możesz skontaktować się z BOK Play i zgłosić im usterkę, choć najprawdopodobniej odp. Ci, że u nich ok a problem leży po Twojej stronie :?. Daj znać jak coś się zmieni z tymi SMS :wink: pozdro

Obrazek

#512695  autor: InezZ
 01 lis 2011, 19:01
Hej,

zgłosiłam już przez Play24 i czekam teraz na odpowiedź. Zobaczymy co odpiszą. Dam znać.
Pozdrawiam :)

#512701  autor: aquick
 01 lis 2011, 19:18
Mam tylko nadzieję, że gdzieś tam w tytule wpisałaś słowo "REKLAMACJA", ponieważ fiolet traktuje wtedy zgłoszenie, że tak to ujmę "bardziej poważnie" aniżeli "zwykłe" :wink: .

Obrazek

#512702  autor: KC-KARLOS
 01 lis 2011, 19:24
InezZ, a problem z SMSami występuje u Ciebie również w roamingu Plusa?

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#512721  autor: ukefake
 01 lis 2011, 20:36
InezZ, u mnie sms z playa do playa, po gsm playowym działa bez problemów.

#512731  autor: InezZ
 01 lis 2011, 20:56
Karlos20 pisze:InezZ, a problem z SMSami występuje u Ciebie również w roamingu Plusa?
Tak, po przełączeniu na Plusa też :/

#512736  autor: Andrzej24
 01 lis 2011, 21:21
U mnie działa normalnie. Może w twojej okolicy jest ogólny problem z nadajnikami Play i Plus a akurat T-mobile działa. A tak poza tym to "aquick" czemu chłopaka nastawiać przeciwko Play. Ja ani jednego złego słowa nie mogę powiedzieć na Play. Mam go ponad rok i nigdy nie miałem z nim problemu więc o jakości Bok nie mogę się wypowiedzieć lecz o reszcie to jestem pozytywnie dla Play. Ja akurat bardzo duże problemy miałem z Orange a nie dramatyzuję że ta sieć jest zła choć 3 lata minęły, zanim się uporała z ciągłym zajętym telefonem, który był w zasięgu a ludzie się nie dodzwaniali.

#512743  autor: Vieslav
 01 lis 2011, 21:50
U mnie smsy normalnie idą na gsm playa. Za to rozmowę zrywa po 5-10 minutach.
 #512748  autor: InezZ
 01 lis 2011, 22:09
Andrzej24 pisze:U mnie działa normalnie. Może w twojej okolicy jest ogólny problem z nadajnikami Play i Plus a akurat T-mobile działa. A tak poza tym to "aquick" czemu chłopaka nastawiać przeciwko Play. Ja ani jednego złego słowa nie mogę powiedzieć na Play. Mam go ponad rok i nigdy nie miałem z nim problemu więc o jakości Bok nie mogę się wypowiedzieć lecz o reszcie to jestem pozytywnie dla Play. Ja akurat bardzo duże problemy miałem z Orange a nie dramatyzuję że ta sieć jest zła choć 3 lata minęły, zanim się uporała z ciągłym zajętym telefonem, który był w zasięgu a ludzie się nie dodzwaniali.
O, to mi przypmniało o jeszcze jednym problemie, który mam z Play'em. Znajoma mi ostatnio zgłosiła, że mam cały czas wyłączony telefon, bo jak do mnie dzwoni to pojawiają się jej takie 3 krótkie sygnały i nic. A ja mam wciąż włączony telefon. :0
Także nie wiem co jest grane, ale do mnie też sie znajomi nie dodzwianiają, tylko że ten problem mam zdiagnozowany tylko na jednej karcie, a to jest pre-paid, dlatego szkoda mi zachodu o poprawę tego :/

A propos tematu - sms-y dalej nie idą, a Play24 nic nie odpowiedział :/ Czekam dalej.

#512750  autor: ksz_sz
 01 lis 2011, 22:26
To może karta sim do wymiany.

#512770  autor: KC-KARLOS
 02 lis 2011, 05:52
InezZ pisze:O, to mi przypmniało o jeszcze jednym problemie, który mam z Play'em. Znajoma mi ostatnio zgłosiła, że mam cały czas wyłączony telefon, bo jak do mnie dzwoni to pojawiają się jej takie 3 krótkie sygnały i nic. A ja mam wciąż włączony telefon. :0
Spróbuj obligatoryjnie sprawdzić, czy masz aktywną Pocztę Głosową lub Notkę SMS. Sprawdź też, czy masz ustawione przekierowania do numeru centrali Play +48790998725. Jeśli będą nadal kłopoty, polecam wymienić SIMkę.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #512796  autor: avt31
 02 lis 2011, 10:06
InezZ pisze:Znajoma mi ostatnio zgłosiła, że mam cały czas wyłączony telefon, bo jak do mnie dzwoni to pojawiają się jej takie 3 krótkie sygnały i nic. A ja mam wciąż włączony telefon. :0
Tak wygląda jakby telefon był poza zasięgiem lub wyłączony.
Włącz go i wyłącz może pomoże.
W Play zasięg na GSM ginie. Nie wiem dlaczego. Jak masz na sztywno ustawionego Play będzie taki objaw oraz jak nie zdąży się przełączyć w automacie na Plusa. Może ustaw sobie sieć sztywno na Plusa i zobacz jakie będą tego efekty.
W telefon poza tym wbij 3 kody.
*61*790998725#
*62*790998725#
*67*790998725#
Powinny wrócić komunikaty. Oczywiście wyłącz telefon. jak nie pomoże to jeszcze raz.
Wczoraj tak komuś przywróciłem komunikaty. Poczty głosowej ta osoba nie ma oraz nie ma głupiej Notki.
Jak to nie zadziała pozostaje tylko reklamacja lub wymiana karty sim.

#512801  autor: remi89
 02 lis 2011, 10:56
Co masz ustawione w USTAWIENIACH SIECI? Ustaw sobie tryb podwójny i automatyczny wybór sieci.

P@weŁ

#512865  autor: pawcio1978
 02 lis 2011, 14:53
Remi89:
Tryb podwójny nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem.

#512919  autor: InezZ
 02 lis 2011, 16:44
Hej, sms'y wróciły. Znów mogę je normalnie wysyłać.

Nie wiem co jest powodem naprawienia się sytuacji, ale sms-y wychodzą ze wszystkich 3 kart play normalnie jakby nigdy nic.

Przyznam szczerze, że zanim wszystko wróciło do normy posłuchałam trochę Remi89, a trochę Pawcio1978, a że miałam już wczesniej włączony tryb podwójny, wybór automat., to zmieniłam tryb na tylko gsm i w takiej konfig. puściłam pierwszego sms-a i on wyszedl. później zmieniłam z powrotem na podwójny tryb i sms tez wyszedl normalnie, więc sprawdziłam pozostałe karty i też jest ok. Nie wiem czy to zmienianie trybów coś pomogło, czy coś innego ale odnosnie wysyłania sms-ów wszystko działa ok.

Szkoda tylko, że łacznie to juz wyslałam 8-9 smsów, ale trudno - ważne że działa, smsy zresztą są tanie ;)

Dzięki bardzo za pomoc, teraz zaczne powoli rozgryzać to że niektórzy nie mogą się do mnie dodzwonić. Ale to powoli, bo tej smsowej "zabawie" mam już troche dość... :)

dzięki i pozdrawiam

InezZ

#512929  autor: Quetzal
 02 lis 2011, 17:55
InezZ pisze: Przyznam szczerze, że zanim wszystko wróciło do normy posłuchałam trochę Remi89, a trochę Pawcio1978, a że miałam już wczesniej włączony tryb podwójny, wybór automat., to zmieniłam tryb na tylko gsm i w takiej konfig. puściłam pierwszego sms-a i on wyszedl.
Ja takze zaobserwowałem kilkukrotni taki problem. Infrastruktura UMTS jat u nas jeszcze słabo rozwinięta i są miejsca gdzie telefon traci zasięg, na chwilę odzyskuje, traci, skacze miedzy 2 a 3g. W moim mieście jest kilka takich miejsc a problem dotyczy szczególnie T mobile.
Smsy wtedy potrafią się grubo spóźnić (np. dojść po godzinie) albo przejściowo nie wychodzić.

Rozwiązanie "Tylko gsm" jest pewnie skuteczne, tylko trochę smutno jak się kupiło telefon 3g używać go tylko na gsm.

#512953  autor: Vieslav
 02 lis 2011, 20:36
Quetzal pisze: Smsy wtedy potrafią się grubo spóźnić (np. dojść po godzinie) albo przejściowo nie wychodzić.
Mi na zasięgu 2G plusa potrafiły dochodzić nawet tydzień. Od jakiegoś czasu problem nie występuje.

#515826  autor: marakesz
 16 lis 2011, 13:04
daj sobie chłopie spokój z tym Playem

#516572  autor: dejw
 19 lis 2011, 14:44
heh ja z kolei mam tak, ze jak wlacze 3g to smsy dochodza mi po 30 minutach a na 2g wszystko szybko chodzi