• Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #489026  autor: remi89
 14 lip 2011, 08:43
Witam, w nocy nad dolnym śląskiem przechodziły gwałtowne burze i zauważyłem iż telefon przelogował się na roaming Plusa. Nie jest to pierwszy raz. Czyżby Play miał taką słabą infrastrukturę? Także zauważyliście u siebie taką przypadłość?

P@weŁ

#489027  autor: rain86
 14 lip 2011, 08:57
w Szczecinie dokładnie to samo zjawisko - zresztą ostatnio i tak przełączyłem się ręcznie na roaming Plusa bo na Play rwało rozmowy itd :evil:

Było: Mitsubishi Trium, Alcatel OT 311,511,Sony CMD-J5, Siemens SL45i,Nokia N-Gage, SE T610, SE J200, Motorola E398, Samsung E900, Nokia N73, Samsung F480, Nokia N82, N86, 5800, Omnia HD, SE C901, Wave 8500, 6303, N8, SGS II, Lumia 800, HTC 1S
Jest:ip4s

#489028  autor: remi89
 14 lip 2011, 09:02
Może ktoś obeznany w temacie się jeszcze odezwie, bo nie wiem czym to wytłumaczyć. Ja u siebie na zasięg 2G Play nie narzekam.

P@weŁ

#489029  autor: Kryniczanin
 14 lip 2011, 09:04
U mnie T-Mobile nie działa w czasie burzy a Play działa.

#489038  autor: Taczian
 14 lip 2011, 09:51
U mnie podczas burz działa 2G/3G Play/Plus. Raz padło 3G Plusa podczas gwałtownej ulewy. Poznan- Grunwald.

#489048  autor: chirurg
 14 lip 2011, 10:09
Dzieje się tak w stacjach, które połączone są z siecią za pomocą radiolinii. Gdy jest burza dana stacja traci łączność gdyż "nie widzi" drugiej i zostaje odcięta od sieci. Zależy jak długa jest radiolinia. Czym dłuższa tym częściej będzie występowało to zjawisko. W stacjach połączonych do sieci za pomocą światłowodu problem nie występuje. I nie zależy to od konkretnej sieci. U mnie akurat takie przypadki były przy każdej burzy w erze, ale potem podczepili drugą radiolinie i już problem raczej nie występuje.

#489067  autor: KamaZ
 14 lip 2011, 10:26
U mnie zawsze jak jest burza to Era znika z eteru. Rzadziej, ale też się zdarza znika Play. Orange i Plus zawsze są.
Ojciec od 2000 roku miał telefon w Erze i wtedy też tak było. Do tej pory nic się nie zmieniło.

#489608  autor: Orfi
 16 lip 2011, 00:09
U mnie jest taka ciekawostka, że 3G Play zanika w momencie, kiedy jest burza a po burzy powraca. Dzieje się tak już od dłuższego czasu.

Orfi

#490847  autor: rogmaniek
 21 lip 2011, 01:53
KamaZ pisze:U mnie zawsze jak jest burza to Era znika z eteru.
Gdy miałem jeszcze telefon w PTC, w 2006 i 2007r., nie przypominam sobie, by wyłączali swoje stacje. Chyba, że nie było prądu, ale to już inna kwestia.
Orfi pisze:U mnie jest taka ciekawostka, że 3G Play zanika w momencie, kiedy jest burza a po burzy powraca. Dzieje się tak już od dłuższego czasu.
Ciekawe. Może tak "chronią" swoje stacje :smt042 Licząc zarazem, że na tę chwilę, wystarczy tylko roaming Polkomtela. Dziwne to, bo świadczyłoby o jakości macierzystej sieci...

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#490849  autor: Ramirez
 21 lip 2011, 06:10
U mnie Play, Orange , Plus zawsze działa w czasie burzy . Natomiast Era/T Mobile bardzo szybko się wyłącza i tak było od zawsze :lol:

#490883  autor: KamaZ
 21 lip 2011, 11:09
rogmaniek pisze:Gdy miałem jeszcze telefon w PTC, w 2006 i 2007r., nie przypominam sobie, by wyłączali swoje stacje. Chyba, że nie było prądu, ale to już inna kwestia.
Tak jest od zawsze w Tomaszowie i nic się nie zmienia.

#490889  autor: Rezo
 21 lip 2011, 12:06
heh, też się zastanawiałem dlaczego u mnie jest identycznie - Play przełącza się podczas silnej burzy na nadajnik Polkomtela. Teraz już znam odpowiedź. Co ciekawe, wcześniej gdy byłem abonentem Orange, telefon tracił łączność z nadajnikiem także podczas obfitych opadów deszczu. Na szczęście Play wyłącza tylko podczas silnych burz.

Jeśli pomogłem kliknij "pomógł" ;)
UnixStorm.org - stabilny hosting WWW

#490944  autor: rogmaniek
 21 lip 2011, 15:26
Ramirez pisze:. Natomiast Era/T Mobile bardzo szybko się wyłącza i tak było od zawsze
KamaZ pisze:rogmaniek napisał/a:
Gdy miałem jeszcze telefon w PTC, w 2006 i 2007r., nie przypominam sobie, by wyłączali swoje stacje. Chyba, że nie było prądu, ale to już inna kwestia.

Tak jest od zawsze w Tomaszowie i nic się nie zmienia.
To Wam nie zazdroszczę. P4 ma jeszcze roaming Polkomtela, a PTC :smt042 Dziwny ten operator. Pamiętam inne sytuacje z brakami zasięgu. Były takie dni, że potrafili, na kilka godzin, wyłączać stacje. Może coś majstrowali przy sieci. Nie można było tego robić w nocy? Widocznie PTC ma inną politykę "dbania" o Klienta. A rebranding, raczej, w tym nie pomaga :smt042

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#496387  autor: siosiunia5665
 13 sie 2011, 20:14
Dzisiaj była u mnie dość mocna burza i również nie miałem zasięgu Play :| Zaraz po burzy od razu był. Ciekawe zjawisko.

Punks Not Dead.

#496411  autor: Spamer ;)
 13 sie 2011, 21:27
Mi zaś zasięg Roamingowy Plus znika, a że tylko taki mam zasięg w Play to wczasie burzy mam "brak sieci " na telefonie.

#496412  autor: MK_
 13 sie 2011, 21:30
A mi się wydaje, że zanik sieci wcale nie jest skutkiem tego, że radiolinie się "nie widzą", bo nawet jakby faktycznie się nie widziały to anteny dalej sieją, sieć jest, tylko, że nie da się wykonać żadnego połączenia. Więc wydaje mi się że nie ma połączenia stacja-telefon, a nie stacja-reszta świata. Najlepiej jakby ktoś obeznany z infrastrukturą się wypowiedział.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#496413  autor: KC-KARLOS
 13 sie 2011, 21:32
U mnie też PLAY z Malborka całkowicie zanika w czasie burzy, ale... co ciekawe, gdy w czasie gwałtownej pogody, nie wyrzuca mnie do Plusa, lecz zostaję przełączony do zasięgu 2G PLAY aż z Elbląga :) Oni mają bardzo silny zasięg.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#496465  autor: kowcio
 13 sie 2011, 23:39
No bo Play podobnie jak Era ma zabezpieczenia i przy wyładowaniach atmosferycznych nadajniki robią bum i się wyłączają, a gdy zjawiska ustępują - włączają się.
Sytuacja identycznie wygląda z prądem na wsi. Większość domów podłączona jest do linii napowietrznych. Niekiedy podczas burzy prąd jest wyłączany.

#496594  autor: Kamil_K
 14 sie 2011, 21:20
Mieszkam bardzo blisko pełnej kolekcji nadajników i w czasie silnej burzy ostaje się tylko Orange (GSM 900/1800). Za każdym razem Plus (GSM 900), T-Mobile (GSM 900) i Play (E-GSM 900/UMTS 900) znikają przy b. silnym deszczu i burzy.

#497441  autor: krzykos
 18 sie 2011, 07:09
kowcio pisze:No bo Play podobnie jak Era ma zabezpieczenia i przy wyładowaniach atmosferycznych nadajniki robią bum i się wyłączają, a gdy zjawiska ustępują - włączają się.
Sytuacja identycznie wygląda z prądem na wsi. Większość domów podłączona jest do linii napowietrznych. Niekiedy podczas burzy prąd jest wyłączany.
Kowcio - z całym szacunkiem dla Ciebie - ale nie pisz takich głupot...
Nie ma czegoś takiego...cytuje"No bo Play podobnie jak Era ma zabezpieczenia i przy wyładowaniach atmosferycznych nadajniki robią bum i się wyłączają, a gdy zjawiska ustępują - włączają się.".....

Padają Wam stacje tylko i wyłącznie z 2 powodów:
1) podczas burzy jest brak zasilania na stacji - ZE ma problem z zasilaniem (bardzo często się to zdarza podczas burz) - wtedy stacja działa tak długo na jak długo starczy jej backup bateryjny - czasem jest to 2 godziny, czasem 3 a czasem 5 - zdarza się też, że taki backup potrzyma góra 0,5 godziny i stacja się wyłącza....- nie ma zasięgu do czasu kiedy wróci zasilanie na stację i BTS podejmie od nowa pracę

2) i to jest częsciej - "pada" transmisja do stacji - pisali poprzednicy - stacja jest podłączoną RL - przy bardzo dużej ulewie nie ma połączenia z drugą stroną linku radiowego - trasmisja do BTS-a jest podpięta pod tą RL - jeśli "pada" RL to i BTS nie działa - nie będzie wtedy zasięgu na komórce - BTS jest w tzw. local mode i koniec....

Dopiero jak wróci transmisja to BTS zaczyna od nowa pracować ...

Przy okazji Kolego Rogomaniek..... ustosunkuje się do Twojej wypowiedzi o wyłączeniu stacji na parę dni.... uwierz mi, że zdaża się to bardzo rzadko - Operator stara się większosć prac wykonać na stacji tak aby były niezauważalne dla zwykłego użytkownika. Ale pewnych prac nie można wykonywać np, w nocy....choćby ze względów BHP ( Jak Ty sobie wyobrażasz układanie kabli na wieży po ciemku????? na 50 metrach choćby....???? Lub też bieganie po dachu w nocy ze sprzętem - gdzie za chwilę mieszkańcy zadzwonią na Policję, że ktoś zakłóca ich święty spokój do spania..... a potrafią ludzie być tak upierdliwi , że szkoda gadać....)... To nie jest łatwy kawałek chleba.....Zapraszam do Utrzymania Sieci... spróbujecie to pogadacie inaczej..... przy takiej burzy jak Wam się trafi na dyżurze i zejdziecie po 48h bez spania i jeżdżenia np, z agregatem...... wtedy pogadamy...

Pomyślcie czasem, że KTOŚ dla Was jeździ i usuwa te awarie ?(tak wiem zaraz będą głosy, że przecież ma za to płącone itd.) ...ale to jest tylko człowiek.... A przy obecnych dzisiaj trendach na oszczędzaniu na wszystkim ..... resztę dopowiedzcie sobie sami..

Sorry za OT - ale część wypowiedzi na forum ma się do tematu działania stacji jak "filip do konopi.."