• Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #488064  autor: telemaniak93
 10 lip 2011, 00:18
Witam!
Właśnie występuje awaria w Bełchatowie i okolicach (możliwe że na większą skalę Polski). Z tego co zauważyłem nie mogę zadzwonić do sieci własnej jak i do innych dzieje się to na zasięgu Plusa. SMS także nie chcą się wysyłać.. Przy próbie połączenia wyskakuje komunikat tylko alarmowe. Coś ktoś więcej wie na ten temat?

#488065  autor: mkowalski
 10 lip 2011, 00:29
Na Dolnym Śląsku wszystko w porządku, więc to bardziej lokalny problem.

#488067  autor: politykier
 10 lip 2011, 00:50
w stolicy roaming działa normalnie, sms, telefon, kody ussd - wszystko ok

#488079  autor: konradmc
 10 lip 2011, 08:43
Gorny Slask wszystko Ok

GA628 > M35 > Mitsubishi Trium Mars > NEC E228 > C350 > OT301 > E365 > V3 > A920 > V6 MAXX > 6100 > K800i > D880 > ME75 > K750i > Omnia > 5310 > N70 > 3650 > VE66 > Milestone > 8700 > E71 > B7350 http://www.infomoto.info Strona o telefonach Motorola

#488377  autor: pakierhakierxd
 11 lip 2011, 15:01
w Supraślu koło Białegostoku też wszystko działa normalnie :) myślę że to problem w twojej miejscowości tylko.

Pozdrawiam :)

#488380  autor: telemaniak93
 11 lip 2011, 15:17
U mnie wczoraj cały dzień był problem z połączeniami.. Dziś niby jest ok ale nie wiem na jak długo. Wiem na pewno, że nie dotyczyło to tylko 1 nadajnika i sprawdzane na różnych kartach SIM i różnych telefonach.

#488623  autor: adam45648
 12 lip 2011, 15:51
W Krakowie coś mieszają właśnie z 3G playa (niestety na 1 nadajniku mogę to w tej chwili sprawdzić). 3G wyłączyli na osiedlu, do reszty można się logować bez problemu.

#490853  autor: kerim36
 21 lip 2011, 07:38
domel1009,

pewnie stacje zostaly chwilowo wylaczone

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#490932  autor: Spamer ;)
 21 lip 2011, 14:44
U mnie w Łódzkim w miarę działa, ale komunikat Sieć zajęta czy też zawieszajace się kody USSD jest coraz to czestszym zjawiskiem. Jadę na samym roamingu Plusa, bo taki tylko posiadam zasięg.

#490966  autor: KC-KARLOS
 21 lip 2011, 16:25
Malbork, woj. Pomorskie: u mnie Play i Plus śmigają idealnie - żadnych kłopotów, chociaż pamiętam rok temu w czasie gwałtownych burz traciłem zasięg praktycznie wszystkich sieci, Orange tylko się zgłaszała.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#493180  autor: Spamer ;)
 30 lip 2011, 13:50
Nie wiem jak to będzie, chyba będę zmuszony opuścić sieć Play, jak mi zasięgu nie poprawią w okolicy.
Chciałem teraz w południe zadzwonić na Roamingu Plusa 2G (bo taki tylko mam zasięg w Play), to albo wyskakuje komunikat Sieć zajęta albo Połączenie przerwane, albo sekretarka mówi: W tej chwili nie możemy zrealizować tego połączenia. Spróbuj ponownie później.
Na koncie środki mam głównym i promocyjnym, więc to nie od tego. Nokie N70 moją jeszcze w świetnym stanie, przełączam na samo GSM, bo jak przełączę na Tryb podwójny to łapie jakieś sygnały 3G z daleka i się zalogować nie chce, później trudno mu wrócić na pasmo GSM.

#493265  autor: Vieslav
 30 lip 2011, 23:38
Dzisiaj nie mogłem wysłać mmsa na zasięgu Plusa. 30KB wysyłało się chyba z 10 minut. Wysłane do mnie około godziny 19 do tej pory nie dotarły. SMSy latają z minutowym poślizgiem, rozmowa rozłączana co 10 minut, więc dzisiaj i tak było dobrze biorąc pod uwagę weekend.

#493309  autor: Claudec
 31 lip 2011, 11:25
Spamer ;), niestety takie następstwa "popularności", sieć Plusa nie jest w stanie obsłużyć więcej ludzi Play. Jak nie zabiorą się ostro do roboty to stracą klientów i to poleci lawinowo. U mnie Plus jako tako działa, w domu korzystam z słabego zasięgu 3G Play.

#493317  autor: Spamer ;)
 31 lip 2011, 12:03
Claudec pisze:sieć Plusa nie jest w stanie obsłużyć więcej ludzi Play
U mnie w okolicy to przeważnie mają w Plusie ludzie numery, więc też się zbytnio nie dziwię takiej sytuacji, że mnie jako można powiedzieć jednego "rodzynka w Play" sieć nie obsługuje, gdyż dla mnie priorytet obsługi w sieci jest niższy.
Claudec pisze:Jak nie zabiorą się ostro do roboty to stracą klientów i to poleci lawinowo.
Ci co mają 2G/3G/4G Play zostaną, odlecą tylko Ci, którzy mają tylko zasięg Roamingowy Plus do wyboru.
Claudec pisze:U mnie Plus jako tako działa, w domu korzystam z słabego zasięgu 3G Play.
Widzisz masz lepiej, masz własną sieć macierzystą do wyboru. Mi też łapie 3G Play, ale nie ma żadnych kresek na telefonie, więc jadę na samym GSM.

#493318  autor: muchakk
 31 lip 2011, 12:04
W Przemyślu mimo braku sieci 2G od 3 miesięcy i początkowych problemów PLUS-a teraz działa w miarę dobrze. Połączenie prawie za każdym razem jest zestawiane. Jak już zestawi to nie rozłącza.

#496154  autor: Kamil_K
 12 sie 2011, 17:23
Dziś rozmawiałem trochę w roamingu krajowym i połączenia były mimo pełnego zasięgu rozłączane po kilkunastu sekundach rozmowy, a głos rozmówcy był przerywany jak przy słabym zasięgu (komplet "kresek" na wyświetlaczu). Przełączyłem się na E-GSM Playa, a tam to samo. <3 Play ;).

P.s. Telefony z Plusa oczywiście działają w tej lokalizacji prawidłowo.

#496170  autor: Spamer ;)
 12 sie 2011, 18:48
Kamil_K pisze:Telefony z Plusa oczywiście działają w tej lokalizacji prawidłowo.
Jedna zasada dla wszystkich (przeważnie tych z poza miasta), nie masz zasięgu macierzystego P4 nie przechodź do Play, nawet gdy masz pełny zasięg roamingowy Plus, który niestety nie działa tak samo jak u Klientów Plusa. Wiem co mówię, bo mam tylko zasięg roamingowy Plus gdyby nie niskie koszta utrzymania prepaida i stawki w Freshu już dawno bym był w T-Mobile gdzie zasięg mam pełny i własny sieci.

#496172  autor: MK_
 12 sie 2011, 19:05
Jedna zasada dla wszystkich (przeważnie tych z poza miasta), nie masz zasięgu macierzystego P4 nie przechodź do Play, nawet gdy masz pełny zasięg roamingowy Plus, który niestety nie działa tak samo jak u Klientów Plusa.
A bzdura. Są miejsca gdzie Polkomtel radzi sobie dobrze. Od tego są startery w sklepach czy nawet darmowe startery z internetu czy zasięgowe z salonu żeby przetestować. Jak ktoś ma mieć 3 razy taniej a po kupnie startera okazuje się że wszystko działa to nie ma sensu żeby w ciemno leciał do pazernej i drogiej W3. A Polkomtel musi trzymać jakieś rezerwy na sieci na połączenia głosowe i transmisje danych, szczególnie na terenach mało zurbanizowanych gdzie jeden GSM900 pokrywa naprawdę duży teren. Więc jeżeli w sieci jest ciasno to logiczne że cierpi na tym Play, bo Polkomtel nie będzie przerzucał obciążenia na siebie.

#496174  autor: Spamer ;)
 12 sie 2011, 19:18
MK_ pisze:Są miejsca gdzie Polkomtel radzi sobie dobrze.
Są też miejsca gdzie P4 lepiej radzi sobie z zasięgiem niż W3.
MK_ pisze: Więc jeżeli w sieci jest ciasno to logiczne że cierpi na tym Play, bo Polkomtel nie będzie przerzucał obciążenia na siebie.
No właśnie u mnie w gminie to przeważnie Plusa ludzie mają, nawet mi konsultant Plusa powiedział że jak sieć jest przeciążona w Plusie (w mojej gminie) to Klientów Play nie wpuszczają bądź są problemy z połączeniem zasięgiem ogólnie dla nich. Co dziwne całe P4 i Polkomtel nie widzi problemu, uważają że wszystko jest ok.

#496175  autor: MK_
 12 sie 2011, 19:28
Cała sprawa z roamingiem jest o tyle dziwna, że gdy w okolicach Przemyśla wyłączono sieć GSM P4, to roaming Polkomtela ledwie działał. Polkomtel natomiast twierdził że sieć jest zajęta dopiero o ile pamiętam w 40% :twisted: Czyli Polkomtel twierdzi, że jego sieć ma ogromny luz, a P4 twierdzi, że jest traktowane na równi z resztą klientów (MVNO, Plus). Prawdopodobnie obydwie rzeczy są wielkim kłamstwem :twisted:

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc