• Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #476963  autor: mkowalski
 20 maja 2011, 20:52
Czy ktoś oprócz mnie ma problem z korzystaniem z Opery Mini przy połączeniu przez Socket?

Od jakiegoś czasu zauważyłem, że możliwe są jedynie połączenia przy użyciu protokołu HTTP. Od zawsze miałem ustawioną Operę Mini w trybie Socket, ale jakieś dwa-trzy tygodnie temu przestała działać.

Nie wiem na ile jest to związane ze sprawą, ale problem zbiegł się z aktywacją compressora. Internetu cały czas używam w pakiecie blueconnect max, ale compressora nigdy nie było - pojawił się właśnie dwa-trzy tygodnie temu i wtedy też pojawiły się problemy z Operą Mini.

Ze swojej strony sprawdziłem, że problemem NIE SĄ serwery Opery przez które przechodzi transmisja - przy połączeniu wifi wszystko jest w porządku. Wydaje mi się więc, że po prostu Era nie przepuszcza połączeń na porcie 1080 (z tego portu korzysta Opera Mini w trybie Socket).

Sprawdzałem problem zarówno przy APN erainternet jak i erainternettt, więc nie wydaje mi się, żeby robiło to jakąkolwiek różnicę.

Proszę więc o sprawdzenie, jak zachowuje się Opera w waszych telefonach.

#477028  autor: thonka
 20 maja 2011, 23:55
mam BC MAX12 czyli odpowiednik tego w TT i dziala u mnie bez problemu z socketem zarowno dzisiaj, wczoraj jak i przez ostatni tydzien, a nawet dluzej.

nawet teraz odpalilem i bez problemu mi sie polaczyl przez opere mini.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#477038  autor: mkowalski
 21 maja 2011, 00:51
W takim razie nie wiem co się dzieje. Przed chwilą faktycznie zadziałało na sockecie (pod Operą Mini; to ważne bo w Operze Mobile nie ma tej sytuacji), ale jeszcze o 20 nie działało.

Ogólnie to dziwnie ta sprawa wygląda. Najprawdopodobniej będę musiał pozapisywać dokładnie kiedy i co nie działało, żeby zrobić zgłoszenie techniczne.