Marens pisze:Mam od środy problem z roamingiem Plusa we Wrocławiu.
Marens pisze:W trybie podwójnym przy ręcznym wyborze Plusa dzieją się takie cyrki.
Jeśli tak dzieje się we Wrocławiu, gdy masz ręcznie wybrany zasięg Polkomtela, to mnie nawet nie dziwi... Moim zdaniem, po to P4 buduje stacje, w miastach i miejscowościach, gdzie mają powiedzmy duży ruch sieciowy, aby odciążyć sieć Polkomtela. Nie rozumiem ludzi, którzy w dużych miastach i tak wybierają ręcznie operatora
Plusa. Tym bardziej, że w dużych miastach P4 ma dobre zagęszczenie wszystkich stacji, zwłaszcza 3G (bo ilość samych BTS'ów z tymi mizernymi 25 kanałami, to inna kwestia).
Zresztą w
POZnaniu są osiedla, gdzie operator
PLAY ma więcej stacji, niż Polkomtel. W Krakowie P4 ma nawet więcej stacji od operatora
Plusa. Nie wiem, jak jest we Wrocławiu, ale pewnie również miasto jest dobrze pokryte stacjami zwłaszcza NodeB i BTS'ami.
Pewnie jeszcze niektórzy dalej zgłaszają niedogodności z, np. jakością rozmów na
Plusie, mimo, że mieszkają w dużym mieście. Rozumiem jeszcze, że na czas podróży, niektórzy wolą się "zabezpieczyć", przed chwilową utratą zasięgu, wybierając ręcznie sieć Polkomtel. Ale obecnie, w dużych miastach, ręczne wybieranie
Plusa, mając telefon 3G, jest dla mnie bardzo dziwne i niezrozumiałe.
POZdrawiam.
[ Dodano: 2011-05-08, 11:33 ]
oem82 pisze:maciek764 napisał/a:
Bo GA i mBank mają wyższy priorytet niż Play.
Jak to możliwe? przecież Play z racji tego, że jest największym partnerem Polkomtela powinien być pierwszy.
A moim zdaniem ma to logiczne wytłumaczenie, o czym napisałem wyżej. W końcu, operatorzy wirtualni, mają do dyspozycji tylko zasięg Polkomtela. A w miejscach, gdzie operator
Plusa ma przeciążoną sieć, w większości przypadków, są stacje P4. A to, że ktoś i tak ręcznie, mając
PLAY, ustawia sobie ręcznie zasięg
Plusa, to już jego kwestia.
Jakoś nie wyborażam sobie sytuacji, że Klient
GaduAIR nie może wykonać połączenia na
Plusie, bo sieć jest "zapchana". A w tym samym czasie i tym samym miejscu, Abonent
PLAY wybrał sobie ręcznie zasięg
Plusa i wykonuje swobodnie połączenia. Tylko niestety stacja/e P4, w tej lokalizacji, pracują na zwolnionych obrotach czy się "nudzą", zamiast przejąć ruch własnych Klientów, zarabiając na siebie...
POZdrawiam.