• Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #474301  autor: Zielona
 05 maja 2011, 13:44
Dziś od kilku godzin mam problem z połączeniem (sieć zajęta) z siecią Plus i wysyłaniem sms'ów. Biuro obsługi twierdzi, że problem zostanie rozwiązany przed końcem dnia. Nie wspomnę, że do końca dnia to mnie mogą w nos pocałować, bo mi to dezorganizuje całkowicie pracę, ale może wiecie coś o tej awarii i do kiedy potrwa?

#474550  autor: armator11
 06 maja 2011, 19:10
Miałem wczoraj dokładnie taki sam problem około godziny 12.30. Recz miała miejsce w Warszawie. Po kilku minutach prób wyłączyłem i włączyłem ponownie telefon i pomogło.
Dodam również, że to nie pierwszy raz kiedy przy próbie połączenia do Plusa wyskakuje komunikat sieć zajęta. Raczej też nie ma na to wpływu lokalizacja, poprzednio rzecz miała miejsce w Krakowie, wczoraj w Warszawie.

Co może być przyczyną. Czy to rzeczywiście problem po stronie Plusa czy może Playa?

#474568  autor: Marens
 06 maja 2011, 21:00
Zielona pisze:ale może wiecie coś o tej awarii i do kiedy potrwa?
Mam od środy problem z roamingiem Plusa we Wrocławiu.
Niektórzy skarżą się, że dzwoniąc do mnie nie ma sygnału wybierania, albo jest błąd połączenia. Mimo, że telefon jest normalnie zalogowany do sieci niektóre połączenia przychodzą inne nie. Potem po restarcie telefonu przychodzi hurtem SMS, że nie odebrano np. 8 połączeń z 3 numerów. Raz mi się zdarzyło, że mimo iż dzwoniłem do kolegi połączyło mnie z jakąś dziewczyną a na pewno numer dobrze wybrałem. Zresztą w drugiej próbie połączenie zostało zestawione poprawnie.
W trybie podwójnym przy ręcznym wyborze Plusa dzieją się takie cyrki.
 #474649  autor: oem82
 07 maja 2011, 13:11
Zielona pisze:Dziś od kilku godzin mam problem z połączeniem (sieć zajęta) z siecią Plus i wysyłaniem sms'ów. Biuro obsługi twierdzi, że problem zostanie rozwiązany przed końcem dnia. Nie wspomnę, że do końca dnia to mnie mogą w nos pocałować, bo mi to dezorganizuje całkowicie pracę, ale może wiecie coś o tej awarii i do kiedy potrwa?
Ja przed świętami wielkanocnymi zgłaszałem problem z połączeniami do BOK i Pani powiedziała był czekał kilka dni, a Polkomtel na pewno usunie usterkę do dnia dzisiejszego są problemy (brak sygnału przed połączeniem, głuchy telefon, piski itp...). Przez to wszystko kupiłem sobie kartę gaduair bo muszę mieć telefon do dzwonienia i pomimo tego, że też działa na Polkomtelu nie ma problemów z połączeniami.

#474653  autor: maciek764
 07 maja 2011, 13:47
Bo GA i mBank mają wyższy priorytet niż Play.

#474711  autor: oem82
 07 maja 2011, 23:22
maciek764 pisze:Bo GA i mBank mają wyższy priorytet niż Play.
Jak to możliwe? przecież Play z racji tego, że jest największym partnerem Polkomtela powinien być pierwszy.
Dziś kolejne przygody z siecią Play, dzwoniąc z Play do Play w słuchawce komunikat w stylu "sieć do której dzwonisz jest w tej chwili nieosiągalna"

#474720  autor: maciek764
 07 maja 2011, 23:43
Jak to możliwe?
Tak to jest podobno poustawiane. Ja tam nie pracuję więc nie wiem czy na 100% tak jest i jak to dokładnie działa ale wielokrotnie spotkałem się z informacją, że na infrastrukturze Polkomtela pierwszeństwo ma oczywiście Plus, potem wirtualni operatorzy a na końcu roaming krajowy w Play. A infrastruktura Polkomtela miejscami jest nieźle nabita.

#474741  autor: rogmaniek
 08 maja 2011, 11:24
Marens pisze:Mam od środy problem z roamingiem Plusa we Wrocławiu.
Marens pisze:W trybie podwójnym przy ręcznym wyborze Plusa dzieją się takie cyrki.
Jeśli tak dzieje się we Wrocławiu, gdy masz ręcznie wybrany zasięg Polkomtela, to mnie nawet nie dziwi... Moim zdaniem, po to P4 buduje stacje, w miastach i miejscowościach, gdzie mają powiedzmy duży ruch sieciowy, aby odciążyć sieć Polkomtela. Nie rozumiem ludzi, którzy w dużych miastach i tak wybierają ręcznie operatora Plusa. Tym bardziej, że w dużych miastach P4 ma dobre zagęszczenie wszystkich stacji, zwłaszcza 3G (bo ilość samych BTS'ów z tymi mizernymi 25 kanałami, to inna kwestia).

Zresztą w POZnaniu są osiedla, gdzie operator PLAY ma więcej stacji, niż Polkomtel. W Krakowie P4 ma nawet więcej stacji od operatora Plusa. Nie wiem, jak jest we Wrocławiu, ale pewnie również miasto jest dobrze pokryte stacjami zwłaszcza NodeB i BTS'ami.

Pewnie jeszcze niektórzy dalej zgłaszają niedogodności z, np. jakością rozmów na Plusie, mimo, że mieszkają w dużym mieście. Rozumiem jeszcze, że na czas podróży, niektórzy wolą się "zabezpieczyć", przed chwilową utratą zasięgu, wybierając ręcznie sieć Polkomtel. Ale obecnie, w dużych miastach, ręczne wybieranie Plusa, mając telefon 3G, jest dla mnie bardzo dziwne i niezrozumiałe.

POZdrawiam.

[ Dodano: 2011-05-08, 11:33 ]
oem82 pisze:maciek764 napisał/a:
Bo GA i mBank mają wyższy priorytet niż Play.

Jak to możliwe? przecież Play z racji tego, że jest największym partnerem Polkomtela powinien być pierwszy.
A moim zdaniem ma to logiczne wytłumaczenie, o czym napisałem wyżej. W końcu, operatorzy wirtualni, mają do dyspozycji tylko zasięg Polkomtela. A w miejscach, gdzie operator Plusa ma przeciążoną sieć, w większości przypadków, są stacje P4. A to, że ktoś i tak ręcznie, mając PLAY, ustawia sobie ręcznie zasięg Plusa, to już jego kwestia.

Jakoś nie wyborażam sobie sytuacji, że Klient GaduAIR nie może wykonać połączenia na Plusie, bo sieć jest "zapchana". A w tym samym czasie i tym samym miejscu, Abonent PLAY wybrał sobie ręcznie zasięg Plusa i wykonuje swobodnie połączenia. Tylko niestety stacja/e P4, w tej lokalizacji, pracują na zwolnionych obrotach czy się "nudzą", zamiast przejąć ruch własnych Klientów, zarabiając na siebie...

POZdrawiam.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#474747  autor: maciek764
 08 maja 2011, 12:28
Ale obecnie, w dużych miastach, ręczne wybieranie Plusa, mając telefon 3G, jest dla mnie bardzo dziwne i niezrozumiałe.
Na Śląsku to Play ma przeważnie najmocniejszy i najgęstszy UMTS. Na zewnątrz to praktycznie w każdym miejscu jest pełny zasięg.

#474788  autor: pakierhakierxd
 08 maja 2011, 18:36
Ja u mamy ustawiłem ręcznie plusa aby nie skakał i nie zżerał więcej baterii
przez te skakanie czasem przez jakaś chwile przerywa
fajnie by było gdyby coś się dało zrobić z tym skakaniem ale póki play nie będzie miał własnego zasięgu w całości to tak będzie raczej
a że telefon nokia po straceniu zasięgu nie pisze czy wybrać sieć więc może tak być za to u siebie mam na auto 2g/3g ustawione bo telefon przy straceniu zasięgu pyta o wybór sieci.

#474791  autor: Marens
 08 maja 2011, 18:52
oem82 pisze:Dziś kolejne przygody z siecią Play
Najlepsze jest to, że problem nadal występuje gdy Play jest ręcznie wybrany :smt023
Zdarzyło mi się raz od momentu kiedy ustawiłem P4.
rogmaniek pisze:Nie rozumiem ludzi, którzy w dużych miastach i tak wybierają ręcznie operatora Plusa.
rogmaniek pisze: Tym bardziej, że w dużych miastach P4 ma dobre zagęszczenie wszystkich stacji, zwłaszcza 3G
Jeśli chodzi o zasięg to owszem, jest nieźle.
Mam tylko zastrzeżenia do transmisji danych.
2G Play i ilość kanałów to temat na inną dyskusję.
rogmaniek pisze: Tylko niestety stacja/e P4, w tej lokalizacji, pracują na zwolnionych obrotach czy się "nudzą", zamiast przejąć ruch własnych Klientów, zarabiając na siebie...
Masz rację, stacje się "nudzą" i nie mają co robić.
http://www.speedtest.net/result/1287041480.png

#474796  autor: rogmaniek
 08 maja 2011, 20:04
oem82 pisze:Dziś kolejne przygody z siecią Play, dzwoniąc z Play do Play w słuchawce komunikat w stylu "sieć do której dzwonisz jest w tej chwili nieosiągalna"
Marens pisze:Najlepsze jest to, że problem nadal występuje gdy Play jest ręcznie wybrany
Może technicy P4, w końcu, uporają się z tą kwestią, jak już zgłaszaliście :wink: A raczej muszą.

Ostatnio też miałem niedogodności, przy dzwonieniu na numer GaduAIR. Często, nawet pod rząd, przy próbie połączenia, pojawiał się komunikat: "sieć zajęta". Okazuje się, że mieli, a może dalej mają, jakieś problemy z wybieraniem numerów obsługiwanych przez sieć Polkomtela. Dziwne to trochę, ale rzeczywiście z numeru Centka, na numer GaduAIR, każde połączenia było realizowane.
Marens pisze:Mam tylko zastrzeżenia do transmisji danych.
Cóż, odnośnie transmisji danych, to też inna kwestia :P Tu nie tylko liczy się ilość NodeB, ale właściwa konfiguracja sieci 3G, czy tam ich 7G :P Mam tu na myśli też doprowadzenie odpowiedniej transmisji, itd. Na szczęście są miejsca, raczej w mniejszych miastach, gdzie Play Online działa- powiedzmy- przyzwoicie :wink:
Marens pisze:2G Play i ilość kanałów to temat na inną dyskusję.
Tak. Ubolewam jednak, że kolejne zapowiedzi Prezesa P4, pewnie nie będą zrealizowane. A niby zapowiadał, w jednym z wywiadów, że mają kasę i chęć odkupienia od wojska pasma 1800MHz'ów. Ach, jakby się to pasmo przydało, odnośnie wybudowania pojemnej sieci 2G :D

POZdrawiam.

O2 - Together is better!

#474797  autor: pakierhakierxd
 08 maja 2011, 20:07
A ja jestem zły na to co play zrobił z netem na 2g na swoich nadajnikach jeśli jest w pobliżu umts 900 net wcale nie działa podobno robią chyba tak tam gdzie postawią umts 900 przez to w większości mam ustawiony tryb 2g/3g bo wtedy na 3g siedzę często tak to by mi nie raz pogody itp. w moim smartphonie nie aktualizować ;( ciekawe czy da się coś z tym zrobić w końcu chyba muszą net udostępniać także na gsm jak myślicie?
Ps. myślałem ze tak jest tylko w mojej miejscowości ale czytałem ostatnio że tam gdzie działał w Białymstoku też nie działa ... pozatem napisałem nawet zgłoszenie nakręciłem filmik i dałem zdjęcia w sieć i dałem linki w zgłoszeniu a oni stwierdzili że wszystko działa poprawnie po tym złożyłem reklamacje i tez uznano ze jest wszystko ok widać ze oni maszali w tym palce po prostu na umts 900 dali net a na gsm nie ma i jak ktoś ma telefon tylko z 2g to musi korzystać z plusa aby mieć net oj nie ładnie ze tak pogrywają ale co ja na to poradzę.

#474798  autor: rogmaniek
 08 maja 2011, 20:21
pakierhakierxd pisze:A ja jestem zły na to co play zrobił z netem na 2g na swoich nadajnikach jeśli jest w pobliżu umts 900 net wcale nie działa podobno robią chyba tak tam gdzie postawią umts 900
Jak nie działa? Oczywiście masz na myśli działanie pakietów internetowych w ofertach głosowych? Chyba da się połączyć z siecią, korzystając z technologii EDGE, mając np. telefon we Fresh'u? Tylko pewnie transfer jest tragiczny. Może wszystko zależy od obciążenia pasma 900MHz'ów. Mam na myśli- podobno- płynne przydzielanie zasobów, w zależności od obciążenia BTS'a i NodeB. Jeśli to prawda, to mam nadzieję, że priorytet ma 3G na 900MH'ów. Tylko właśnie strach pomyśleć, że gdy NodeB, w tym paśmie, jest przeciążone, to pewnie EDGE czy nawet same rozmowy, to znaczna "niedogodność :P Ciekawa kwestia, z działaniem EDGE, gdy z tej samej lokalizacji sieje też NodeB na 900MHz'ów...

POZdrawiam.

[ Dodano: 2011-05-08, 20:30 ]
pakierhakierxd pisze:na umts 900 dali net a na gsm nie ma i jak ktoś ma telefon tylko z 2g to musi korzystać z plusa aby mieć net oj nie ładnie ze tak pogrywają ale co ja na to poradzę.
Dopisałeś :-D Aż mi się wierzyć nie chce, że z mojego Fresh'a, w telefonie nie mógłbym skorzystać z internetu, na ich zasięgu 2G :roll: Gdy oczywiście, z tej samej lokalizacji, działa też NodeB na 900MHz'ów.

POZdrawiam.

O2 - Together is better!

#474799  autor: armator11
 08 maja 2011, 20:30
A podczepiając sie pod wątek o awariach zapytam dlaczego ktoś dzwoniąc do mnie gdy ja rozmawiam nie słyszy tradycyjnego sygnału zajętości lecz jakieś dziwne krótkie "pik pik pik: po czym rozłącza. Dodam, że nie mam włączonej usługi zawieszania połączeń. I pytanie: czy jest taka opcja, że ja podczas rozmowy otrzymam smsa z informacją jaki numer chciał się ze mną połączyc? I dodam, że nie chce mieć aktywnego poł. oczekującego.

#474802  autor: pakierhakierxd
 08 maja 2011, 20:45
Nie wiem czemu tak u mnie jest że net na 2g nie działa na razie testowane tylko w mojej miejscowości przezemnie bo na reszcie łącze się częściej na 3g ;p
Ps. sprawdzane na telefonie siostry z kartą play fresh,mamy abonamentową i taty play fresh i było tak samo za to na plusie działa bez problemu.
Taki filmik wysłałem dla playa
http://www.youtube.com/watch?v=Y0A_OLHq ... ideo_title
1 konsultantka nawet powiedziała czemu nie korzystam z 3g ja powiedziałem że korzystam ale chcę czasem oszczędzać baterię,najlepsze ona mi powiedziała ze 3g nie zużywa więcej baterii i powiedziałem ze czasem jestem na 2g i wtedy netu nie mam,jeszcze ja powiedziałem ze 3g samo nie ustawie ponieważ nie ma go wszędzie
... nic a nic moje zgłoszenie nie pomogło już nawet nie zamierzam się więcej kontaktować zresztą powiedziano mi przez telefon ze na następne zgłoszenia będzie taka sama odpowiedz.Może tak jest że nie wszędzie wyłączają neta na gsm 900 playa
po włączeniu umts 900

[ Dodano: 2011-05-08, 20:47 ]
Ps gośc z innego forum o play też ma taki problem jak ja tylko że w Białym gdzie też wcześniej net działał na 2g
http://www.mojplay.pl/topic/8895-czy-pl ... entry97926

Pozdrawiam :)

#474825  autor: Ricki1980
 08 maja 2011, 22:05
Jedyną alternatywą dla użytkowników 2G jest Plus. Niestety muszę potwierdzić, że EDGE w Play prawie nie działa, tak jak MMS. Taka kolej losu. Lepsze wypiera dobre i w tym przypadku wygrywa 3G zarówno w 900 jak i 2100 MHz.

#474840  autor: oem82
 08 maja 2011, 23:15
pakierhakierxd pisze:Nie wiem czemu tak u mnie jest że net na 2g nie działa na razie testowane tylko w mojej miejscowości przezemnie bo na reszcie łącze się częściej na 3g ;p
Ps. sprawdzane na telefonie siostry z kartą play fresh,mamy abonamentową i taty play fresh i było tak samo za to na plusie działa bez problemu.
Taki filmik wysłałem dla playa
http://www.youtube.com/watch?v=Y0A_OLHq ... ideo_title
1 konsultantka nawet powiedziała czemu nie korzystam z 3g ja powiedziałem że korzystam ale chcę czasem oszczędzać baterię,najlepsze ona mi powiedziała ze 3g nie zużywa więcej baterii i powiedziałem ze czasem jestem na 2g i wtedy netu nie mam,jeszcze ja powiedziałem ze 3g samo nie ustawie ponieważ nie ma go wszędzie
A jak restartujesz telefon też nie możesz się połączyć? ja tak miałem w SE K800i kiedy to telefon przełączał się pomiędzy P4 a Polkomtelem wtedy internet nie działał trzeba było ponownie włączyć telefon. Teraz mam Nokie C5 i potwierdzam, że internet w 2G Play to tragedia, nawet stronki w operze potrafią się otwierać do minuty, a mmsy trzeba kilkukrotnie wysyłać.

#474865  autor: Pijo
 09 maja 2011, 01:04
Odniose sie tylko do filmiku . Przy przelaczeniu sieci z Plusa na Play lub w druga strone, jesli byla aktywna transmisja danych, pierwsza (i czasami druga) próba zestawienia sesji danych nie udaje sie lub dane nie sa transmitowane. Wystarczy jeszcze raz nawiązać sesje i wszystko gra.

Co transmisji danych w 2G w Białymstoku, dziś moja siostra korzystala z danych w 2G i żadnych problemów nie miala.

#474869  autor: sql
 09 maja 2011, 07:09
Ten sam problem występowało na jednym numerze u mnie w rodzinie co kolega ma powyżej. Należało wyłączyć oraz włączyć połączenie oczekujące na wadliwym numerze