• Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #472013  autor: pete77
 22 kwie 2011, 14:01
W zeszłym tygodniu były problemy z siecią 3G w Poznaniu. Z BOA dostałem informację, że jest awaria i proszą żeby telefony przełączyć w tryb 2G-only. Miałem dostać też SMS-y, gdy problem zostanie rozwiązany - do dnia dzisiejszego cisza.
Problem objawiał się notorycznym wylogowywaniem się telefonów z sieci, po przełączeniu na 2G wszystko śmiga. Nie wiem tylko czy mogę z powrotem już przełączać na normalny tryb, bo nie mogę sobie pozwolić na ryzyko, że telefon będzie wylogowywał się w nieprzewidzianych momentach.
Ktoś coś wie na ten temat?

#472019  autor: kowcio
 22 kwie 2011, 14:37
To przełącz na 3G i spróbuj do siebie zadzwonić z drugiego telefonu. Era ma to do siebie, że w trybie podwójnym przy bardzo dobrym zasięgu UMTS telefon i tak ciągle wlatuje do GSMu bez żadnego logicznego wytłumaczenia.

#472040  autor: rogmaniek
 22 kwie 2011, 19:32
Witam,
pete77 pisze:Z BOA dostałem informację, że jest awaria i proszą żeby telefony przełączyć w tryb 2G-only.
Napiszę tylko tyle, że "lada dzień" rebranding Ery, a tu kolejna awaria w POZnaniu :x Będę się śmiać z PTC, gdy już po rebranding'u znów będą jakieś awarie.
pete77 pisze:Miałem dostać też SMS-y, gdy problem zostanie rozwiązany - do dnia dzisiejszego cisza.
Oj, spadła jakość BOK w PTC. Chociaż tu też może być kwestia podejścia, tzw. działu technicznego, który zajmuje się tą sprawą. Zobaczymy, jak będzie z tym później.
kowcio pisze:Era ma to do siebie, że w trybie podwójnym przy bardzo dobrym zasięgu UMTS telefon i tak ciągle wlatuje do GSMu bez żadnego logicznego wytłumaczenia.
Właśnie, dziwna jest ta konfiguracja sieci PTC. Chociaż w P4 też często, w stanie czuwania, telefon nawet przy max zasięgu 3G, potrafi przelogować się na 2G :roll: Uważam jednak, z moich obserwacji, że w PTC jest to znacznie częściej. Rozumiem, że w trakcie rozmowy głosowej stosują taki myk, że telefon przeskakuje na GSM. Ale w stanie czuwania, to jest dla mnie jakaś dziwna konfiguracja sieci. Dobrze, że w Polkomtelu, telefon cały czas siedzi na 3G.

POZdrawiam.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#472049  autor: maciek764
 22 kwie 2011, 19:59
No w Polkomtelu nie ma problemu z tym, handover na 2G jest tylko wtedy kiedy jest konieczny.

#472051  autor: rogmaniek
 22 kwie 2011, 20:13
maciek764 pisze:No w Polkomtelu nie ma problemu z tym, handover na 2G jest tylko wtedy kiedy jest konieczny.
Tak, nawet w trakcie rozmowy telefon jest na 3G. Bardzo rzadko następuje handover na 2G. Co ciekawe, zauważyłem te przeskoki na GSM, w trakcie trwania rozmowy i jadąc, gdy była blisko stacja w paśmie DCS/GSM 1800MHz'ów (bez GSM 900). To też trochę dziwne, bo w tej samej lokalizacji był NodeB.

POZdrawiam.

O2 - Together is better!

#472181  autor: kowcio
 23 kwie 2011, 17:34
Telefon powinien siedzieć w UMTS cały czas, do póki zasięg wyraźnie się nie pogorszy. I tak jest we wszystkich "dużych" sieciach, poza Erą. Dlaczego się tak dzieje? Otóż Era gdy miała konfigurowany UMTS, ktoś wymyślił, żeby telefon normalnie pracował w GSM, a dopiero gdy rozpocznie się transmisja danych "wskakiwał" do UMTS. Miało to na celu ograniczyć ruch w sieci UMTS- większa przepustowość łącza i takie tam sprawy czysto techniczne. Zaś nie wyszło im to, bo o ile działa ten myk, że telefon loguje się do 3G gdy leci transmisja danych, o tyle nie potrafi usiedzieć w GSM. I ciągle zmienia technologię. Co ma wymierny wpływ na krótszy czas pracy baterii, jakość połączeń i powoduje, że niekiedy telefon potrafi się udławić i wiele osób miało problemy, ze dzwoni się do nich, a oni są poza zasięgiem sieci...
Polecam więc wybrać albo tryb UMTS, albo GSM. Obecnie prowadzone są prace nad wymianą nadajników na nowe, konfiguracją sieci od nowa, innymi pierdołami, od których to zalezy i trzeba się przyzwiczaić, bo lepiej w najbliższym czasie nie bedzie.
U mnie zrobili już porządek z GSM. Działa jak należy. Wcześniej skakał po różnych nadajnikach i jakość połączeń była znacznie gorsza.
Przypomnę, że po zmianie marki na T, sieć PTC ma być siecią z najlepszą jakością techniczną docelowo, zobaczymy co im wyjdzie. Może warto się uzbroić w cierpliwość. Wdrożą nowe usługi oraz nowe standardy przesyłania dźwięku (ale tylko niektóre telefony bedą to obsługiwać) i może być to taka nowość w Polsce.

#472204  autor: rogmaniek
 23 kwie 2011, 20:51
kowcio pisze:Telefon powinien siedzieć w UMTS cały czas, do póki zasięg wyraźnie się nie pogorszy. I tak jest we wszystkich "dużych" sieciach, poza Erą
kowcio, nie tylko PTC tak ma. Chyba, że "duże" sieci, to dalej nie P4 :P Dodam jednak, że niestety, jak już wspomniałem, tak ma też operator PLAY. Na szczęście jest to znacznie rzadziej, niż u operatora Ery. Dziś na przykład, znów telefon zalogował się na E-GSM, mimo pełnego zasięgu 3G. Na szczęście dość szybko wrócił na NodeB :wink:
kowcio pisze:żeby telefon normalnie pracował w GSM, a dopiero gdy rozpocznie się transmisja danych "wskakiwał" do UMTS.
kowcio pisze:o tyle nie potrafi usiedzieć w GSM.
Bardzo ciekawe informacje :o Dziwne, że nie potrafią sobie z tym poradzić.
kowcio pisze:obecnie prowadzone są prace nad wymianą nadajników na nowe, konfiguracją sieci od nowa,
kowcio pisze:Przypomnę, że po zmianie marki na T, sieć PTC ma być siecią z najlepszą jakością techniczną docelowo, zobaczymy co im wyjdzie.
Ciekawe, skąd masz takie dość szczegółowe informacje :-D Coś nie wierzę, w tę super konfigurację sieci. Choć do jakości połączeń jakoś nie miałem zastrzeżeń, zarówno na 2-, jak i 3G. Ale to kiedyś była Era Moja...
kowcio pisze:wdrożą nowe usługi oraz nowe standardy przesyłania dźwięku (ale tylko niektóre telefony bedą to obsługiwać) i może być to taka nowość w Polsce.
A to już najbardziej dla mnie zastanawiajace. Zobaczymy, oby tak było :wink:

POZdrawiam.

O2 - Together is better!

#472218  autor: playonline
 23 kwie 2011, 22:56
rogmaniek pisze:Chociaż w P4 też często, w stanie czuwania, telefon nawet przy max zasięgu 3G, potrafi przelogować się na 2G
Moze w Twojej Nokii to czesta sytuacja. W moim SE nie. Jak jest 3G Play to jest 3G a nie 2G.. :) Przy 1 kreseczce Play 3G spokojnie prowadze rozmowe dobrej jakosci. Przy zasiegu 0 kresek telefon w ciagu doslownie kilku sekund (dzis zwrocilem na to uwage w jadac winda) przelogowuje sie na 2G.

#472222  autor: DanielR
 23 kwie 2011, 23:12
kowcio pisze:Przypomnę, że po zmianie marki na T, sieć PTC ma być siecią z najlepszą jakością techniczną docelowo, zobaczymy co im wyjdzie. Może warto się uzbroić w cierpliwość. Wdrożą nowe usługi oraz nowe standardy przesyłania dźwięku (ale tylko niektóre telefony bedą to obsługiwać) i może być to taka nowość w Polsce.
rogmaniek pisze:kowcio napisał/a:
wdrożą nowe usługi oraz nowe standardy przesyłania dźwięku (ale tylko niektóre telefony będą to obsługiwać) i może być to taka nowość w Polsce.

A to już najbardziej dla mnie zastanawiajace. Zobaczymy, oby tak było :wink:
Panowie, chodzi przecież o HD Voice, na który już mi ślinka cieknie :!:
Sądzę, że na bank m.in. właśnie tę technologię będą reklamować na początku (jeszcze w tym roku), jako wyróżnik T-Mobile, jako "nową jakość sieci".
Czekam tylko, kiedy reszta popłynie z prądem np. Orange (który to przecież jest prekursorem tej technologii, a jakoś w tak dużym kraju jakim jest Polska do tej pory jej nie wprowadził), no i oczywiście Vodafone... :wink:

#472225  autor: maciek764
 23 kwie 2011, 23:30
U mnie tam w Playu nie ma żadnych przeskoków do 2G, co więcej, na Śląsku można spokojnie ustawić telefon w tryb UMTS 2100 Only bo jako jedyny operator ma tu wystarczające pokrycie aby to zrobić...
Dziś na przykład, znów telefon zalogował się na E-GSM, mimo pełnego zasięgu 3G. Na szczęście dość szybko wrócił na NodeB
To istnieje handover powrotny z 2G do 3G :?:

#472268  autor: KamaZ
 24 kwie 2011, 12:47
U mnie skoki z 3G na 2G w Play zaczęły się niedawno odkąd uruchomili UMTS 900. Wcześniej było ok.
Ery ojciec używa i też zasięg skacze podczas rozmowy jak mu się podoba.

#472269  autor: rogmaniek
 24 kwie 2011, 12:55
playonline pisze:rogmaniek napisał/a:
Chociaż w P4 też często, w stanie czuwania, telefon nawet przy max zasięgu 3G, potrafi przelogować się na 2G

Moze w Twojej Nokii to czesta sytuacja. W moim SE nie. Jak jest 3G Play to jest 3G a nie 2G..
Ciekawe, a sprawdzasz często? Jak jadę tramwajem czy autobusem czy idę, to prawie zawsze obserwuję zachowanie sieci na swojej 6220 classic czy e51. Karta Fresh'a jest w 6220. I zdarza się, niestety, że telefon mając maksymalny zasięg 3G przelogowuje się na 2G :x

Mając wcześniej SE G502, wyżej opisana kwestia, miała miejsce bardzo często. Może Twój model SE jest tu wyjątkiem i ma dopracowaną antenę 3G :wink:
maciek764 pisze:To istnieje handover powrotny z 2G do 3G
Nie rozumiem tego zapytania. Co w tym dziwnego, że telefon, w stanie czuwania, przelogowuje się z 3G na 2G. A potem wraca do tej samej czy innej stacji NodeB? I chyba, takie handover'y z 2G na 3G i odwrotnie, mają miejsce także w trakcie trwania rozmowy?

[ Dodano: 2011-04-24, 12:59 ]
DanielR pisze:Panowie, chodzi przecież o HD Voice,
DanielR pisze:Sądzę, że na bank m.in. właśnie tę technologię będą reklamować na początku (jeszcze w tym roku), jako wyróżnik T-Mobile, jako "nową jakość sieci".
Aha, dzięki za info. Czyli będą pewnie reklamy, że z siecią Deutsche Szajse mamy "nową, jeszczą lepszą jakość rozmów" :P Do tego, nie zdzwię się, że wyskoczą też z tekstem, że: "PTC to już dawno ma sieć 4G, nawet przed P4" :lol:

POZdrawiam.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2011, 13:05 przez rogmaniek, łącznie zmieniany 1 raz.

O2 - Together is better!

#472270  autor: kowcio
 24 kwie 2011, 13:03
DanielR, dokładnie oto mi chodziło.
Rogaminek, ja w Play nie zauważyłem tego, a od miesiąca już korzystam tylko z roamingu, bo wtedy mam pewność co do działania telefonu, a teraz główny numer mam w P4, więc on ZAWSZE musi działać :)

#472275  autor: rogmaniek
 24 kwie 2011, 13:18
kowcio pisze:a od miesiąca już korzystam tylko z roamingu, bo wtedy mam pewność co do działania telefonu, a teraz główny numer mam w P4, więc on ZAWSZE musi działać
Nawet w POZnaniu? Coś nie ufasz jakości macierzystej sieci P4 :P A ja właśnie wolę korzystać z zasięgu P4. W końcu, w wielu osiedlach, mają lepsze zagęszczenie stacji 3G, w porównaniu do Polkomtela. I na jakość rozmów nie mogę narzekać.

W przypadku Polkomtela cieszy mnie, że w tamtym roku odpalili, co najmniej, trzy nowe NodeB. W tym roku działa już, o której wiem, kolejna nowa stacja 3G. Co prawda sygnał z anten Centertela, wg www.poznan.gsm.xg.pl , ale ważne, że jednak powstają nowe NodeB Polkomtela.

PTC za to, jak na razie, rozbudowywuje w POZnaniu tylko sieć 2G. I dobrze, że z lokalizacji, gdzie jeszcze dwa lata temu był UMTS only, teraz jest lub bedzie również GSM :wink:

POZdrawiam.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2011, 13:27 przez rogmaniek, łącznie zmieniany 1 raz.

O2 - Together is better!

#472276  autor: kowcio
 24 kwie 2011, 13:25
rogmaniek pisze:kowcio napisał/a:
a od miesiąca już korzystam tylko z roamingu, bo wtedy mam pewność co do działania telefonu, a teraz główny numer mam w P4, więc on ZAWSZE musi działać

Nawet w POZnaniu? Coś nie ufasz jakości macierzystej sieci P4 :P A ja właśnie wolę korzystać z zasięgu P4. W końcu, w wielu osiedlach, mają lepsze zagęszczenie stacji 3G, w porównaniu do Polkomtela. I na jakość rozmów nie mogę narzekać.
No w Poznaniu. W ogóle. Tam, gdzie potrzebuję to mam 3G i jest git. A gdzie nie, to GSM i też wystarczy :)

Ale już nie róbmy OT z tego tematu.

#472285  autor: maciek764
 24 kwie 2011, 14:05
Nie rozumiem tego zapytania. Co w tym dziwnego, że telefon, w stanie czuwania, przelogowuje się z 3G na 2G. A potem wraca do tej samej czy innej stacji NodeB? I chyba, takie handover'y z 2G na 3G i odwrotnie, mają miejsce także w trakcie trwania rozmowy?
Mylisz pojęcia, jak telefon nie prowadzi transmisji głosowej to to nie jest handover! A podczas rozmowy chyba nie istnieje handover z 2G na 3G, przynajmniej mi się nie zdarzyło. Telefon zrzuca na 2G i potem zachowuje się jakby inne stacje 3G po drodze nie istniały.

#472317  autor: kowcio
 24 kwie 2011, 18:37
maciek764 pisze:Cytat:

Mylisz pojęcia, jak telefon nie prowadzi transmisji głosowej to to nie jest handover! A podczas rozmowy chyba nie istnieje handover z 2G na 3G, przynajmniej mi się nie zdarzyło. Telefon zrzuca na 2G i potem zachowuje się jakby inne stacje 3G po drodze nie istniały.
Bo tak jest :) Z 2G na 3G ów czasów tylko w Play zdarzało się, a jak teraz to wygląda to nie wiem. Nawet nie zamierzam korzystać z ich zasięgu, jedynie u rodzinki, bo tam mają 3G, a Plus nie. W telefonie korzystam z Internetu, dlatego..

#472325  autor: rogmaniek
 24 kwie 2011, 19:30
maciek764 pisze:Cytat:

Mylisz pojęcia, jak telefon nie prowadzi transmisji głosowej to to nie jest handover!
Racja. Coś mi się zapomniało z handover'em. Dzięki za przypomnienie :-D
maciek764 pisze:A podczas rozmowy chyba nie istnieje handover z 2G na 3G, przynajmniej mi się nie zdarzyło. Telefon zrzuca na 2G i potem zachowuje się jakby inne stacje 3G po drodze nie istniały.
Ciekawa sprawa. Jednocześnie zmartwiła mnie ta informacja. Jakoś nie zwróciłem na to uwagi. Trzeba byłoby przeprowadzić małe testy sieci :wink: Ale jeśli tak jest w całej Polsce, to nie jest to fajne. Chyba, że jest to specjalny "myk", wzorem PTC. Z tym, że PTC ma jeszccze GSM/DCS 1800MHz'ów. Dlatego mogą sobie pozwolić na to, by UMTS 2100 pozostawić głównie na potrzeby transmisji danych czy wideorozmów. Niestety 2G P4, to jedynie E-GSM 900, z jeszcze mniejszą ilością kanałów, bo tylko 25 (PTC ma 45 kanałów GSM 900 i 48 DCS 1800). Dlatego dziwi mnie taka konfiguracja sieci. Gorzej, jak o tym nie wiedzą, ale to raczej mało prawdopodobne :P

POZdrawiam.

O2 - Together is better!