• Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#632138  autor: Micho
 10 maja 2013, 13:16
To i ja coś dodam :) Z Play`a mam numer na kartę od pół roku bo teść uparł się że przechodzi do Play i by mieć z nim darmowe zakupiłem starter. Przez pół roku używania Play`a tylko raz (2 tygodnie temu) była taka sytuacja, że mu podawało że abo niedostępny a u mnie przychodził sms o próbie połączenia. A tak to zero problemów. Ja mieszkam w Radomiu on okolice Krakowa. Tak się zastanawiam, czy czasami Play nie oberwał własną bronią (nielimitowane rozmowy w sieci) i ich infrastruktura nie wyrabia.

#632141  autor: 24y
 10 maja 2013, 13:22
DanielR pisze:Podobnie, to może być u każdego innego operatora
Oczywiście, że się zgadzam. Jednak w mojej okolicy jak już pisałem udało mi się przetestować po zakupie starterów dwie sieci: plusa i orange.

Jako sieci macierzyste zachowują się w porządku a jeśli wracam do play i wybieram, którąś z tych sieci w roamingu zaczyna się robić nieciekawie.

[ Dodano: 2013-05-10, 13:27 ]
Micho pisze:Tak się zastanawiam, czy czasami Play nie oberwał własną bronią (nielimitowane rozmowy w sieci) i ich infrastruktura nie wyrabia.
O to właśnie chodzi.. kasa idzie na celebrytów (choć ostatnio widzę, że play podchodzi do tego bardziej na zasadach współpracy... reklamuje teatr a teatr reklamuje play).

Problemy z siecią rozwiązywane są "rabacikiem" dla klienta. Na forum play wątki urywają się po tym jak doradcy odpowiadają w stylu "napisz do mnie na PW zobaczę co uda się zrobić".

#632145  autor: manyaky
 10 maja 2013, 13:35
jarekb11 pisze:Sam sie zastanawiałem nad przejściem do playa ale czytając texty tego typu jak i o esemesach i ememesach które dochodzą pod zupełnie inne numery,na szczęście zrezygnowałam z przejścia .Już wole zostać na "starych śmieciach" w T-m ,może ciut drożej ale te 5 zł oszczędności na rachunku nie są warte ryzyka wkur.... się że coś nie tak z siecią.
Jak znowu będzie kolejna awaria w NetWorks! to przejdziesz w trymiga. :lol:

#632163  autor: GSM_Maniak
 10 maja 2013, 15:11
Ja podobne problemy z rozłanczaniem rozmów po 5 sekundach i tragiczna jakością połączenia zauważyłem tylko w 3G, a w 2G nie ma takich problemów nigdy, więc spróbujcie przełączyć telefon na 2 G może pomoże mi pomogło i nie narzekam na Playa :)

#632172  autor: andrzejgolota
 10 maja 2013, 15:45
Temat stary jak świat i tak naprawdę każdy testuje wszystko na własnej skórze. Nie ma sieci w której nie byłoby problemów z zasięgiem, jakością połączeń etc. Mnie te historie o fatalnej jakości Play bawią. Wiem, że wielu użytkowników może mieć problemy z tą siecią - zwłaszcza w roamingu krajowym - ale takie same albo niewiele mniejsze problemy ma "x" ludzi w różnych miejscach Polski z innymi operatorami.

Sam od dłuższego czasu wiem, jak różne mogą być wrażenia z użytkowania danej sieci w zależności od lokalizacji. Przebywam najczęściej w dwóch miejscach - w Krakowie (duże osiedle) oraz w małej małopolskiej miejscowości. Mam abo w Play i pre paid w Heyah.

W tej małej miejscowości dobry zasięg (można pogadać w zasadzie swobodnie z każdego miejsca w domu) ma tylko T-Mobile. Przyzwoity (trzeba się "poustawiać" z telefonem ) zasięg ma Plus. Reszta sieci w zasadzie nie dociera. Tutaj zasięg T sprawuje się b.dobrze, natomiast używając Playa w roamingu Plusa można być niezadowolonym, bo zasięg jest często "gubiony". Dużo lepiej sprawuje się tutaj Lyca niż Play w roamingu Plusa.

Natomiast z goła inaczej wygląda sytuacja w przypadku mojego krakowskiego osiedla. Tutaj rozmowy prowadzone z Heyah są naprawdę fatalne, przerywane i w zasadzie żeby swobodnie pogadać trzeba wyłazić na balkon. Jeśli chodzi o Play, praktycznie zero problemów, czyste wyraźne rozmowy, może był jeden przypadek kiedy połączenie się zerwało.

Co ciekawe na trasie pomiędzy Krakowem a tą małą miejscowością (ok. 80 kilometrów drogi) też lepiej całościowo sprawuje się Play niż T-Mobile. I to zarówno jeśli chodzi o rozmowy jak i internet.

Zmierzam do tego, że np z moich doświadczeń równie dobrze mógłbym drzeć się po forach że ze względu na zasięg Play jak i T Mobile to dziadostwo. Tyczy się to zresztą nie tylko zasięgu ale też np. obsługi klienta (ale to już inna historia). W dzisiejszych czasach kiedy jest swoboda przenoszenia numerów i mimo wszystko spory wachlarz wyboru tego typu problemy nie dają się aż tak bardzo w kość.

#632198  autor: 24y
 10 maja 2013, 20:28
GSM_Maniak pisze: więc spróbujcie przełączyć telefon na 2 G może pomoże mi pomogło i nie narzekam na Playa
OK, ale to nie jest lek na wszystko - jeśli ktoś ma internet w abonamencie to po to aby z niego korzystać w pełni.
andrzejgolota pisze:W dzisiejszych czasach kiedy jest swoboda przenoszenia numerów i mimo wszystko spory wachlarz wyboru tego typu problemy nie dają się aż tak bardzo w kość.
Jeśli ktoś ma prepaida to problem rzeczywiście nie jest uciążliwy. Abonamentowcy mają trochę bardziej pod górkę. Reklamacje, umowy itp.

Fora są po to aby dzielić się spostrzeżeniami i doświadczeniami, to właśnie robię i uważam, że inni jeśli maja jakieś uwagi też powinni zabrać głos.

#632297  autor: andrzejgolota
 11 maja 2013, 14:07
Jeśli ktoś ma prepaida to problem rzeczywiście nie jest uciążliwy. Abonamentowcy mają trochę bardziej pod górkę. Reklamacje, umowy itp.
Zgadza się dlatego też napisałem, że nie daje się "aż tak bardzo w kość". Zresztą mamy już gdzieniegdzie i oferty abonamentowe z umową na czas nieokreślony tak więc i w tym przypadku robi się też coraz bardziej komfortowo.

I oczywiście nie mam żadnych problemów z tym że się podzieliłeś swoimi uwagami na forum. Pisałem bardziej ogólnie odnośnie tego, że problemy mogą zdarzać się wszędzie i we wszystkich sieciach.

Pozdrawiam

#632301  autor: jarekb11
 11 maja 2013, 14:34
manyaky pisze:
jarekb11 pisze:Sam sie zastanawiałem nad przejściem do playa ale czytając texty tego typu jak i o esemesach i ememesach które dochodzą pod zupełnie inne numery,na szczęście zrezygnowałam z przejścia .Już wole zostać na "starych śmieciach" w T-m ,może ciut drożej ale te 5 zł oszczędności na rachunku nie są warte ryzyka wkur.... się że coś nie tak z siecią.
Jak znowu będzie kolejna awaria w NetWorks! to przejdziesz w trymiga. :lol:
:shock: :shock: :shock: A była jakaś awaria?? u mnie (okolice Bielska) jak dotychczas wszystko w porządku,żadnej awarii nie zauważyłem.

#635948  autor: Pieruński:]
 29 maja 2013, 00:20
Również mam taki problem. W domu mam kilka telefonów z Play i na każdym to samo. Wydaje mi się, że przyczyna leży w zasięgu sieci.

#635959  autor: toledo
 29 maja 2013, 07:16
Wiele zależy też od lokalizacji. Ja jeżdżę sporo po Polsce i widzę, że w małych miejscowościach/ wsiach to z zasięgiem bywa różnie w stylu 1 sieć ma zasięg a inne nie mają. Czy są obszary w ogóle bez żadnego zasięgu. Czy kwiatki w stylu np. na firmowym z Plusa pokazuje maks kreseczek, a rozmówców nie słychać. W miastach też zdarzają się cyrki, ale zauważyłem, że już rzadziej.
Ktoś chce zmieniać sieć to niech kupi sobie najpierw prepaida tej sieci i przetestuje jak z zasięgiem. Szczególnie tak powinni robić mieszkańcy małych miejscowości, a nie tak jak znajomego rodzinka wzięła abonamenty orange, a u nich na wiosce zasięg bardzo szczątkowy i trzeba płacić za nic.

#743765  autor: Norbiki
 26 sie 2014, 16:42
@ 24y mam ten sam problem.

Witam,

Mam taki sam problem jak u poprzedników zresztą tak samo kilku moich znajomych w sieci Play z telefonami Sony Z, Sony Z 2 oraz Sony Z Ultra - 2szt z różnych dystrybucji.

Często telefon pokazuje mi 100% zasięgu 60% i jest ten sam problem w różnych częściach Warszawy.

Ponad to mam problem z moimi dwoma reklamacjami do Play przez co już rozwiązałem jedną umowę z tą siecią na internet (abonament 169zł) i teraz chyba i na telefon będę musiał bo tak nie da się pracować i prowadzić firmę :/