• Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #655946  autor: roll
 18 sie 2013, 19:50
Czy może ktoś się orientuje, czym jest spowodowane opóźnienie w trakcie rozmowy przez telefon komórkowy. Prowadzi to do wcinania się komuś w zdanie i bardzo utrudnia porozumienie. Dodatkowo, czy antena wzmacniająca sygnał telefonii komórkowej, po drugiej stronie wąskiej ulicy, może mieć wpływ na jakość połączeń?
Nie znam się na telefonach, a pytanie jest czysto praktyczne i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Pozdrawiam i z góry dziękuje.

#656268  autor: mkkot
 20 sie 2013, 10:53
Chodzi Ci na przykład o to, że chcesz komuś przerwać, a ten ktoś nadal mówi i słyszy dopiero z opóźnieniem, że chcesz mu przerwać i przerywa, ale wtedy Ty już także przerwałeś... przerywanie, bo wydaje Ci się, że tamta osoba nie pozwoliła sobie przerwać i znowu zaczynacie razem mówić jednocześnie? (wiem, zakręciłem)

To jest wina opóźnień technologii GSM oraz słabego zasięgu, jeśli występuje, i niektórych telefonów. Problem rozwiązuje się, gdy chociaż jedna strona jest w zasięgu 3G lub na kablu.

#656307  autor: roll
 20 sie 2013, 14:15
Lepiej bym tego nie opisał :lol:
Dzięki za odpowiedź, nie pamiętam, czy sprawdzałem przy 3G. Mimo to, rozumiem, że oddawanie telefonu do naprawy nie ma sensu.
Pozdrawiam

#656383  autor: mp107
 20 sie 2013, 19:31
Zawsze wystąpi jakieś opóźnienie. Mniejsze lub większe, ale jednak.
A teraz małe "ciekawostki". :wink:
Gdy ustanowi się połączenie między dwoma leżącymi obok telefonami, wtedy opóźnienie te jest wyraźnie słyszalne.
A jeśli mikrofon jednego telefonu zbliży się do głośnika drugiego to da się słyszeć sprzężenie (w postaci pisku) identyczne jak w przypadku, gdy np. na apelu lub innej uroczystości mikrofon zbytnio zbliży się do głośnika.