• Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #600115  autor: kowcio
 09 gru 2012, 23:10
Cześć,

Od około tygodnia zauważyłem, że w sieci Orange PL w Poznaniu masakrycznie pogorszyła się jakość sieci. Głównie problem mam z SMSami, czasami co drugą wiadomość muszę ponawiać by została wysłana, zaś co do połączeń, to głównie są problemy z chwilowymi wycięciami głosu (często bywa tak, że nie słyszę ja lub mój rozmówca mojego co 3-go słowa).
Dzisiaj rozmawiałem z domu przez Lumia 820 (3G) z telefonem 2G w Mosinie, ja dobrze słyszałem rozmówczynię, zaś ona mnie nie - ponoć co 3 słowo było "wyrwane".

Wątpię, aby problem dotyczył modernizacji sieci i przygotowanie do NetworkS!, bo chyba w moim mieście na samym końcu mają modernizować.

Mnie to strasznie irytuje, bo kiedyś dokładnie tak miałem w Play. Myślałem, że to przejściowe, a jednak nie :roll: Czy Wy też zauważyliście, że spadła jakość rozmów i przy wysyłaniu SMS pojawiają się błędy?
Poza tym, Internet w godzinach szczytu (mobilny) staje się naprawdę wolny, jakby był przytkany, a jeszcze miesiąc temu nie było widać różnicy między szczytem, a np. nocą (jedynie speedtesty). Coś złego się dzieje :( Orange uważałem za najlepszą sieć od strony jakości w moim mieście, a teraz jest słabo... W Play 3G nie mam już żadnych problemów, a kiedyś też jęczałem..

#600128  autor: Edmund
 10 gru 2012, 01:03
kowcio, w której części Poznania masz takie przypadłości?
Ja parę razy w lecie w okolicach Galerii Pestka ok 17 miałem tak że telefon na 2G nie chciał dokonać połączenia i pokazywał informację że sieć jest przeciążona. Ponadto na Noskowskiego (Instytut Chemii Bioorganicznej PAN) wielokrotnie miałem problemy z tym że nie słyszałem swojego rozmówcy, albo oni mnie nie słyszeli.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#600143  autor: Precelos
 10 gru 2012, 09:37
W orange to nic nowego, w moich okolicach jst podobnie - gorszy zasieg, czasami rozmowca nie slyszy drugiej osoby wogole, jak ktos przychodzi do mnie z niedzialajacym glosnikiem to najpierw pytam sie czy ma orange - mina klienta bezcenna :)

Obrazek

#600175  autor: kowcio
 10 gru 2012, 12:01
Edmund pisze:kowcio, w której części Poznania masz takie przypadłości?
Południe, kierunek Luboń
Edmund pisze:Ja parę razy w lecie w okolicach Galerii Pestka ok 17 miałem tak że telefon na 2G nie chciał dokonać połączenia i pokazywał informację że sieć jest przeciążona. Ponadto na Noskowskiego (Instytut Chemii Bioorganicznej PAN) wielokrotnie miałem problemy z tym że nie słyszałem swojego rozmówcy, albo oni mnie nie słyszeli.
Akurat tam (na os. Przyjaźni) to większych problemów nie zauważyłem, ale nie korzystam tam raczej z komórki Orange.

Było ok i się zepsuło, dzisiaj już też wysłałem z 10 SMSów, to 3 z nich musiałem ponowić, bo się wysłać nie chciały. Za drugim razem idą jak burza. trochę lipa, bo to była najlepsza sieć pod względem jakosci, zasiegu w moich okolicach
 #600400  autor: Orange Ekspert
 11 gru 2012, 13:00
kowcio pisze:Cześć,

Od około tygodnia zauważyłem, że w sieci Orange PL w Poznaniu masakrycznie pogorszyła się jakość sieci. Głównie problem mam z SMSami, czasami co drugą wiadomość muszę ponawiać by została wysłana, zaś co do połączeń, to głównie są problemy z chwilowymi wycięciami głosu (często bywa tak, że nie słyszę ja lub mój rozmówca mojego co 3-go słowa).
Dzisiaj rozmawiałem z domu przez Lumia 820 (3G) z telefonem 2G w Mosinie, ja dobrze słyszałem rozmówczynię, zaś ona mnie nie - ponoć co 3 słowo było "wyrwane".

Wątpię, aby problem dotyczył modernizacji sieci i przygotowanie do NetworkS!, bo chyba w moim mieście na samym końcu mają modernizować.

Mnie to strasznie irytuje, bo kiedyś dokładnie tak miałem w Play. Myślałem, że to przejściowe, a jednak nie :roll: Czy Wy też zauważyliście, że spadła jakość rozmów i przy wysyłaniu SMS pojawiają się błędy?
Poza tym, Internet w godzinach szczytu (mobilny) staje się naprawdę wolny, jakby był przytkany, a jeszcze miesiąc temu nie było widać różnicy między szczytem, a np. nocą (jedynie speedtesty). Coś złego się dzieje :( Orange uważałem za najlepszą sieć od strony jakości w moim mieście, a teraz jest słabo... W Play 3G nie mam już żadnych problemów, a kiedyś też jęczałem..

Możesz podać tutaj lub przesłać na priv dokładną lokalizację wraz z ulicą? Będę mógł to dokładnie sprawdzić.

Pozdrawiam
Tomek
Orange Ekspert

#600415  autor: Lover
 11 gru 2012, 13:29
kowcio pisze:
Edmund pisze:kowcio, w której części Poznania masz takie przypadłości?
Południe, kierunek Luboń
Edmund pisze:Ja parę razy w lecie w okolicach Galerii Pestka ok 17 miałem tak że telefon na 2G nie chciał dokonać połączenia i pokazywał informację że sieć jest przeciążona. Ponadto na Noskowskiego (Instytut Chemii Bioorganicznej PAN) wielokrotnie miałem problemy z tym że nie słyszałem swojego rozmówcy, albo oni mnie nie słyszeli.
Akurat tam (na os. Przyjaźni) to większych problemów nie zauważyłem, ale nie korzystam tam raczej z komórki Orange.

Było ok i się zepsuło, dzisiaj już też wysłałem z 10 SMSów, to 3 z nich musiałem ponowić, bo się wysłać nie chciały. Za drugim razem idą jak burza. trochę lipa, bo to była najlepsza sieć pod względem jakosci, zasiegu w moich okolicach

Podbijam post Kowcia. W tych częściach Poznania (w zasadzie od początku Głogowskiej przy targach) są problemy.

Pomijam już fakt, że na skrzyżowaniu królowej Jadwigi/ Półwiejska (czyli samo centrum) od zawsze są problemy z internetem. Testowane zarówno na SGS, SGS 2, HTC czy ostatnio Note II.

#600483  autor: orson_dzi
 11 gru 2012, 16:42
Pewnie modernizują Ci nadajnik w konsolidacji z T-Mobile, jak w całej Polsce. Pierwsze terminy mówiły o zakończeniu prac w okolicy października 2012, ale teraz przesunęli to nawet o maja przyszłego roku w niektórych miejscach.

Możesz mi na PW, albo FB podesłać adres, to powiem Ci jak to wygląda.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#600506  autor: Edmund
 11 gru 2012, 17:49
orson_dzi, z tego co mi wiadomo to Poznań na pewno nie będzie modernizowany w tym roku. Modernizacja takich dużych miast będzie następować dopiero pod koniec całej akcji NetWorks!

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#600520  autor: kowcio
 11 gru 2012, 18:27
No właśnie, tutaj modernizacji jeszcze nie ma z tego co wiem.
Dzisiaj Internet mobilny działa elegancko. Nawet w godzinach szczytu na HSPA+ wyciąga 6 Mbps, więc jest spoko. Z SMSami dzisiaj nie odnotowałem problemu póki co, ale bardzo mało pisałem.

#607941  autor: Wolf
 15 sty 2013, 14:50
Dzisiaj u siebie i w drodze do pracy musiałem praktycznie co drugiego SMSa ponawiać... Nie licząc tego, że platforma prepaid chyba padła, ok. 14 - 14:30 na kilkanaście minut, bo kompletnie nic nie działało.

GSM:
Orange, Plus, T-Mobile, Heyah, Lycamobile DE, mBankmobile, Play, Sferia, UPC.
GSM (tylko dane pakietowe):
iPlus, Aero2
VoIP:
HaloNet, easyCALL

#607950  autor: kowcio
 15 sty 2013, 15:49
U mnie działa dzisiaj ok, od pewnego czasu wszystko wróciło do normy. Nadal mam telefon z 2G (niedługo planuję coś dorwać z 3G) i jakość jest juz dobra, SMSy idą jak burza.